UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA: Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana

I.F.

26. travnja 2020.

UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA: Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana

Iako se pandemiji koronavirusa u Italiji još uvijek ne nazire kraj, ove subote se diljem zemlje slavilo. Povod slavlju je točno 75 godina od oslobođenja Italije od fašizma i nacizma. Kao što je slučaj posljednjih godina u mnogim europskim zemljama, tako su i u Italiji sve prisutniji razni oblici revizionizma. Tako čelni čovjek talijanske desnice, Matteo Salvini, inače donedavni potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova, pokušava progurati da se obilježavanje ubuduće održava pod malo „neutralnijim“ imenom – „Dan slobode“. Osim toga Salvinijeva ideja je da se prestane s pjevanjem svojevrsne partizanske himne, „Bella ciao“, koja se tradicionalno u Italiji glasno pjeva na ovaj dan. 

No, desnica u svojim naumima ne uspijeva i teško da će uspjeti, pogotovo u Emila-Romagni, bogatoj regiji na sjeveru zemlje, koja se diči poprilično simptomatičnim nadimkom - „crvena“ - s obzirom da još od Drugog svjetskog rata uvijek bira lijeve političke opcije. Upravo iz te regije stiže impresivna snimka koja govori o nesalomljivom duhu Talijana

Kratki video je snimljen u umirovljeničkom domu u općini Carpi, nedaleko Modene. Na Twitteru ga je podijelila korisnica Ginevra K uz komentar – „Živio otpor!“. Na snimci se vide štićenici doma koji su većinom u invalidskim kolicima ili hodaju uz pomoć hodalice. Ogrnuti talijanskim zastavama i u društvu rasplesanog i raspjevanog medicinskog osoblja umirovljenici veselo pjevaju „Bella ciao“. 

Inače, na golemom središnjem trgu u Carpiju nekada se na ovaj dan znalo okupiti i preko deset tisuća ljudi, ali ove godine zbog epidemije kornavirusa trg je ostao pust.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/Twitter