DRAGI ZAGREPČANI: Zbog Bandića plaćate 'progon', 'reket' i 'huškanje'

Eva Kegelj

28. siječnja 2014.

DRAGI ZAGREPČANI: Zbog Bandića plaćate 'progon', 'reket' i 'huškanje'

Okršaj na medijskoj sceni između Index.hr-a i EPH-a, ponovno je aktualizirao pitanje dodjele sredstava medijima iz proračuna Grada Zagreba. U cijeloj priči, međutim, promiče zanimljivost iz zadnjeg natječaja "teškog" gotovo 300.000 gradskih kuna. U oči upada dobitnik druge najveće potpore - portal Dnevno.hr, kojeg je Hrvatsko novinarsko društvo prozvalo zbog "progona", "reketa" i "huškačkih tekstova". Luka Brailo, predsjednik Središnjeg odbora HND-a ostao je iznenađen, ovakvim trošenjem javnih sredstava. „Nadam se da oni koji su donijeli takvu odluku imaju debelo obrazloženje zašto su javna sredstva dodijelili mediju koji neskriveno radi na urušavanju dosegnutih civilizacijskih standarda", komentira Brailo za Lupigu.

Rezultati natječaja za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama objavljeni su u studenom, i da - Index.hr je uz portal Zagrebancija.com dobio najveći iznos novca od 33.000 kuna. No, u oči upada dobitnik druge najveće potpore od 30.000 kuna - portal Dnevno.hr, kojeg je Hrvatsko novinarsko društvo prozvalo zbog "progona", "reketa", "zloporabe medijskog prostora", "huškačkih tekstova" koji obiluju govorom mržnje i srozavanje kulture javnog komuniciranja na razinu "ratnog i poratnog Slobodnog tjednika te Imperijala".

Opomena im je stigla mjesec dana nakon objave rezultata natječaja i to zato što je portal objavio članak s naslovom "Židovi upravljaju ovim svijetom, sada znamo i zašto! Najužasnije demonske provale skrivaju se u njihovoj svetoj knjizi Talmud!" Ovaj antisemitistički pamflet kojeg se ne bi posramio ni sam Adolf Hitler tek je jedan u nizu degutantnih tekstova koje je objavio i svakodnevno objavljuje taj zabrinjavajuće probitačan portal na hrvatskoj medijskoj sceni. Po broju čitatelja Dnevno.hr je, naime, osmi news portal u Hrvatskoj, a veliki skok čitanosti dogodio im se upravo pred sam referendum o ustavnoj definiciji braka, kada su bili među rijetkima koji su podržavali šovinističku agendu inicijative U ime obitelji. HND je upozorio i da Dnevno.hr ima i svoju bosanskohercegovačku i srpsku inačicu - Dnevno.ba te Dnevno.rs, koji baš poput svog blizanca u Hrvatskoj, umjesto prema Srbima, potiče mržnju i "hrani negativne stereotipe o Hrvatima".

Milan Bandić
Osebujni gradonačelnik financira huškačke antisemitske medije (FOTO: Lupiga.Com)

O začudnoj činjenici da je baš portal Dnevno.hr, kojeg se povezuje s kontroverznim poduzetnikom i privatizacijskim tajkunom Mihaelom Ljubasom, inače i službenim vlasnikom Dnevno.rs-a, dobio potporu iz džepova Zagrepčana i Zagrepčanki, razgovarali smo s Lukom Brailom, predsjedavajućim Središnjeg odbora HND-a. On smatra da bi zagrebačka javnost, koja je ta sredstva kroz poreze i doprinose financiralo taj portal, trebala znati zašto se to dogodilo.

GRAĐANI PLATILI REKLAMU: I samopregled dojke Bandić koristi za kampanju; GONG: zloupotreba resursa i novca građana

NACIONALNI I VJERSKI ŠOVINIZAM: HND osudio fašistoidni sadržaj na portalu dnevno.hr i nazvao ga smećem

VIKTOR IVANČIĆ: Zašto Milan voli Marka

HODAJUĆA KAMPANJA: Evo zašto Milanu Bandiću ne treba predizborna kampanja

"Stojim iza onog što smo raspravljali na Središnjem odboru. Osobno sam iznenađen da su javna sredstva odobrena mediju takvoga profila. Negdje se u sebi nadam da oni koji su donijeli takvu odluku imaju debelo obrazloženje da dodjeljivanje javnih sredstava", kazao nam je Brailo u samom početku.


Osim što su objavili skandalozni članak uperen protiv Židova, Dnevno neprestano objavljuje članke u kojima se obračunava sa srpskom nacionalnom manjinom i LGBT manjinama. Treba li financirati medj koji koristi govor mržnje?

Bilo kakvo prebrojavanje bilo čijih krvnih zrnaca, propitivanje opredjeljenja u životu je civilizacijski nazadno i sasvim sigurno ne vodi uljuđivanju Hrvatske kao demokratske zemlje i članice Europske unije. Jest da je Milan Bandić osebujna politička figura i da ima objašnjenje za sve, no on i njegovi suradnici bi u konkretnom slučaju morali debelo i jako argumentirano objasniti zašto su ta javna sredstva dodijelili mediju koji neskriveno radi na urušavanju dosegnutih civilizacijskih standarda.

Luka Brailo
Brailo: "Stalno si postavljam pitanje u kojoj bi se uređenoj zemlji EU mogle događati ovakve stvari o kojima pričamo svih ovih godina" (FOTO: Kontrapress.com)


Jeste li dobili kakvu reakciju od tog portala nakon što ste im uputili opomenu, osim tekstova koji su objavljeni na Dnevno.hr-u, a usmjereni su protiv HND-a?

Koliko znam nikakav pisani trag nije dolazio u tajništvo HND-a, a to što su i kako pisali o HND-u ostavljam njima.


Postoji li ikakav način da se Dnevno.hr sankcionira zbog retorike koju koristi i čija je uloga da to učini - struke ili države?

Stalno ponavljam da je HND cehovska i civilna udruga. Mi nemamo žurnalističku policiju, mogućnost uvođenja ili zavođenja represivnih mjera. Imamo Vijeće časti kojemu se građani i tvrtke mogu obratiti ukoliko smatraju da su loše "prošli" u medijima, a suosnivači smo i Hrvatskog vijeća za medije, tijela u kojemu sjede predstavnici novinara te vlasnika i izdavača medija. Možemo upozoravati javnost na ružna događanja i o tome javno govoriti, ali kao čovjek s 40 godina iskustva u medijima ne želim ni sebi ni javnosti lagati - uvijek ostaje pitanje koliko će ono što radimo kao HND i druge udruge civilnog društva, koje se bave medijima, imati odjeka u javnosti i našem cehu.


Što je s državom?

Aktualna zakonska regulativa ostavlja prostora za uljuđivanje medijske industrije, ali zašto se ti zakoni koji reguliraju medijsku oblast, uz sve prigovore, ne provode - to je drugo pitanje. U Hrvatskoj postoji gomila dobrih zakona, ali se oni ni u drugim područjima ne primjenjuju. Uzmite samo primjer vlasnika i najveći dio takozvanih poduzetnika i izdavača koji pokreću medije s kapitalom nepoznatog porijekla. Oni rade tako da im poslovanje bude netransparentno i daleko od javnosti, ne dopuštaju redakcijske statute, protiv su sindikalnog organiziranja zaposlenika, izbjegavaju kolektivne ugovore i to su pitanja koja godinama postavljaju i GONG i Platforma 112 i Transparency International, ali ništa se ne poduzima. Bojim se da sada razgovaramo o puno širim problemima i da nadilazimo mogućnosti forme intervjua. Ministarstvo kulture bi se trebalo ozbiljno time pozabaviti. Bez obzira što imam puno iskustva, negdje se nadam da će se kroz rasprave o medijskoj strategiji neke stvari ipak dovesti u red. Ovo što se sad događa nije dobro i civilizacijski je jadno.


Kad već govorimo o kontroverznim poduzetnicima koji upravljaju medijima, jedan od njih je zasigurno i Mihael Ljubas, kojega se povezuje s ovim portalom. On sve ove godine nema nikakvih problema ni s državom ni s gradom, s kojima povremeno posluje. Primjer je najam koji je država plaćala Ljubasu za zgradu suda u Zagrebu, usprkos njegovim poreznim dugovima.

Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju, jer ne znam pojedinosti. Međutim, neshvatljivo je da se mediji mogu osnivat i djelovati, a da poduzetnici i vlasnici koji ih vode nisu dužni podnijeti ni elementarnu informaciju o porijeklu kapitala, ni kad ih pitate. Kad netko radi javni posao to se mora podrazumijevati. Kad slušate te poduzetnike i izdavače raznih medija, nevažno jesu li tiskovine ili portali, svi oni drže govore o javnoj riječi, medijskom pluralizmu, građanskim slobodama i civilizacijskim standardima, sve je zavijeno u celofan tvrdnje da se radi zbog društvenog boljitka, no praksa to demantira. Stalno si postavljam pitanje u kojoj bi se uređenoj zemlji EU mogle događati ovakve stvari o kojima pričamo svih ovih godina. To, ponavljam, nadilazi okvire civilnih udruga, to bi trebali objašnjavati i politolozi i sociolozi. Istovremeno, Vlada je uglavnom zabavljena fejsbucima i tviterima, uz dužno poštovanje prema tim društvenim mrežama.

Lupiga.Com