Natječaj za regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

Lupiga.Com

16. rujna 2022.

Natječaj za regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

HELSINŠKI PARLAMENT GRAĐANA BANJA LUKA, MREŽA ZA IZGRADNJU MIRA, NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE, INSTITUT ZA MEDIJE CRNE GORE I UDRUGA ZA PROMICANJE MEDIJSKE KULTURE, UMJETNOSTI I TOLERANCIJE „LUPIGA – SVIJET KROZ OBIČNE OČI“ IZ HRVATSKE,

R A S P I S U J U

NATJEČAJ ZA REGIONALNU NOVINARSKU NAGRADU “SRĐAN ALEKSIĆ”

Nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije:

za novinarsku hrabrost i izuzetnost

za doprinos zajednici

za medije

– Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodjeljuje se novinarki ili novinaru koji su se istaknuli temeljitim, profesionalnim i etičkim izvještavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jednostrano izvještava.

– Nagrada za doprinos zajednici dodjeljuje se novinarki ili novinaru ili grupi autora i autorica za kontinuirano izvještavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i vladavini prava, koje je donijelo konkretnu dobrobit građanima i građankama i/ili zajednicama u kojima oni žive.

– Nagrada za medije dodjeljuje se medijima iz regije, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.

Novinare, novinarke i medije mogu nominirati udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ce u medijima, novinari/ke, sindikati, znanstveno-obrazovne ustanove, sveučilišni profesori/ce iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Rok za nominaciju je 1. studeni 2022. godine.

Novinarke, novinari i mediji ne mogu se izravno prijaviti na Natječaj.

Način prijave:

Popuniti formular za nominaciju koji možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Obrazac za nominaciju – Novinarska hrabrost i izuzetnost

Obrazac za nominaciju – Doprinos zajednici

Obrazac za nominaciju – Za medije

Za nagradu u prve dvije kategorije za novinare i novinarke poslati od jedne do maksimalno tri snimljene emisije ili teksta/priloga novinara/novinarke koji/a se nominira, a koji ispunjavaju kriterije za nagradu u ove dvije kategorije i koji su objavljeni u periodu od 1. rujna 2021. do 1. rujna 2022. godine.

Za nagradu u trećoj kategoriji poslati link na internetsku stranicu medija i do tri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o ispunjavanju kriterija za nagradu u ovoj kategoriji.

Detaljna pojašnjenja kriterija za nagradu u svakoj od kategorija i formati u kojima se mogu dostaviti nominirani prilozi nalaze su u obrascima za nominaciju.

Odluku o dodjeli nagrade u sve tri kategorije donijet će stručni žiri koji čine novinari, novinarke i medijski stručnjaci iz država iz kojih dolaze organizacije koje raspisuju natječaj. 

Pitanja u vezi s natječajnom procedurom se mogu postaviti e-mailom nagrada@hcabl.org najkasnije do 20. listopada 2022. godine.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ će se dodijeliti 10. prosinca 2022. godine u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prijatelji nagrade:

Austrijska ambasada Sarajevo

CCFD Terra Solidaire

Friedrich Ebert Stiftung

European Fund for the Balkans