ČUVAJ SE SPISKOVA: Koliko lekcija treba mladi kolega da bi shvatio kako se pravosuđe ne sastoji samo od juriša na kriminal?

Jasna Babić

27. veljače 2014.

ČUVAJ SE SPISKOVA: Koliko lekcija treba mladi kolega da bi shvatio kako se pravosuđe ne sastoji samo od juriša na kriminal?

Dakako da Danko Radaljac nikada nije pio kavu s Mladenom Bajićem. Ne bi zbog toga trebao biti frustriran. Nema novinara koji je s Bajićem popio kavu - uključujući moju malenkost - da nije požalio. Svakoga je povukao za nos. Meni su trebale čak dvije lekcije: slučaj Pakračka poljana i dijamanti Vladimira Zagorca. Nisam li to dovoljno puta javno rekla i napisala u posljednjih pet godina? Nisam? Koliko će lekcija trebati mladom kolegi da shvati kako se pravosuđe ne sastoji samo od juriša na kriminal, nego i od ljudskoga prava na ispravno utvrđeni zločin.

Danko Radaljac, čuvaj se spiskova

Moja je percepcija u savršenom redu, novinarsko iskustvo golemo i neusporedivo raznolikije od iskustva Danka Radaljca koji jurca ili za mašinerijom kaznenoga progona ili za honorarima svojih kolega. Nema nikakvoga razloga da se osjeti prozvanim. Naime, tekst na koji se referira uopće nije govorio o njemu, kolikogod bio njegov ponosni autor. To me navodi na zaključak da opet obavlja glasnogovornički posao DORH-a i USKOK-a.

VIDOŠEVIĆ, BAJIĆ I ČASNI KRIMINALCI: Evo zašto su me razapeli!

POGREŠNE PERCEPCIJE: Nikad u svojoj novinarskoj karijeri nisam razgovarao s Mladenom Bajićem

Budući da su u ovoj zemlji novci važniji od ljudskih života, odmah da raščistimo te financijske stvari. Prvo, povrat poreza ne mogu dobiti zbog situacije koju nikome ne bih poželjela. Drugo, avans od 17.000 kuna nije cijeli ugovoreni honorar. Zato je prava istina da je Hrvatska gospodarska komora za knjigu o povijesti nestale hrvatske industrije ostao dužan puno više nego je isplaćeno. Kada bude - ako bude nakon Radeljčevoga teksta o korumpiranim novinarima - najhitnije ću izvijesti vrloga kolegu, kao dokaz više o utemeljenosti njegovoga teksta.

Uzgred, uopće nisam uvrijeđena zbog uvrštavanja u famozni spisak, nego sam žalosna što se novinarski eros deformirao u hajku. On je mlad pa ne zna: spiskovi su bili najmoćniji alat svih varijacija fašizma i staljinizma. Tako se pitam: što ako se jednoga dana otkrije da je vlasnik Novoga lista kriminalac, pa Radaljca prokažu kao njegovoga plaćenika, usto ne jednokratnoga, nego stalnoga?

A sada da prijeđemo na žive ljude.

Dakako da Radaljac nikada nije pio kavu s Mladenom Bajićem. Ne bi zbog toga trebao biti frustriran. Nema novinara koji je s Bajićem popio kavu - uključujući moju malenkost - da nije požalio. Svakoga je povukao za nos. Meni su trebale čak dvije lekcije: slučaj Pakračka poljana i dijamanti Vladimira Zagorca. Nisam li to dovoljno puta javno rekla i napisala u posljednjih pet godina? Nisam? Radaljac ima pravo: čemu se baviti temom oko koje polemiziraš.

No, koliko će lekcija trebati mladom kolegi da shvati kako se pravosuđe ne sastoji samo od juriša na kriminal, nego i od ljudskoga prava na ispravno utvrđeni zločin. Je li Nadan Vidošević, kao kruna velikoga Radaljčevoga spiska, u zatvoru zbog prepariranoga medvjeda, zbog svoga bogatstva, zbog honorara koje je platio novinarima ili je Bajić poslužio da HGK dobije predsjednika koji više odgovara škvadri nesposobnih hrvatskih kapitalista?

O tome je, eto, bila riječ, a ne o Danku Radaljcu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr, vodiceonline.com