ŠTO TE NEMA: 8.372 fildžana kafe koju nitko neće popiti

Duje Prkut

11. srpnja 2018.

ŠTO TE NEMA: 8.372 fildžana kafe koju nitko neće popiti

Osam tisuća tri stotine sedamdeset i dva. Toliko je danas fildžana s vrućom kafom postavljeno na Trg Helvetia u Zürichu. Riječ je o dirljivom spomeniku sjećanja „Što te nema“ koji već godinama „putuje“ svijetom i pojavi se samo na dan obilježavanja monstruoznog zločina u Srebrenici gdje je Vojska Republike Srpske nakon zauzimanja tog gradića pobila točno toliko ljudi koliko je u Zürichu danas fildžana iz kojih nitko neće popiti kafu. 

Što te nema
Fildžani iz kojih nitko neće popiti kafu (FOTO: Facebook/Nada Topić Peratović)

Volonteri koji su sudjelovali u današnjoj akciji, osim pripreme kafe, imali su i zadaću da razgovaraju s prolaznicima koji su se zanimali o čemu se radi i sami preuzimali punjenje fildžana. A radi se, dakle, o nomadskom spomeniku koji je u posljednjih 12 godina obišao isto toliko američkih i europskih gradova, a koji je osmislila Aida Šehović, bosanskohercegovačkih umjetnica s njujorškom adresom. Do sada je spomenik bio postavljen u New Yorku, Haagu, Chicagu, Stockholmu, Istanbulu, Sarajevu, Torontu, Ženevi, Bostonu, Burlingtonu i Tuzli. 

„Još kao dijete gledala sam roditelje kako svakodnevno piju kafu zajedno. Sjećam se da bi se taj opojni miris kafe širio cijelom kućom i budio me svako jutro. I onda sam, jednom prilikom, čula priču jedne žene iz Srebrenice koja je pričala o tome kako joj njen suprug najviše fali, kako joj je najteže, baš u tim momentima kada nema s kim da popije kafu. Priča te žene me je strašno pogodila i mislim da je najviše utjecala da povežem to iščekivanje nekoga na kafu s tim bolnim čekanjem na najbliže kojih više nema i koji se nikad neće vratiti“, objasnila je svojevremeno Aida Šehović inspiraciju za ovaj spomenik prepun simbolike – od imena spomenika kojeg pronalazimo u pjesmi Alekse Šantića koja je najpoznatija u izvedbi Jadranke Stojaković i koja govori o boli i čežnji što nikako ne prolaze, pa do kafe kao simbola bosanskohercegovačke gostoljubivosti. Ukratko, opomena je to da se zločin kakav je počinjen u Srebrenici više nikada i nigdje ne smije ponoviti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Nada Topić Peratović