AKCIJA SE NASTAVLJA UNATOČ KIŠI: Besplatan „Ručak za sve“ u Dugoj Resi

A.F.

9. prosinca 2022.

AKCIJA SE NASTAVLJA UNATOČ KIŠI: Besplatan „Ručak za sve“ u Dugoj Resi

U vremenima kada su prehrambene namirnice sve skuplje, a životni standard sve niži, skupina karlovačkih udruga nastavlja s akcijama podjele besplatne hrane. U sklopu projekta „Suradnjom i praksom do održive zajednice“, Avadhuta - udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života, KA-MATRIX - udruga za društveni razvoj i Eko PAN - udruga za zaštitu okoliša i prirode, danas će na Trgu sv. Jurja u Dugoj Resi, točnije ispred tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta, od 10:00 sati podijeliti veću količinu gotovih obroka. Ovu svoju hvalevrijednu akciju koju već duže vrijeme provode na više lokacija, ne samo u Karlovačkoj županiji, nego i u susjednim županijama, nazvali su „Ručak za sve“.

„U sklopu akcije podijelit ćemo 300 besplatnih obroka. Prema dosadašnjem interesu za akcije dijeljenja obroka provedene u Karlovcu i Sisku, i ovog petka se očekuje da će se besplatni obroci razdijeliti do podneva pa pozivamo sve da nam se na vrijeme pridruže u Dugoj Resi na štandu 'Ručka za sve'“, poručuje Denis Mikšić iz udruge KA-MATRIX, inače koordinator ovog projekta koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Već sljedećeg petka, 16. prosinca, „Ručak za sve“ će gostovati u Karlovcu, a besplatne obroke ovog mjeseca odlučili su potpomoći i Karlovačka županija te Grad Duga Resa. U Karlovcu su se besplatni ručkovi dijelili i prošlog petka, 2. prosinca, također 300 obroka koji su bili podijeljeni već nešto iza 11 sati.

S obzirom na vremenske prilike, u slučaju kišnog vremena kojeg vremenska prognoza najavljuje, podjela „Ručka za sve“ neće se otkazati, već će se samo promijeniti lokacija preuzimanja obroka – ispod natkrivenog platoa na istom trgu, u neposrednoj blizini Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa.

Inače, projekt „Suradnjom i praksom do održive zajednice“ predviđa podjelu besplatnih obroka građanima i građankama lošijeg imovinskog stanja, najviše umirovljenicima i umirovljenicama, ali kako nam koordinator Mikšić kaže, obroke nerijetko uzmu i slučajni prolaznici. 

Sisak - Ručak za sve
"Ručak za sve" ovog ljeta u Sisku (FOTO: KA-MATRIX)

Meni je uvijek vegetarijanski. Primjerice ovog ljeta u Sisku za ručak je bilo varivo od leće, krumpira i mrkve s pecivima. To je stoga što jedna od tri karlovačke udruga koja organizira „Ručak za sve“, Avadhuta, promovira zdravu hranu i vegetarijansku prehranu. Upravo je ova udruga još prije 13 godina pokrenula ovu priču u Hrvatskoj, organizirajući povremeno dijeljenje obroka. Inače, ručak se kuha u restoranu udruge Avadhuta, karlovačkom „Vege klubu“, odakle u velikim loncima odlazi na mjesto podjele. Prema nekoj okvirnoj računici, kažu nam, još prije ovog europskog projekta, podijeljeno je više od 52.000 obroka uz pomoć stotinjak volontera. Dakle, vrlo respektabilne brojke, a projektom „Suradnjom i praksom do održive zajednice“ one su se još i povećale. No, to nije jedini cilj ovih karlovačkih udruga, o čemu nam je ljetos govorio koordinator Denis Mikšić.

„Cilj nam je da se povežu lokalne organizacija civilnog društva na području Karlovca, Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, u cilju pravovremenog i učinkovitog odgovora na potrebe zajednice u kriznim situacijama, zbog čega smo proveli i niz radionica i kampanja kojima se prenose znanje i iskustva“, reći će Mikšić. 

Ove jeseni su proveli i niz sasvim drugačijih akcija. Primjerice, uredili su učionicu na otvorenom u osnovnoj školi u karlovačkom prigradskom naselju Turanj, potom dvorište zajednice u središtu Karlovca, dok su u Dugoj Resi, tamošnjoj Udruzi invalida rada pribavili polovna računala te ih „dotjerali“ i podijelili korisnicima i korisnicama ove dugoreške udruge. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KA-MATRIX

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"