ČUJTE I POČUJTE: Imamo konačnu cifru Lupigine crowdfunding kampanje!

Ivor Fuka

24. siječnja 2018.

ČUJTE I POČUJTE: Imamo konačnu cifru Lupigine crowdfunding kampanje!

Dragi naši, napokon smo podvukli crtu i, četiri dana nakon što je Lupigina crowdfunding kampanja okončana, imamo konačnu cifru. Dakle, čujte i počujte - u kampanji ste nas pogurali s 255.324,29 kune ili 42.186,54 američkih dolara, prema današnjem kupovnom tečaju dolara Lupigine banke. 

Na samoj Indiegogo platformi prikupili smo 25.839,00 američkih dolara. Tijekom trajanja kampanje velika smo sredstva primili i izravno na žiro račun naše udruge, pogotovo u zadnjih nekoliko dana kampanje kada je tim putem „sjeo“ veliki broj uplata, od kojih su neke bile i vrlo izdašne. Tako je, dakle, na žiro račun Lupige uplaćeno 81.781,84 kuna te 2.315 eura. Tome treba dodati i brojne najave naših suradnika i onih koji su to tek postali kako će na račun kampanje donirati svoje tekstove. 

Bilo bi sjajno kada bi taj cijeli prikupljeni iznos Lupiga mogla zadržati, ali, na našu žalost, tu su već u startu i određeni troškovi. Naime, sredstva od Indiegogoa još nisu prispjela na račun, a kada se to dogodi Indiegogo će za usluge korištenja platforme uzeti svoj nimalo zanemariv postotak. Na naš će račun tako umjesto prikupljenih 25.839,00 američkih dolara biti uplaćeno 23.537,48 dolara. Naknada Indiegogoa je 1.291,95 dolara, plus naknade troškova plaćanja (tri posto + 0,30 dolara po transakciji) što ukupno iznosi 984,57 dolara. Na koncu će i prebacivanje tih sredstava na Lupigin račun, prema unaprijed napravljenoj procjeni, koštati 25 dolara. Osim toga i Lupigina banka je u svim ovim danima koliko je trajala kampanja naplatila bankovne naknade u iznosu 200 kuna.

Na Indiegogo platformi Lupigu je podržalo 698 osoba. Njih 472 „pokupilo“ i neki perk zajedno s uplatom, dok ih je 226 odlučilo samo donirati – perk im nije bio bitan. Izravno na žiro račun uplatilo je vas 445. Zajedno je to 1.143 vas koji ste podržali Lupigu, vas zbog kojih će Lupiga i ove godine postojati u punom obimu.

Takvu podršku uistinu nismo očekivali, jer ovime je ispunjen ne samo prvi zacrtani cilj, čak ne ni drugi, nego smo išli i preko toga. Dosegli smo iznos koji nismo mogli ni sanjati i sada opušteniji možemo prionuti poslu. Ova sredstva sigurno će nam dostajati za cijelu 2018. godinu i dio 2019. godine. 

Također nam je izuzetno drago da možemo objaviti i kako je već nekoliko tekstova ovih dana objavljeno na Lupigi zahvaljujući vama. Prvi tekst koji ste financirali vi, naši čitatelji, bila je analiza Nataše Škaričić – UZ PRESUDU DON PRCELI: Pravna država s veličanjem NDH nema problema.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com