147 SEKUNDI ZA KENIJU: Studenti u Zagrebu odaju počast ubijenim kolegama

Ana Benačić

15. travnja 2015.

147 SEKUNDI ZA KENIJU: Studenti u Zagrebu odaju počast ubijenim kolegama

U četvrtak, 16. travnja, u 14 sati i 7 minuta, 147 studenata će leći na površinu ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i ostati nepomično 147 sekundi. Drugog travnja 2015. godine u Keniji je ubijeno 147 studenata na sveučilišnom kampusu. Gotovo jednak broj osoba je poginuo u rušenju aviona tvrtke Germanwings. Ova dva događaja razlikuju se u tome što su sasvim drugačije odjeknuli u javnosti. "Ne želimo vagati tuđe živote, niti minimalizirati nečiju tragediju, već samo građanima pokazati da se i izvan Europe događaju stravične stvari o kojima znamo jako malo ili gotovo ništa", kaže nam Mate Vukšić iz Studentskog zbora, koji je pokrenuo inicijativu solidariziranja s kolegama.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu organizira performans kojem je cilj skrenuti pozornost na tragediju i studentske žrtve terorizma, senzibilizirati javnost i potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji i kontekstu sukoba u kojemu se tragedija dogodila. 

"U jednu ruku ovo jest kritika medija. Pad aviona Germanwingsa imala veliki odjek u medijima, a slična stvar, odnosno smrt sličnog broja ljudi, dogodila se i u Keniji. Ipak, nisu dobili našu zasluženu pažnju, mada se radilo o 147 budućih doktora, inženjera, koji su mogli pomoći Keniji u razvoju", kaže nam Vukšić. Slično se dogodilo i nakon ubojstva 12 članova redakcije satiričkog časopisa Charlie Hebdo u Parizu - istovremeno se u Nigeriji događao najsmrtonosniji napad terorističke skupine Boko Haram - koji je odnio nevjerojatnih 2.000 života.

"Cijela Europa se ujedinila oko časopisa i to je u redu. Ne želimo vagati tuđe živote, niti minimalizirati nečiju tragediju, već samo građanima pokazati da se i izvan Europe događaju stravične stvari, daleko strašnije od onih u Europi, a o kojima znamo jako malo ili gotovo ništa. Jasno mi je da je jedan od novinarskih kriterija utvrđivanja relevantnosti vijesti i blizina, pa je hrvatskoj publici prema tome puno bliži Pariz nego Kenija ili Nigerija, ali naša je osnovna poruka da je život čovjeka život, pa bio on u Bangladešu, Francuskoj ili SAD-u", kaže Vukšić. 

Akciju je predložio Vedran Bukvić iz Zbora, čiji su je članovi dodatno razradili. Želja im je da privuku što više studenata iz Zagreba, ali pozivaju i ostale građane da se okupe na Trgu maršala Tita te da svojim dolaskom odaju počast žrtvama minutom šutnje. Trenutno su u komunikaciji s Europskom studentskom unijom preko koje je iniciran isti način obilježavanja tragedije i u ostatku Europe, ali u drugim gradovima u Hrvatskoj. Zasad je sigurno da će im se u obilježavanju tragedija pridružiti i studenti iz Pule

"To su ipak naše kolege. Zato pozivamo sve studente i građane da nam se pridruže te da obiteljima stradalih i građanima u Keniji poručimo da nisu sami", zaključuje Vukšić.

Podsjetimo, pokolj na sveučilištu u Garissi, gradu na granici između Kenije i Somalije, dogodio se u jutarnjim satima 2. travnja, kada su onamo, naoružani bombama i automatskim puškama, upali maskirani napadači militantne islamističke skupine Al-Shabab. Sheikh Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik za vojne operacije te terorističke skupine poručio je da je pokolju prethodilo razvrstavanje na muslimane i kršćane - muslimanski su studenti, kako su tvrdili, pušteni. Osim ubijenih studenata i policijskih službenika koji su poginuli pokušavajući okončati ovo divljanje, osamdesetak studenata je ranjeno u napadu. Kenijska vlada izvijestila je da su četvorica napadača bila opasana eksplozivom, koji se aktivirao nakon što su policajci zapucali na njih.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Daniel Irungu/EPA

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".