SPEKTAKL U ZAGREBU: Nikad veći broj angažiranih naslova

I.F.

2. studenog 2017.

SPEKTAKL U ZAGREBU: Nikad veći broj angažiranih naslova

„Božanski red“, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti - činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine – otvorit će ovogodišnji Zagreb Film Festival, objavljeno je na današnjoj novinarskoj konferenciji na kojoj je predstavljen i vrlo bogat festivalski program. Petnaesto izdanje ovog velikog festivala kojeg Lupiga prati od samih njegovih početaka, a njegov je medijski sponzor i ove godine, održat će se od 11. do 19 studenog.

Za „Zlatna kolica“, glavnu nagradu, u kategoriji dugometražnog filma „borit“ će se 13 naslova, dok se u kategorijama međunarodnih kratkometražnih te domaćih kratkih filmova, naguralo po deset uradaka. Festival će krasiti popriličan broj angažiranih naslova, a o tome je nešto više govorio i direktor festivala Boris T. Matić.

Boris T. Matić
"Pri odabiru filmova vodili željom da zagrebačkoj publici prikažemo filmove čije su teme itekako relevantne i kod nas" - Boris T. Matić (FOTO: Demjan Rožman)

„Primjetan je nikad veći broj društveno angažiranih naslova, što pokazuje da je situacija u svijetu takva da se autori odlučuju za teme koje ukazuju na aktualno urušavanje različitih demokratskih prava, a koje često uzimamo zdravo za gotovo, ali i da smo se pri odabiru filmova vodili željom da zagrebačkoj publici prikažemo filmove čije su teme itekako relevantne i kod nas“, kaže Boris T. Matić, koji je ukratko predstavio i neke od filmova. 

Film koji se bavi tematikom LGBT bravi, „Božja zemlja“, smješten je u ruralnu Englesku, koju su kritičari već proglasili jorkširskim „Brokeback Mountainom“, a redatelj filma, Frances Lee, za ovo je djelo nagrađen Posebnom nagradom žirija za režiju na Sundanceu. Matić je spomenuo i debitanta Alija Asgarija, kojeg, kako kaže, već uspoređuju s velikim Asgharom Farhadijem, a u svom filmu „Nestanak“ tematizira pitanje zabrane pobačaja. S druge strane danski „Zavodnik“, redatelja Milada Alamia, bavi se ilegalnim imigranatima, dok film australskog redatelja Jeffreyja Walkera, „Ali se ženi“, progovara o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i srazu s islamskom tradicijom, a „Pop Aye“, singapurski kandidat za nagradu Oscar, također nagrađen Posebnom nagradom žirija za scenarij na Sundanceu, govori o odnosu prema životinjama. Spomenuti „Božanski red“, redateljice Petre Volpe, koji otvara festival, pokazuje kako su mirne seoske kućanice postale sufražetkinje odlučne u svojoj borbi za pravo koje im je puno duže uskraćivano nego u ostatku Europe. Vrijedi spomenuti i „Fokstrot“ Samuela Maoza, koji je u Veneciji osvojio Veliku nagradu žirija, a koji se bavi apsurdom kulture militarizma. 

„U glavnom programu prikazujemo i film 'Parižanka' Léonor Serraille za koji je nagrađena Zlatnom kamerom u programu 'Izvjestan pogled' u Cannesu čime je postala tek druga ženska dobitnica te prestižne nagrade. Manjinskom temom u macho okruženju kroz lik tinejdžera Pia iz male romske zajednice u Kalabriji bavi se talijanski kandidat za Oscara, film 'Ciambra' redatelja Jonasa Carpignanoa. U Zagreb iz Francuske dolazi redatelj Xavier Legrand sa filmom 'Skrbnik' nagrađenim Srebrnim lavom za režiju u Veneciji, napetom dramom o borbi za skrbništvom nad djecom. Još filmova u glavnom programu bavi se maskulinitetom koji često zna biti toksičan koliko prema samim muškarcima toliko i prema njihovoj okolini. To su 'Zimska braća', Islanđanina Hlynura Pálmasona o zajednici rudara na danskom sjeveru i argentinski film 'Sezona lova' Natalie Garagiole. Drama o muškom nošenju s gubitkom premijerno je prikazana na Međunarodnom tjednu kritike Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojila Nagradu publike. Veteranima i posljedicama PTSP-a bave se dva bosansko-hercegovačka filma u glavnom programu: 'Muškarci ne plaču' Alena Drljevića koji je već u Karlovim Varima nagrađen Posebnim priznanjem žirija i drama s elementima crne komedije, 'Žaba', debitantsko ostvarenje redatelja Elmira Jukića nagrađeno Nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu“, rečeno je danas na novinarskoj konferenciji.

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će tročlani žiri - Peter Brosens (redatelj), Peter Rommel (producent) i Lana Barić (glumica) – dok će o pobjednicima u međunarodnom kratkometražnom glavnom programu i u programu „Kockice“ suditi Saša Ban (redatelj i prošlogodišnji pobjednik „Kockica“), Alejo Franzetti (redatelj) i Cătălin Cristuţiu (montažer). Ove godine u natjecateljskom programu kratkog metra bit će deset ostvarenja, kako kažu organizatori, sa svih strana svijeta – od Bosne i Hercegovine i Mađarske do Brazila i Novog Zelanda. 

„Velika novina ovogodišnjeg izdanja festivala je da će u suradnji s Art-kinom Croatia cijeli natjecateljski program 'Ponovno s nama' biti prikazan u Rijeci, a pobjedniku će uz nagradu 'Zlatni bicikl' biti dodijeljena i 'Nagrada riječke publike'. Nastavak je ovo uspješne suradnje koja se proširuje ususret 2020. godini u kojoj će Rijeka postati europski grad kulture. Iako je program 'Ponovno s nama' tek od prošle godine natjecateljskog karaktera, već ove godine u utrci za nagradu 'Zlatni bicikl' imamo izrazito jaku konkurenciju novih filmova velikih redateljskih imena“, rekla je Selma Mehadžić, koordinatorica programa. Izdvojila je Andreja Zvjaginceva, redatelja poznatog po oštroj kritici suvremene Rusije, koji je na Zagreb Film Festivalu već dva puta odnosio glavnu festivalsku nagradu, za filmove „Povratak“ i „Izgnanstvo“, a ove godine nam predstavlja triler „Bez ljubavi“, dobitnika Nagrade žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. 

Mehadžić je spomenula i regionalnu premijeru novog filma Sofie Coppole, „Opčinjen“, opisavši film kao raskošnu kostimiranu dramu s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colinom Farrellom, u glavnim ulogama. Film je na Festivalu u Cannesu nagrađen za režiju

Selma Mehadžić
"Nastavljamo uspješnu suradnju ususret 2020. godini u kojoj će Rijeka postati europski grad kulture" - Selma Mehadžić (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)

„Nakon premijere na prestižnom festivalu u San Sebastiánu, svoj novi film 'Voli ne voli' u Zagreb dolazi predstaviti poznati grčki redatelj Alexandros Avranas zajedno s glavnom glumicom Eleni Roussinou. Avranas je pažnju filmskog svijeta privukao moćnom dramom o obiteljskom zlostavljanju 'Miss Violence', prikazanom na 11. ZFF-u. Norveški redatelj Joachim Trier predstavljen je najnovijim ostvarenjem 'Thelma', kombinacijom horora i trilera. Njegov film 'Oslo, 31. kolovoza' prikazan je u konkurenciji 9. ZFF-a, a u programu 'Ponovno s nama' 2015. godine je prikazan i njegov hvaljeni film 'Glasnije od bombi'. Talijanski redateljski dvojac Antonio Piazza i Fabio Grassadonia u programu su predstavljeni filmom 'Sicilijanska bajka', žanrovskim spojem trilera i gotičke bajke. Njihov film 'Rita' proglašen je najboljim kratkim filmom na 8. ZFF-u, a 2014. prikazan je i njihov cjelovečernji film 'Salvo'“, rekla je koordinatorica programa, dodavši da su u program ušla i dva slovenska naslova, autora dobro poznatih zagrebačkoj publici – „Sasvim obična obitelj“ Jana Cvitkoviča (priča je o razdoru jedne prosječne obitelji uslijed optužbi oca za seksualno zlostavljanje maloljetnice) te film „Ivan“ Janeza Burgera (napeta drama o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca).

Na tiskovnoj konferenciji je najavljen i ovogodišnji posebni program „Film neposluha“, u sklopu kojeg će se, pod selekcijskom palicom filmske kritičarke Diane Nenadić, prikazati bunkerirani filmovi jugoslavenskih novovalaca, Jovana Jovanovića, „Mlad i zdrav kao ruža“ i Vladimira Kristla, „General i pravi čovjek“, kao i film francuskog redatelja Jeana Vigoa, „Nula iz vladanja“. Inače, Kristlov film je zbog političke satire bio zabranjen i sve su njegove kopije uništene, osim jedne, koja je prokrijumčarena iz Jugoslavije.

„U skladu s okosnicom glavnog programa i ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, evocirat ćemo provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti“, kažu organizatori. 

Po četvrti put održat će se i natjecateljski program „Plus“, namijenjen srednjoškolcima, a upravo su učenici i učenice srednjih škola bile selekcijski žiri koji je odabrao pet filmova što će se moći pogledati u ovom programu. U taj je program, izborom učenika i učenica, upao i španjolski kandidat za Oscara, „Ljeto 1993.“ te humoristična drama „Vincent“ o mladom 17-godišnjaku, suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode.

„Čak dva popratna programa 15. ZFF-a odvest će gledatelje put Švedske. 'Moj prvi film' u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantske filmove najznačajnijih švedskih redatelja - Rubena Östlunda, Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa, Roya Anderssona i Ingmara Bergmana. Program 'Bibijada' najmlađu ZFF-ovu publiku također vodi na filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape“, predstavio je dio bogatog programa Hrvoje Laurenta izvršni direktor festivala, dodavši i kako će jedan od najpopularnijih festivalskih popratnih programa, „Velikih 5“, tradicionalno, donijeti presjek najboljih filmova iz pet najvećih europskih kinematografija. Tako će zagrebačka publika, među ostalim, imati priliku vidjeti filmove britanske redateljice Sally Potter („Party“) te talijanskog redatelja, kojeg organizatori festivali, nazivaju „trenutačno možda najuzbudljivijim europskim redateljem“, Lucae Gaudagninoa („Skrivena ljubav“).

Hrvoje Laurenta
"Bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape" - Hrvoje Laurenta (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)

Tu je i program „Dan LUX filma“, u sklopu kojeg će biti prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta, ali i program „Fokus: Crna Gora“.

„Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za ovaj popratni program. U susjednoj državi stvara se nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu“, najavljuju iz Zagreb Film Festivala. 

Na tiskovnoj konferenciji govorila je i producentica Lana Matić, rezimirajući uspjehe ZFF-ovog edukativnog i networking programa „Industrija“ te najavivši kako će se tijekom osam dana ovaj program dotaknuti mnogih važnih aspekata u ciklusu proizvodnje filma – od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti, pakiranja i prezentacije projekta, postprodukcije pa sve do distribucije filma.

„Ponosni smo što ćemo prvi put u glavnom programu prikazati film snimljen nakon sudjelovanja na radionici 'Moj prvi scenarij' održanoj u sklopu ovog industrijskog programa. Radi se o bosanskohercegovačkom filmu 'Žaba', debitantskom ostvarenju Elmira Jukića, nastalom i u hrvatskoj koprodukciji. Ova ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića bit će prikazana izvan konkurencije na svečanom zatvaranju festivala“, kaže Lana Matić, objašnjavajući kako će, kao i prethodnih godina, „Industrija“ obuhvatiti niz predavanja vrhunskih profesionalaca iz cijeloga svijeta. Napomenula je kako u Zagreb stižu i uistinu velike zvijezde, poput, Jamesa Watkinsa, redatelja serije „McMafia“ koja je ljetos snimana u Hrvatskoj te Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj VR igara. 

Lana Matić
"Ponosni smo što ćemo prvi put u glavnom programu prikazati film snimljen nakon sudjelovanja na radionici 'Moj prvi scenarij'" - Lana Matić (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)

„Veliki finale programa bit će pitching forum studentskih projekata na kojem će mladi scenaristi i redatelji imati priliku predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu sastavljenom od predstavnika postprodukcijskih studija koji će najboljem projektu dodijeliti i nagradu u obliku svoje usluge“, pojašnjava Lana Matić.

Dakle, kao što ste vidjeli ovogodišnji Zagreb Film Festival uistinu je pripremio bogat program i pokazao kako se radi o jednom od najvećih kulturnih događaja sezone. Lupiga svojim čitateljima svakako savjetuje da ne propuste izvrsne filmove koji će se na nekoliko lokacija prikazivati devet dana, te vas pozivamo da nađete svoje favorite pretragom detaljnog festivalskog programa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Demjan Rožman