LEKCIJA IZ DOBROG RODITELJSTVA: Otac 21. stoljeća

Mladen Barbarić

11. ožujka 2014.

LEKCIJA IZ DOBROG RODITELJSTVA: Otac 21. stoljeća

Dođe tako neko doba, znaju to oni koji imaju djecu, kada su oni još uvijek mali, ali su veliki. Odnosno, hoću reći, još su mali, ali su dosta veliki da više ne budu mali, kako je to otprilike objasnio Hrvoje Hitrec u Smogovcima. Doba kada djeca nas velike više ne trebaju kao što su nas nekada trebali i doba kada se polako, ali sigurno odrastajući sve više udaljavaju. Nije to jednostavna situacija za roditelja o čemu nam govori dokumentarac njujorškog filmaša Caseya Neistata, samohranog oca koji se na netipičan način pokušava ponovo približiti svom 15-godišnjem sinu Owenu na petodnevnom putovanju od New Yorka do Machu Picchua, "Izgubljenog grada Inka".

"Owen je divno dijete. Kada sam ja bio njegovih godina, bio sam grozan. Pobjegao sam od kuće sa 15 godina i svojoj djevojci napravio dijete sa 17", govori Casey Neistat o svom djetinjstvu promatrajući sina Owena. Ne želeći ponoviti greške iz svojeg djetinjstva Casey se trudi popraviti odnos sa svojim pubertetlijom.

Kroz 20 minuta dokumentarnog filma, snimljenog na putu od New Yorka do Machu Picchua u Peruu, Casey prati putovanje koje, kako se čini dok Owen povraća negdje na par tisuća metara visine iznad Cusca, možda i nije bila najbolja ideja. Tinejdžer navikao na New York, iPhone, iPad i ostale izdanke civilizacije teško se navikava na standarde koji vladaju u Andama.

Da ne duljimo, 32-godišnji otac dat će vam lekciju iz dobrog roditeljstva. Obzirom da je riječ o filmašu koji je bio na festivalima u Cannesu i Sundanceu te radio za HBO, vjerujemo da ni s tehničke strane nećete biti razočarani.

 

 

 

Lupiga.Com