KAMIKAZE NAD EUROPOM: Pitanje je vremena kada će letjeti toliko jeftino da ne stignu na odredište

Mladen Barbarić

17. kolovoza 2013.

KAMIKAZE NAD EUROPOM: Pitanje je vremena kada će letjeti toliko jeftino da ne stignu na odredište

Malo je onih koji se još nisu vozili aviokompanijom Ryanair, a još je manje onih koji nisu barem sanjali o tome da se za pet eura ukrcaju na avion i odu na neki nepoznati kraj kontinenta. Nije ni važno kamo, dosta je i samo dva ili tri dana. Nažalost, osim romantičnog sna o putovanju, malo je toga romantičnog u ovoj jeftinoj avionskoj kompaniji iz Irske. Pored toga što za račun dioničara Ryanair krši prava svojih zaposlenika, u želji da privuče što više putnika, tvrtka ugrožava i njihovu sigurnost, a posljednji javni istupi pilota ove tvrtke govore kako ih uprava tjera da lete s minimalnom količinom goriva.

Nakon što je 1984. godine kompanija osnovana, 450 zaposlenika dobilo je dionice pod uvjetom da ne osnivaju sindikat. No, od tada se mnogo toga promijenilo u Ryanairu te je krajem prošle godine konačno osnovana Grupa pilota Ryanaira (RPG) koja pokušava pomoći zaposlenicima ove tvrtke. Trudeći se smanjiti troškove poslovanja na minimum, uprava dokida brojne standarde avioindustrije među kojima su, osim radničkih prava, nerijetko na udaru i sigurnost putnika i posade.

Poput većine velikih tvrtki, brojni zaposlenici Ryanaira, uključujući i pilote, nisu zaposlenici tvrtke već agencija za zapošljavanje koje ih iznajmljuju Ryanairu. Irska aviokompanija na taj način bilježi znatne uštede dok "kontraktori" gube povlastice stalno zaposlenih.

Ryanair
Uprava dokida brojne standarde avio industrije (FOTO: jta.org)

Grupa pilota Ryanaira odlučila je okupiti sve pilote i zajedničkim se snagama boriti protiv brojnih kršenja prava. Posljednji incident u tvrtki dogodio se kada je uprava kapetanima poslala interni memorandum o sigurnosti. Kompanija je pilote obavijestila da je odlučila kažnjavati sve koji sigurnosna izvješća šalju bilo kome osim Ryanairu ili Upravi leta Irske. Ovakav zahtjev presedan je u avioindustriji, a prijetnjama kompanija pilote želi obeshrabriti da o sigurnosti obavještavaju koristeći se svim mogućim kanalima, što je praksa u industriji. Početkom svibnja direktor kompanije, Michael O'Leary, na američkoj je televiziji javno zaprijetio otkazom svim pilotima koji budu potpisali peticiju RPG-a koja zahtijeva neovisno istraživanje o sigurnosnim problemima u Ryanairu.

U želji za što većom zaradom na kompetitivnom tržištu Ryaair provodi brojne mjere kojima ugrožava sigurnost putnika i posade. Jedan od takvih poteza je i navodno tjeranje pilota da lete sa minimalnom količinom goriva kako bi se dodatno smanjio trošak leta. Ovakva praksa može dovesti do katastrofalnih posljedica ukoliko zbog nepredviđenih okolnosti poput gužve na aerodromu ili nepovoljnih vremenskih prilika avion mora ostati u zraku duže od predviđenog.

Ryanair
Četiri pilota potvrdila su da ih se tjera na let s minimumom goriva (FOTO: airobsever)

U intervjuu nizozemskoj istraživačkoj emisiji KRO Reporter, četiri anonimna pilota Ryanaira potvrdila su kako ih kompanija tjera da lete s minimumom goriva u tankovima radi smanjenja troškova. Ovakvom praksom posljednji su se koristili Japanci kada je njihovim pilotima krajem Drugog svjetskog rata ponestajalo entuzijazma te su im zapovjednici punili rezervoare tek toliko da mogu stići do cilja.

Izbacivanje toaleta iz zrakoplova kako bi se postavilo još koje sjedalo te naručivanje aviona bez zavjesa na prozorima kao i brojni slučajevi lažnog oglašavanja prema ovim sigurnosnim problemima izgledaju posve beznačajno. Čini se kako je samo pitanje vremena kada će neki od aviona Ryanaira letjeti toliko jeftino da ne stigne na odredište.

Lupiga.Com