DOBRODOŠLI NA MJESTO O KOJEM NITKO NE BRINE: Ovakvim se ulicama voze naši čitatelji

Ante Radić

18. srpnja 2013.

DOBRODOŠLI NA MJESTO O KOJEM NITKO NE BRINE: Ovakvim se ulicama voze naši čitatelji

Do Zaprešića, nekada tek prigradskog naselja koje je rapidno počelo rasti sredinom 80-ih godina i koji kao grad svoju punoljetnost proslavlja na jesen ove godine, nije lako doći. Na to nas je upozorilo nekoliko naših čitatelja iz Zaprešića, poslavši nam više od stotinu fotografija koje pokazuju kakva prometna infrastruktura vodi do tog grada. Na fotografijama su snimljene uništene ceste o kojima očito nitko ne vodi brigu, a koje su glavna veza građana Zaprešića sa Zagrebom. Žale se da svakodnevno stradavaju automobili građana, koje potom policija „dobronamjerno“ upućuje da ne tuže cestare koji su odgovorni za održavanje cesta

Iz smjera Zagreba u Zaprešić vodi samo jedna ulica, koja i danas nosi ime Maršala Tita, dok se do nje iz „metropole“ može stići ili zagrebačkom zaobilaznicom ili nastavkom Ilice – Alejom Bologne. I Titovom i Alejom Bologne već se mjesecima vozi pod posebnom prometnom regulacijom, opasno uništenim kolnikom, požalili su nam se naši čitatelji iz Zaprešića koji su nam poslali i more fotografija. Da fotografije u najmanju ruku realno prikazuju stanje ovih cesta Lupiga se proteklih mjeseci uvjerila više puta.


Svakodnevna mora već mjesecima (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

Ništa bolja od Titove nije ni jedna od prometnijih cesta na području Grada Zagreba, Aleja Bologne, gdje su ivičnjaci razbijeni, podsusedski tunel je prekriven grmljem, a o klizištima ne treba ni govoriti s obzirom da je od ovog proljeća zatvoren sjeverni kolnik ove prometnice i do danas se njime ne prometuje. I dok se u Titovoj već neko vrijeme radi na saniranju dotrajale prometnice, u Jareku Donjem koji se nastavlja na ovu ulicu te u Stubičkoj ulici koja vodi prema Zagorju, situacija je još i gora. Čitatelj koji živi u Stubičkoj ulici ispričao nam je kako na toj cesti svakodnevno niču nove opasne rupe, jer je ionako dotrajali asfalt dokrajčen tijekom obnove zagorske magistrale pa su ove ulice mjesecima služile kao jedina prometna alternativa.


Ulaz u podsusedski tunel (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

„Posljednjih nekoliko mjeseci barem pet automobila stalo je na mom parkingu, nakon što im je zbog naleta na rupu pukla guma. I sam sám stavljao znakove upozorenja pored nekih rupa jer odgovorne službe to nisu radile. Pozivana je i policija koja bi potom po službenoj dužnosti zvala cestare koji bi učas privremeno pokrpali rupu koja bi se s prvom kišom ponovno otvorila, dok bi policajci oštećene građane 'dobronamjerno' savjetovali da ne tuže cestarsku tvrtku odgovornu za održavanje prometnice, ne mareći što stradavaju gume, felge, amortizeri i podvozje automobila građana koji uredno za održavanje cesta isplaćuju nemali novac tijekom svake registracije automobila i što takvi blisku susreti mogu biti vrlo opasni po sudionike u prometu. Djecu je strah hodati uz cestu jer vozači krivudaju po cesti izbjegavajući rupe“, objasnio nam je.


Otužno stanje ceste i rupa koja "ždere" gume u začetku snimljena kamerom Google Street Viewa (FOTO: Google maps)

Kaže i kako su neki mještani rupe sami znali zatrpavati šljunkom, jer na njihova upozorenja nitko nije reagirao. Drugi čitatelj koji nam je poslao fotografije koje na ovom mjestu objavljujemo tvrdi da one ipak ne pokazuju „puni sjaj“ glavnih prometnica zaprešićkog kraja, jer rupa i drugih oštećenja ima toliko da ih se ne može ni snimiti, a da su mnoge daleko gore od ovih koje je snimio. To su, tvrdi, samo neki od problema na koje neprestano upozoravaju lokalne vlasti, ali uzalud.

 


Podsusedski tunel kojem očito nedostaje održavanja (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Uz Aleju Bologne (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Aleja Bologne (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Jedini put prema Zaprešiću (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Rupa do rupe (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Dobrodošli u Grad Zaprešić (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Parkinzi su izvrsno sređeni (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Jarek Donji (FOTO: Google Maps)

 


Cesta prema Hrvatskom Zagorju (FOTO: Google Maps)

 


Užitak za automobile (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


U samom gradu situacija je također izvanredna (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


I desno i lijevo i ravno, ne može se probrati dobar komad ceste (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Ivičnjaci iz "onog" vremena (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 


Doviđenja (FOTO: Čitatelj Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com