NEMA SUMNJE: Gospođa premijer ima problem s fašizmom

Mladen Barbarić

14. lipnja 2024.

NEMA SUMNJE: Gospođa premijer ima problem s fašizmom

Unatoč brojnim optužbama za, manje ili više, otvoreno veličanje fašizma na račun stranačkih kolega, ministara i nje same, talijanski premijer, kako Giorgia Meloni inzistira da ju se oslovljava uspješno je napade odbijala pravdajući se kako ne može biti antifašist kada fašizam već 80 godina ne postoji. No, istraživački novinari portala Fanpage.it uspjeli su se infiltrirati u mladež stranke Fratelli d'Italia, kroz koju se premijerka i sama politički formirala, otkrivši strogo čuvane tajne ove postfašističke stranke i njenih budućih čelnika. Mladost nacije (Gioventù Nazionale), kako se zove mladež stranke Talijanska braćo (Fratelli d'Italia) ponos je čitavog vodstva stranke, „duša i motor koji će ju voditi do pobjede”, ili kako kaže sama Meloni, „najbolja mladost” i „fantastični momci”, nisu ništa drugo nego – fašisti.

ZAUZIMANJE EVROPE: Zašto je Musolini ustao iz mrtvih

UZ ODLAZAK UMBERTA ECA: Kako prepoznati fašizam

BORIS BUDEN: „Fašizam od jučer nije fašizam od sutra“

Novinarka Selena Frasson infiltrirala se u mladež pod krinkom simpatizerke odakle je mjesecima pratila rad mladeži i njene veze s vrhom stranke, uključujući i stariju sestru Giorgie Meloni, Ariannu kojoj je premijerka izmislila funkciju šefa tajništva stranke. 

Prema vani Meloni brižno održava imidž reformirane konzervativne desnice dok se iza zatvorenih vrata otvoreno slavi Benito Mussolini i Treći Rajh te odaje počast fašističkim teroristima odgovornim za stotine izgubljenih života. 

GG
Ruka na grudima, fašizam u srcu (SCREENSHOT: Fanpage.it)

Nakon što je zaslužila povjerenje, novinarka Frasson dobila je poziv da posjeti Atreju, tradicionalno godišnje okupljanje talijanske desnice organizirano u prosincu prošle godine, a potom i koncerte neofašističkih bendova koji se održavaju iza zatvorenih vrata gdje se nesmetano kliče "Duce", "Sieg Heil" i slično. Nije riječ samo o mladenačkom zalijetanju jer su događaj posjetili i parlamentarac Marco Perissa kao i ponovo izabrani europarlamentarac Nicola Procaccini. 

Na tajnom zadatku novinarka Frassoni upoznaje i Flaminiju Pace, mladu nadu koja je sa 22 godine predodređena da bude kandidat stranke na predstojećim lokalnim izborima u Rimu. Do tada je čelnica Talijanske kuće, sjedišta mladeži u dobrostojećem dijelu glavnog grada Roma nord. Dok je u javnim nastupima relativno suzdržana, Pace u sigurnosti sjedišta mladeži otvoreno govori da bi na izborima za europarlament najradije „triput glasala za Dučea”. No, možda su zanimljivije same aktivnosti sjedišta mladeži koje vodi. 

„Imate dozvolu da preko naljepnica komunista stavljate naše 'krepat ma ne molat' ('boia chi molla', tradicionalni fašistički poklič, op.a). Ali! Samo na mjestima na kojima ne stavljate plakate stranke. Trebate znati da je to (naljepnice, op.a.) potpis i da postoje novinari koji su u zloj namjeri spremni na sve”, upozorava mlada fašistkinja kamerate kako da ostanu neotkriveni dok se još pohvalila i kako je njen otac održavao kontakte s fašističkim teroristima odgovornim za napad u Bologni gdje je 1980. godine ubijeno 85 ljudi. 

ll
Fašisti ne, ali novinari su spremni na sve (SCREENSHOT: Fanpage.it)

Inače, Flaminija Pace talijanskoj je javnosti postala poznata 2021. godine kada se pismom obratila predsjedniku republike Sergiju Matarelli i premijeru Mariju Draghiju. Tada je naime postfašistička stranka Nova snaga (Forza Nuova), povezana s Talijanskom braćom Giorgije Meloni, uništila sjedište sindikata CGIL u Rimu. Pace je kod predsjednika republike protestirala zbog medijskog progona stranke Talijanska braćo sljedećim riječima: „Ne mogu prihvatiti da me novine, televizijski programi i intelektualci kontinuirano napadaju, ismijavaju i ponižavaju prozivajući me postfašistom samo zato jer pripadam jednoj političkoj stranci, samo zato jer sam domoljub i samo zato jer vjerujem u drugačije vrijednosti od onih koje svakodnevno prezentiraju mainstream mediji”, pisala je tada 18-godišnja Flaminija Pace.

Osim što je predsjednica ogranka mladeži, Pace je danas zadužena i za Komisiju europskih poslova i kooperacija u Nacionalnom vijeću mladih koje predstavlja mladež u poslovima s javnim ustanovama. Između ostalih, i s Uredom za državnu službu. Riječ je o državnom tijelu koje definira civilno odsluženje vojnog roka. Upravo je civilna služba bila jedna od tema kojima se Pace bavila na sastanku u sjedištu mladeži kada je bilo riječi o financiranju.

„Sljedeće godine imat ćemo još jedan izvor financiranja koji dolazi od države. Svaki volonter dobit će po 500 eura mjesečno. Što moramo raditi za to? Ništa. Zašto?”, na ovo pitanje nije odgovorila već je gestikulacijom okupljenima pokazala kako se radi o isisavanju državnih sredstava za civilnu službu u korist stranke.

„Od tih 500 eura, cijenili bi solidne dobrovoljne priloge”, uputila je Pace prisutne.

hh
"To smo mi, ovo je sjedište primjer onoga što je predstavlja naša stranka”, poručila je sestra premijerke mladim fašistima (SCREENSHOT: Fanpage.it)

Koliko je važno sjedište mladeži koje vodi Flaminija Pace govori i podatak da ga je posjetila Arianna Meloni, sestra talijanske premijerke. Ne znajući da je snima novinarka na tajnom zadatku, prisutnima se obratila sljedećim riječima.

„Hvala svim našim članovima, svim našim momcima i djevojkama. To smo mi, ovo je sjedište primjer onoga što je predstavlja naša stranka”, rekla je tom prilikom Arianna Meloni.

Kako je novinarka sve više sudjelovala u radu mladeži, dobila je sve više povjerenje perspektivne fašistkinje što je kulminiralo pozivom na tajni kamp koji stranka Talijanska braćo organizira u izoliranim predjelima Apenina daleko od bogatog sjevernog Rima. Riječ je o trodnevnom kampu koji predstavlja jedan od temeljnih metoda za indoktrinaciju novih stranačkih kadrova. Daleko od stege koje se moraju držati u urbanim sredinama gdje paze da ne naude imidžu stranke, u kampu si mladi fašisti konačno mogu dati oduška. Pjevaju se tradicionalne fašističke pjesme te se fašistička mladež, među sobom, otvoreno tako i naziva. 

"Mi se sami cenzuriramo jer se uvjeravamo kako neke stvari ne smijemo govoriti. Bivše Nar (Nuclei armati rivoluzionari, fašistički teroristi aktivni tijekom osamdesetih godina odgovorni za desetine mrtvih op.a.) ne tretiramo kako bi trebali. Oni su imali snažne političke ideje, ispravne", objašnjava na jednom okupljanju u prirodi osoba zadužena za odnose s javnošću mladeži.

Ukoliko vam se čini kako ovakvi kampovi neobično sliče na okupljanja Hitler Jugenda, možda i niste daleko od istine. Ove i brojne druge zanimljivosti iz tajnog života talijanskih postfašista možete pogledati u sjajnoj video reportaži. Sjetite se toga kada sljedeći puta netko kaže da antifašizam nije aktualan jer fašizam odavno ne postoji.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Fanpage.it

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.