PUTOVANJE S KRLEŽOM: „Što je naša domovina u većoj krizi, to je Krleža življi i aktualniji“

Lupiga.Com

24. prosinca 2023.

PUTOVANJE S KRLEŽOM: „Što je naša domovina u većoj krizi, to je Krleža življi i aktualniji“

Uslijed 42. godišnjice smrti jednog od velikana hrvatske književnosti, Teatar poezije, umjetnička organizacija koja se bavi afirmacijom pjesničkog govora, priređuje novo izdanje već tradicionalnog programa, pod nazivom „Putovanje s Krležom 2023.“

U Muzeju Grada Zagreba u subotu, 29. prosinca, što je inače datum smrti Miroslava Krleže hrvatskog pisca 20. stoljeća, publika će moći biti dio programa s početkom u 13 sati. Oni koji odluče uložiti svoje vrijeme imat će priliku uživati u aktivnostima programa vezanim za lik i djelo autora golemog opusa, čija se djela i dan-danas interpretiraju. 

Vođenje početne aktivnosti događaja pripast će Goranu Matoviću, koji je ujedno i utemeljitelj i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, koji je ovog srpnja imao svoje dvanaesto izdanje. Kolekciju od dvanaest festivalskih plakata u sklopu „Putovanja s Krležom 2023.“ donirat će Muzeju Grada Zagreba. 

„Preko različitih događanja neprekidno gradimo Krležin spomenik u vremenu, dakle, mi ne radimo komemorativne programe. Uvijek radimo, novi, živi program. Imao sam sreću da sam surađivao s našim najvećim dizajnerima i ostali su plakati o toj suradnji“, rekao je Goran Matović, utemeljitelj festivala, za Lupigu. 

Teatar poezije
Predstava „Sjetite me se 2022.“ bit će kruna ovog događaja (IZVOR: Teatar poezije)

Navedene plakate, točnije njih sedam, dizajnirao je jedan od poznatijih zagrebačkih umjetnika Boris Bućan, koji je ove godine – nažalost – preminuo. Bućanov najpoznatiji plakat za balet „Žar ptica“ uvršten je 1998. godine u postav izložbe „The Power of Posters“ u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, a njegovi radovi nalaze se u fundusima svjetskih muzeja kao što su Muzej moderne umjetnosti (MoMA) i Cooper-Hewitt u New Yorku. Pored najavljenih plakata, bit će izložene i dvije njegove slike, prema kojima su napravljeni plakati za prvo i šesto izdanje Festivala Miroslava Krleže. 

Osim njegovih radova, na programu će biti moguće vidjeti nove plakate u tri varijante koje je dizajnirao Mirko Ilić, znameniti hrvatski grafički dizajner. Ilić je dobio nagradu za ovogodišnji plakat Festivala Miroslava Krleže od prestižnog njujorškog časopisa Print, koji inače promovira grafički dizajn u svim oblicima. Uz video-prilog govorit će o ideji i nastanku festivalskog plakata, posvećenog djelima koje je Krleža ostavio iza sebe. 

Boris Bućan
Bors Bućan i Goran Matović (FOTO: Teatar poezije)

U društvu Gorana Matovića i Mirka Ilića, na programu sudjeluju i Lada Čale Feldman, teatrologinja i književna teoretičarka, koja će govoriti o samom konceptu festivala, a kompletan postav je osmislila Marina Perica Krapljanov, viša kustosica u Muzeju Grada Zagreba. To sve će biti popraćeno matricom glazbenika Stanislava Stanka Kovačića.

Predstava „Sjetite me se 2022.“ bit će kruna ovog događaja, a ujedno je i autorsko djelo Gorana Matovića. Pored njega, sudionici na sceni će biti spomenuti glazbeni mu (su)borac, Stanko Kovačić. Dok je prvi (o)gledatelj, Krešimir Dolenčić, kazališni redatelj, a drugi Patrik Sečen, asistent režije – za likovni okvir pobrinut će se Diana Sokolić, akademska slikarica i samostalna umjetnica. 

Scenska kompozicija „Sjetite me se 2022.“ građena je od dijelova autorovih sjećanja na susrete s velikim piscem, potom fragmenata Krležina opusa, a sve to upotpunjeno je glazbom i tonskim zapisima Krležina glasa.

„Imao sam sreću da sam se sa Krležom susreo dvadesetak puta i unutar tog scenskog događanja, sjećam se susreta s Krležom. Ta sjećanja nadograđujem njegovim tekstovima koji govore o današnjem vremenu, i što je naša domovina u većoj krizi, to je Krleža življi i aktualniji, a sva vremena i godine koje prolazimo su godine krize i na globalnoj i lokalnom nivou“, pojasnio nam je Matović u razgovora. 

Mirko Ilić i Goran Matović
Mirko Ilić sa svojim festivalskim plakatom (FOTO: Teatar poezije)

U konačnici programa, druženje će se završiti uz piće i poznate Krležine kafe-šnite, koje su bile njegov najdraži slatkiš, a njima je bio plaćen kada je za vrijeme života u mađarskom Pečuhu pisao ljubavna pisma prema prijateljevoj narudžbi. 

Stoga, svi zaljubljenici u djela i lik Miroslava Krleže pozvani su u subotu na adresu Opatička 20, kako bi bili dio ovog jedinstvenog događaja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/Stevan Kragujević