ZAGREB PRIDE: Nasilnička banda u zagrebačkim parkovima serijski napada gay ljude

A.R.

14. siječnja 2021.

ZAGREB PRIDE: Nasilnička banda u zagrebačkim parkovima serijski napada gay ljude

Zagrebačkim parkovima, tvrde iz udruženja "Zagreb Pride", "već mjesecima hara homofobna banda koja mlati i pali gejeve". U tako naslovljenom priopćenju za javnost upozoravaju na "nove okolnosti napada na gej muškarca/e u Zagrebu". Zagreb Pride u priopćenju navodi da "okolnosti tri zločina iz mržnje, od čega za dva postoje neposredni svjedoci, ukazuju da u najmanje dva zagrebačka javna okupljališta za gej muškarce operira naoružana i organizirana skupina desničarskih homofobnih bandita koji napadaju gej muškarce, pojedince i fizički slabije od sebe". Ističu kako sve upućuje da je riječ o serijskim, organiziranim i planiranim napadima.

"Novi iskazi izravnih svjedoka i napad molotovljevim koktelom na gej muškarca na Maksimiru krajem prošle godine nedvojbeno dokazuju da već mjesecima po zagrebačkim parkovima i gej okupljalištima hara homofobna nasilnička banda. Naime, 'Zagreb Prideu', službi stalne pravne podrške žrtvama nasilja i diskriminacije, javio se muškarac koji je krajem kolovoza svjedočio i djelomično spriječio napad na drugog gej muškarca kojeg su batinala dvojica palicama naoružanih homofoba. Taj zločin iz mržnje na gej muškarca zbio se također u jednom parku, u dijelu isto tako poznatom kao okupljalište gej muškaraca", navodi se u priopćenju udruženja, koje potpisuje Franko Dota.

Koliko je udruženju "Zagreb Pride" poznato, slučaj o kojem pišu nije prijavljen. Nije uopće rijetkost, napominju, "da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije ne prijavljuju, i da golema većina njih ostane nezabilježena".

"Svjedok tog napada pokazao je hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, krenuo glasno vikati i uputio se prema napadačima. Napad je tako uspio prekinuti, izbjegnut je gori ishod, a žrtva je uspjela izvući živu glavu", tvrdi se u priopćenju. 

Svjedok događaja, također se navodi, ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom identičnom napadu do kojega je došlo ljetos, također u Parku Maksimir.

"Tada su napadnuta dvojica muškaraca, prvo fizički, a potom i samozapaljivom tvari. Sve ove okolnosti s puno više detalja prijavljene su zagrebačkoj policiji. Pozivamo i druge svjedoke ili žrtve navedenih ili sličnih napada da nam se jave. 'Zagreb Pride' im može posredovati kod besplatnog pravnog zastupanja i pružiti direktnu podršku kao žrtvama ili svjedocima u kaznenom postupku", poručuju iz Zagreb Pridea ističući kako ovo nisu izolirani incidenti već "teški i brutalni napadi na gej muškarce, zločini iz mržnje koji su mogli imati i fatalni ishod".

"Ovo su i napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu Zagreba i Hrvatske, nezabilježeni zadnjih desetljeća! Od policije tražimo da zaštite sve javne prostore u Zagrebu koji pripadaju svim građanima. Tražimo da pronađu počinitelje ovih homofobnih napada i podnesu odgovarajuće kaznene prijave u vezi sa zločinom iz mržnje, a da se sa žrtvama i svjedocima postupa s dostojanstvom, poštovanjem i osjetljivošću, kako nalaže Direktiva 2012/29/EU", navode iz udruženja "Zagreb Pride".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com