IZABRANE MISLI MARKA JURIČA: Litanije jednog huškača

Ivan Kegelj

21. siječnja 2016.

IZABRANE MISLI MARKA JURIČA: Litanije jednog huškača

"Novinar-huškač" Marko Jurič, koji na televiziji Z1 vodi emisiju Markov trg, upozorio je Zagrepčane da budu oprezni kad prolaze Cvjetnim trgom, da ih ne bi zaklali "četnici" iz obližnje pravoslavne crkve. Na ovu izjavu, usklađenu s duhom politike pojedinih stranaka koje čine pobjedničku, takozvanu Domoljubnu koaliciju, reagirali su brojni novinari i društveni radnici, kao i Hrvatsko novinarsko društvo. Međutim, "profesionalnom huškaču" sa Z1 televizije ovo nije prvi izljev govora mržnje. Govorom mržnje obilježen je gotovo cjelokupan Juričev rad, napose njegov rad na portalu dirketno.hr, a koji je utemeljio Miljenko Manjkas, savjetnik Tomislava Karamarka. Lupiga vam donosi pregled kanalizacijskih tokova što izviru iz glave Marka Juriča. 

Jurič o smrtnoj ugrozi na Cvjetnom trgu (siječanj, 2016.)

"Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi oštar četnik u blizini".

Jurič o smrtnoj ugrozi na Cvjetnom trgu, II. dio (siječanj, 2016)

"Dva su četnika koji su bili svećenici Srpske pravoslavne crkve proglašeni svetima 2005. godine. Prema iskazima svjedoka zakrvavili su ruke. Mi ne znamo hoće li Srpska pravoslavna crkva nastaviti s takvim djelovanjem. Stoga bi Zagrepčani koji se šeću Cvjetnim trgom trebali pripaziti, osobito majke s malom djecom. Pripazite kad prolazite tamo pored crkve Preobraženja svetoga da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir."

(FOTO: Z1, screnshoot)

Jurič o nepoznatim ljudima iz jugoslavenske i hrvatske povijesti (svibanj, 2015)

"Na ovim prostorima za Tita nitko nije znao sve do 1944. godine. Smiješno je slušati partizanske odnosno antifašističke hvalospjeve tom komunističkom kokošaru i bezprizornom zločincu." 

Jurič o nepoznatim detaljima iz hrvatske povijesti (listopad, 2015.)

"Primjerice, o zbrinjavanju 20 tisuća srpske djece koja su bila ostavljena od strane njihovih roditelja i partizana na Kozari 1942. godine. Službena historiografija govori kako su ta djeca odvedena u logor Jasenovac i pogubljena. Tu informaciju stalno ponavlja politički vođa Srba u Hrvatskoj Milorad  Pupovac.Međutim, sad se odjednom pojavljuje informacija da ta djeca nisu ubijena, nego da su bila spašena i zbrinuta kod mnogih obitelji u tadašnjoj NDH. I ne samo to, autori knjige navode, kako je ta akcija spašavanja kozaračke djece bila organizirana od strane vlasti NDH, da je to bila obimna humanitarna akcija jednaka današnjem zbrinjavanju sirijskih migranata te da je zapravo poglavnik Ante Pavelić zaslužan za spašavanje 20 tisuća srpske djece."

(FOTO: Jabuka TV, screnshoot)

Jurič povodom premlaćivanja srpskih bajkera na Baščaršiji (lipanj, 2015.)

"Međutim, za nas u Hrvatskoj u ovom je slučaju zanimljivo promotriti emocije koje su se kod tih Sarajlija tako jasno, jedinstveno i snažno pojavile. Emocije ponosa i štovanja vlastitog identiteta koji su ti ili, vjerojatnije, neki drugi Srbi pokušali zatrti krajnje brutalno prije dvadesetak godina ne birajući sredstva i metode. Ta emocija se zove nacionalni ponos, ljubav prema svojem identitetu i prema svemu što su ti ljudi propatili i krvlju platili jer se nisu htjeli pokoriti srpskim političkim konceptima Bosne i Hercegovine. (...) Zašto su u Hrvatskoj takve emocije postale rijetkost. Zapravo, postale su nepoželjne, uskoro, možda i zabranjene. (...) Ako je istina sve što su iznijeli autori knjige ‘Jasenovački logori – istraživanja’, razumno je zapitati tko su zapravo bili Ante Pavelić i ustaše i što se doista događalo u logoru Jasenovac? Stoga bi razumno bilo i istine radi napraviti kompletnu reviziju hrvatske povijesti iz vremena Drugog svjetskog rata.

Jurič o izbjegličkoj krizi u Europi i Hrvatskoj (rujan, 2015.)

"Ovo što se događa je ništa drugo nego udruženi zločinački poduhvat medija i vlasti u Hrvatskoj s krajnjim ciljem uništenja Hrvatske. I to tako da se u Hrvatsku u ovom predizbornom razdoblju, kada će upravljati tehnička vlada, preplavi s izbjeglicama. Situacija s nekoliko stotina tisuća izbjeglica dovodi Hrvatsku na rub opstanka. Osobito jer se sada najavljuje i južna ruta kroz Dalmaciju. Možete li zamisliti izbjeglice u Dubrovniku, Makarskoj, Splitu?"

Jurič o problemima hrvatskog kazališta i kulture uopće (lipanj, 2015.)

"Primjerice, Frljić je za svoju riječku perverziju sa svastikom dobio zaštitu Ostojićeve policije. Oliver Frljić je dio sustava, vojnik, agent specijalnog rata protiv Hrvatske. To je kazneno djelo i Frljić bi trebao u zatvoru dočekati mirovinu koju je zaslužio kao član nove skupine nasljednika 'Labradoraca' iz 1991. godine 'Odelenja za propagandni rat' kontraobavještajnog sustava Srbije. Frljić je dio šire akcije koja se provodi iz Srbije, a koju vodi srbijanski predsjednik vlade Aleksandar Vučić." 

Nastavit će se, u to nema sumnje. 

Lupiga.Com