VREMENSKI PROLAZ U NEPONOVLJIVO DOBA: Otvara se Muzej Novog vala

M.Z.

29. listopada 2022.

VREMENSKI PROLAZ U NEPONOVLJIVO DOBA: Otvara se Muzej Novog vala

Pomalo neobičan zagrebački muzej sljedećeg će vikenda otvoriti vrata svim zainteresiranima. A zainteresiranih, sigurni smo, neće nedostajati, jer radi se o Muzeju Novog vala, razdoblja koje je, bez sumnje, najplodonosnije i najoriginalnije u povijesti glazbe na ovim prostorima, a iz čega se izrodila i s kojim se srodila vrlo jaka umjetnička, književna, performerska i medijska scena.

NAKON 40 GODINA: Kako britanski Calvert vidi jugoslavenski Novi val i „zlatne osamdesete“

40 GODINA OD NASTUPA KOJEG PAMTI 'NAJROKERSKIJI GRAD': „Nismo znali ni što je punk ni kako punkeri izgledaju“

'LJUBIMCI' ORGANA REDA – TROBECOVE KRUŠNE PEĆI: „Partijski cenzori nam nisu mogli staviti soli na rep“

UZ 41. ROĐENDAN ELEKTRIČNOG ORGAZMA: Kako smo 1992. godine pokrenuli antiratnu priču Rimtutituki

„Muzej Novog vala zamišljen je kao multimedijski opremljen prostor u kojem su izloženi predmeti, umjetnička djela, artefakti iz razdoblja Novog vala u Zagrebu. Multimedijski dio obuhvaća mogućnost slušanja glazbe iz tog perioda, zagrebačkih glazbenika i projekcije video materijala. Uz dio posvećen glazbenom stvaralaštvu iz perioda 1977. - 1986. godine, stalni postav će obuhvatiti i design, izdavaštvo, modu i životni stil tog perioda“, objasnili su iz Muzeja Novog vala. 

Aleksandar Črček
Aleksandar Črček u moru memorabilija (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Ideja o otvaranju muzeja sinula je prije nekoliko godina Aleksandru Črčeku, televizijskom i filmskom producentu, koji je i sam odrastao u zlatno doba Novog vala. Podijelio ju je s prijateljem Davorom Antolićem Atasom, kiparom i scenografom koji je radio scenografiju za brojne novovalne bendove, a inače je vrlo dobro poznat na domaćoj rockabilly sceni. Dugo su vremena tražili adekvatan prostor i pronašli su ga u Vlaškoj ulici, na broju 67. 

„Kombinacija punk i art rocka, power i synth popa, te funka i reggaea čini Novi val, žanr suvremene glazbe koji je na scenu stupio u kasnim sedamdesetima i ranim osamdesetima. Azra, Film i Haustor samo su neki od bendova koji su bili predvodnici Novog vala u Zagrebu, a partijalo se na mnogim mjestima, od Kulušića, Lapidarija, Jabuke, do Zvečke i Kavkaza“, kažu iz muzeja, čije će radno vrijeme, nakon otvaranja sljedeće subote biti svakog dana, osim ponedjeljka, od 11 do 21 sat.

Muzej Novog vala
Muzej će se skrasiti u dvorišnoj zgradi na adresi Vlaška 67 (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Zadnjih nekoliko mjeseci trajala je adaptacija prostora te intenzivirano prikupljanje eksponata. U realizaciji im se priključio i poznati fotograf te bivši novinar zagrebačkog Poleta, Goran Pavelić Pipo. Cijeli set fotografija, od kojih neke nikada nisu viđene, a svjedoče jednom neponovljivom vremenu, Pipo je izložio u muzeju.

Brojni glazbenici i umjetnici su, također, dali muzeju neke svoje predmete iz doba Novog vala. Primjerice, posebno mjesto u muzeju je našao legendarni kombinezon Darka Rundeka iz rane faze Haustora. Na ulazu se našao i stari stojadin iz tog vremena, a u Vlaškoj su uspjeli prikupiti sve objavljene brojeve kultnog Poleta i uvezali ih. Također su ozbiljno radili na svojoj fonoteci te su nabavili impozantan broj starih gramofonskih ploča. Zamisao je da će posjetitelji muzeja moći sami birati ploče koje će pustiti na gramofonu.

Muzej Novog vala
Sjećate li se Rundekovog kombinezona? (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Prostor muzeja ima i poprilično veliko dvorište, pa je u planu da se uz redovan rad muzeja organizira i promocija knjiga i publikacija vezanih za period Novog vala, ali i prezentacije djelovanja umjetnika koji su ponikli u tom vremenu, a i danas aktivno djeluju. Posjetitelji će u muzeju moći i kupiti određene suvenire, poput fotografija, knjiga ili reprintova.

Muzej Novog vala
Pipove fotografije (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Iako je muzej posvećen Novom valu u Zagrebu, planirano je da se postav povremeno promjeni i ugosti „artefakte“ i iz drugih jugoslavenskih gradova u kojima je Novi val ostavio dubok trag, poput Rijeke, Beograda, Ljubljane, Skoplja ili Sarajeva gdje se, primjerice, razvio new primitivism. 

Muzej Novog vala
I za dvorište muzeja postoje brojni planovi (FOTO: HINA/Denis Cerić)

U razgovoru sa „Stražarnim lopovom“, Goranom Polakom, pasioniranim ljubiteljem Novog vala, Aleksandar Črček nešto detaljnije je objasnio koncept muzeja.

„Prva razina je glazbeno stvaralaštvo bendova kao što su Azra, Film, BOA, Prljavo kazalište, Haustor, Dorian Grey, Zvijezde, Patrola, Parlament i mnogi drugi sada manje poznati, a tada značajni bendovi. Ta razina obuhvaća glazbenu slušaonicu, posebno pripremljene tekstove uz svaki eksponat muzeja, izložen tematski po vrsti glazbe i opusu autora, artefakte glazbenika i izdavača, fotografije, plakate, tekstove, notne zapise i slično", kaže Črček.

Druga razina je, nastavlja idejni tvorac muzeja, presjek izdavaštva.

Darko Begić
Darko Begić iz Trobecovih krušnih peči s plakatom za koncert (FOTO: HINA/Denis Cerić)

"Bit će izloženi eksponati originalnih tiskovina, filmske, kazališne i glazbene kritike, intervjui, fotografije iz Poleta, Oka, Studentskog lista, Starta i nekih dnevnih izdanja novina, uz posebno pripremljene tekstove s objašnjenjem značaja povezanog autorskog i promotivnog djelovanja u periodu Novog vala u Zagrebu. Treća razina je presjek dizajna, stripa, plakata. Bit će izloženi eksponati koji predstavljaju originalne table stripova, plakate i dizajne omota za LP ploče, naslovnice tiskovina i slično. U tom segmentu izradit će se i veći formati reprinteva, uz posebno pripremljene tekstove za svaki eksponat", objašnjava Črček, napominjući kako su od autora za sada zastupljeni Mirko Ilić, Nino Kunc, Bachrach-Krištofić i Igor Kordej.

Davor Antolić Antas
Scenograf Davor Antolić Antas (FOTO: HINA/Denis Cerić)

"I četvrta razina je kolekcija artefakata, memorabilija, fotografija, kolekcija originalnih predmeta autora toga vremena, kao što su instrumenti, odjevni predmeti, notni i tekstualni zapisi, skice dizajna, tekstovi objavljeni u inozemstvu o fenomenu Novog vala. Biti će i posebno postavljene izložbe fotografija, kao izložbe periodično po autorima, Goran Pavelić Pipo, Jasmin Krpan, Mio Vesović, Miro Zadro, Ivan Balić Cobra i Igor CC Kelčec s kojima dogovaram suradnju i termine izložbi“, zaključuje Črček.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Denis Cerić