PROFIL RASIZMA UHVAĆEN SKRIVENOM KAMEROM: Ovako reagira budni policajac u dvije sasvim slične situacije

Mladen Barbarić

22. listopada 2014.

PROFIL RASIZMA UHVAĆEN SKRIVENOM KAMEROM: Ovako reagira budni policajac u dvije sasvim slične situacije

Koliko je rasna diskriminacija globalna i neiscrpna tema, ovih su dana najbolje pokazali Adam Saleh i Sheikh Akbar. Dvojac je snimio reakciju američkog policajca u dvije gotovo identične situacije. Glumeći žestoku raspravu i naguravanje koje opasno prijeti da će eskalirati u fizički sukob, odjeveni u „zapadnjačku“ odjeću, vidjeli su da policajac koji stoji samo nekoliko metara od njih i promatra ih, uopće ne reagira. Ponovili su istu scenu, čak znatno blažu, bez fizičkih kontakata, odjeveni u tradicionalnu arapsku nošnju i dočekali reakciju policajca. Ne sumnjajte, nije bila nimalo ugodna. A potom došlo je do zanimljivog obrata...

Nekada je dovoljna boja kože, nekada samo pogrešna odjeća, naglasak... Bilo što što će vas učiniti naoko različitim od većine. U paranoičnom svijetu koji zazire od svega stranog, koji se boji i sumnja u svaki "nenormalan" pokret ili gestu teško je ili nemoguće biti drugačiji i ne osjetiti, barem povremeno, pravedni gnjev većine.

 

 

Osjetili su to na svojoj koži Adam Saleh i Sheikh Akbar čiji je relativno nepopularni kanal na YouTubeu najednom postao iznimno posjećen. Snimajući svoje osrednje pošalice po Americi primijetili su da ih, kada za potrebe snimanja odjenu tradicionalnu arapsku odjeću, konstantno prati policija. Napokon im je sijevnula ideja da naprave video o rasnoj diskriminaciji i - pogodili. Kako tvrde, snimanje je uspjelo već kod prvog policajca koji ih je zaustavio tražeći pištolj, nož... ne daj bože kakvu bombu.

Na žalost, rasna diskriminacija globalna je i neiscrpna tema.

Nekoliko dana nakon objave ovog videa koji je odmah postao viralan, s obzirom da su ga prenijeli brojni ugledni svjetski mediji, dvojac se obratio javnosti novim videom. U njemu objašnjavaju kako je prvi dio zapravo dramatizacija koja je imala za cilj ukazati na problem rasnog profiliranja. Svi oni koji su na vlastitoj koži iskusili primjer policijskog maltretiranja samo zato što su iz nekog razloga drugačiji s pravom mogu smatrati da ova „dramatizacija“ u mnogim slučajevima nije daleko od istine.

 

 

 

 

 Lupiga.Com