EDUKATIVNI STRIP: Što napraviti kada svjedočite islamofobiji

A.B.

9. rujna 2016.

EDUKATIVNI STRIP: Što napraviti kada svjedočite islamofobiji

Napravljen je "vodič" kako postupiti kada svjedočite islamofobiji, javlja portal BuzzFeed, a ista metoda primjenjiva je i na sve druge oblike bulinga odnosno uznemiravanja.

Ljudi najčešće ne znaju kako reagirati suočeni sa situacijom u kojoj je netko nedužna žrtva uznemiravanja. Većina dvoji treba li se umiješati, hoće li time nasilnika učiniti još agresivnijim i neugodnijim i često se dogodi da promatrači sa strane ostanu pasivni ne znajući što učiniti. Na taj način žrtvom postaju svi, jer, pored osobe na koju se okomio nasilnik, situacija je neugodna i za sve koji ju promatraju, osjećaju se bespomoćni i na kraju si predbacuju zbog toga što nisu ništa poduzeli.

Edukativni strip koji na odličan način rješava ove dvojbe napravila je mlada ilustratorica i filmska umjetnica iz Pariza, a potpisala se pseudonimom Maeril

strip_antibuling
(ILUSTRACIJA: Maeril)

Za početak, uključite se u konverzaciju, obratite se ugnjetavanoj osobi i potpuno ignorirajte nasilnika. Izaberite bilo koju temu, kakvo je vrijeme, koji ste film jučer pogledali, pohvalite neki detalj na osobi koja je meta uznemiravanja i pitajte gdje je to kupljeno. Angažirajte osobu u konverzaciju i nasilnik na kojeg više nitko ne obraća pažnju ma što govorio zacijelo će se povući kad vidi da njegove uvrede više nemaju publiku.

Nastavite razgovarati sa žrtvom uznemiravanja sve dok nasilnik ne ode i ako je potrebno, otpratite ju do mjesta na kojem se osjeća sigurnom. Poštujte njihove želje ako vam kažu da su dobro i da im više nije potrebna vaša pomoć.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Maeril