NAKON POZIVA NA LINČ: Agencija za elektroničke medije zatrpana prijavama protiv „Bujice“, portala narod.hr i HRT-a

Ivor Fuka

12. svibnja 2016.

NAKON POZIVA NA LINČ: Agencija za elektroničke medije zatrpana prijavama protiv „Bujice“, portala narod.hr i HRT-a

Nakon što je u televizijskoj emisiji „Bujica“ te na portalu narod.hr pokrenuta svojevrsna tjeralica za glumcem Reneom Bitorajcem, u sklopu koje je objavljena i njegova kućna adresa na kojoj živi sa suprugom i dvoje male djece, Agencija za elektroničke medije zatrpana je prijavama građana. Kako doznajemo na adresu ovog regulatornog tijela pristiglo je više desetaka prijava građana koji upozoravaju na govor mržnje u „Bujici“ i na portalu narod.hr, čiji je izdavač udruga „U ime obitelji“ čiji je najistaknutiji član Željka Markić.

Podsjetimo, nakon što je Bitorajac objavio satirični video klip pod naslovom „Mi Hrvati“ na Osječkoj televiziji prošlog je petka emitirana emisija u kojoj je izrečeno niz huškačkih kvalifikacija. Već sutradan portal narod.hr posvetio je ovoj temi opsežan tekst u kojem su ponovljene sve huškačke kvalifikacije kao i u "Bujici", a također je objavljena fotografija Bitorajčeve kućne adrese.

Rene Bitorajac
Uz "Bujicu" prijavljen je i narod.hr (SCREENSHOT: narod.hr)

„To se ne može shvatiti nikako drukčije nego kao govor mržnje s ciljem medijskog linča i javne potjernice za Bitorajcem“, zaključuje se u jednoj od prijava poslanih Agenciji za elektroničke medije, a objavljenoj na društvenim mrežama uz poziv savjesnim građanima, koji ne žele pristati da u Hrvatskoj 2016. godine ovakvi primjeri govora mržnje i poziva na linč postanu prihvatljivi, da i sami prijave „Bujicu“ i narod.hr.

Osim ovih prijava u Agenciju je stiglo i više pritužbi na Hrvatsku radio-televiziju zbog slučaja o kojem smo već pisali, a kada je ovaj javni servis u nedjelju izravno prenosio misu koju je služio prior Dominikanskog samostana u Splitu, Luka Prcela, otprije javnosti dobro poznat po veličanju ustaškog režima i Nezavisne Države Hrvatske. Eter HRT-a Prcela je iskoristio kako bi širem auditoriju predstavio svoja sramotna stajališta, a HRT je umjesto da prizna svoju pogrešku, najsporniji dio Prceline mise reciklirao i provukao kroz gotovo sve informativne emisije tog dana, omogućivši tako da još veći broj njihovih gledatelja čuje govor o promoviranju ustaškog režima. Iako su se na Prisavlju mlako ogradili tvrdnjom kako izrečeno u prijenosima uživo ne odražava stavove HRT-a, ono što već nisu mogli spriječiti tijekom emitiranja uživo, bez obzira što su znali čiju misu prenose, nisu željeli spriječiti ni u informativnim emisijama gdje su bez komentara ponovno emitirali najspornije dijelove mise.

Prema proceduri Agencije za elektroničke medije sve pristigle pritužbe građana, bilo da su poslane preko njihove internetske stranice ili pisanim putem, analizira stručna služba, koja ocjenjuje opravdanost pritužbi i konzultira se sa zakonima, nakon čega se slučaj iznosi pred šesteročlano Vijeće za elektroničke medije koje odlučuje o eventualnim sankcijama.

Prcela HRT misa
Zbog prijenosa mise uživo građani prijavljuju i HRT (SCREENSHOT: HRT)

Svakako je najpoznatija dosadašnja odluka tog Vijeća koje, među ostalim, dodjeljuje i oduzima koncesije, te odlučuje o dopuštenjima za emitiranje na internetu, slučaj kada je oduzeta koncesija Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg u siječnju ove godine. Nakon te odluke uslijedio je dobro organiziran prosvjed u kojem je nekoliko tisuća prosvjednika ispred sjedišta Agencije skandiralo „Za dom spremni“ te pozivalo predsjednicu Vijeća, Mirjanu Rakić, da iseli u Srbiju dok joj je voditelj sada prijavljene „Bujice“, Velimir Bujanec, „prigodno“ poklonio četničku šubaru. Odluka se temeljila na Zakonu o elektroničkim medijima koji propisuje da nije dopušteno poticati ili pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja…

I tom je prilikom Vijeće za elektroničke medije pozvalo sve medijske djelatnike da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu s etičkim standardima novinarstva, međutim posljednjih mjeseci na medijskoj sceni cijeli niz medija sustavno se koristi govorom mržnje, a među njima prednjači upravo prijavljena televizijska emisija "Bujica", koja se koristi kao poligon za difamaciju „nepodobnih“, u čemu se najčešće koristi lažima i uvredama. 

Marko Jurić
Prosvjed nakon oduzimanja koncesije Z1 televiziji (FOTO: Hina)

Ono što građani ovih dana prijavljuju već je početkom tjedna osudilo Hrvatsko novinarsko društvo opširnim priopćenjem.

„Napadom na obitelj Renea Bitorajca na krajnje opasan način nastavljen je niz javnih objeda, huškanja i poziva na linč onih koji se javnim istupima protive nametanju hrvatskim građanima nazadnjaštva i netolerancije kao poželjnog društvenog modela“, priopćili su iz HND-a, zaključujući da je potrebna promptna reakcija nadležnih institucija prije nego započne fizičko nasilje nad „obilježenima“. Pri tom je HND otvoreno prozvao Velimira Bujanca, rekavši kako se u njegovim emisijama događaju huškački napadi i pozivi na linč.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr