REAKCIJA NAKON PREMIJEROVE PROZIVKE: Ovo su pitanja na koja Dubravka Šuica mora odgovoriti

A.B.

26. rujna 2019.

REAKCIJA NAKON PREMIJEROVE PROZIVKE: Ovo su pitanja na koja Dubravka Šuica mora odgovoriti

„GONG je jedna lijeva nevladina organizacija koja radi veliku kampanju ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji. 'Kvazineovisni GONG' radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice Europske komisije“, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković, a njegova reakcija jasno pokazuje kako je premijer uzrujan jer se netko drznuo postaviti „određena“ pitanja o Dubravki Šuici, budućoj povjerenici Europske komisije za demografiju i demokraciju, jednako kako se uzrujavao kada su novinari propitivali „grijehe“ Lovre Kuščevića, kojeg je premijer uporno svesrdno branio, da bi ga na koncu nakon brojnih medijskih natpisa ipak smijenio. Ovaj napad na GONG premijer je izrekao u Bruxellesu, u sjedištu Europske komisije, a na pitanje hrvatskih novinara. 

Problem s GONG-om je taj što je ova nevladina organizacija inzistirala na svome pravu da dobije uvid u imovinsku karticu Dubravke Šuice. Sama Šuica se, na pitanje kako je stekla imovinu koja znatno premašuje njena primanja u javnoj službi, na sjednici saborskog odbora, pozvala na imovinske kartice u arhivi Sabora poručujući da je tamo sve navedeno. GONG je na to prvo 9. rujna spornu imovinsku karticu tražio od Hrvatskog sabora, koji se odmah pozvao na rok za odgovore od 15 dana kako to propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama. Potom je Sabor GONG uputio da se obrati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje je na koncu odbilo zahtjev za uvidom u imovinsku karticu Dubravke Šuice, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka

„S obzirom na to da odgovore nismo dobili u Hrvatskoj, u nadi da ćemo ih konačno dobiti, poslali smo pitanja odborima Europskog parlamenta i Kolegiju predsjednika klubova u EP-u koji će saslušavati Dubravku Šuicu“, reagirali su danas poslijepodne iz GONG-a na premijerov napad. Upravo to je, čini se, razlog zbog čega je Plenković ovako reagirao s obzirom da je brojnim svojim reakcijama do sada pokazao kako mu najteže pada kada se o hrvatskim problemima nekontrolirano govori u institucijama Europske unije.

Andrej Plenković - Dubravka Šuica - Ursula von der Leyen
Andrej Plenković s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i Dubravkom Šuicom (FOTO: HINA/Slavko Vukadin)

„Unatoč pokušajima premijera Andreja Plenkovića da napadom skrene pažnju s bitnoga, Gong i dalje samo želi odgovore na postavljena pitanja. Umjesto da se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja, premijer je trebao osigurati da hrvatska i europska javnost pravovremeno znaju odgovore na ta pitanja“, poručili su premijeru iz GONG-a, uz napomenu kako bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koju je, uostalom, ispitivala i porezna inspekcija te da bi bilo dovoljno da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere, kao i nalaz porezne inspekcije vezano za njenu imovinu.

Za kraj su ponovili svoja pitanja upućena Šuici: Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenje vladavine prava? Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)? Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, a kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji? Porezne vlasti istraživale su, prema pisanju medija, nesrazmjer između prihoda i vrijednosti obiteljske imovine koji je navodno iznosio 1,5 milijuna eura. Zašto Šuica nije javno objavila sve dokumente poreznih inspekcija u posljednjem desetljeću, od 2001. do 2009. u periodu u kojem je bila zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Dubrovnika?

Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: HINA/EPA/Olivier Hoslet

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"