"RAT" JINGLEOVIMA: Što je građanima važnije - problem smeća ili najbolji advent?

P.V.

25. prosinca 2016.

"RAT" JINGLEOVIMA: Što je građanima važnije - problem smeća ili najbolji advent?

I to smo dočekali. Da nije važno što je Zagreb proglašen zadnjim od 28 glavnih gradova Europske unije u odvajanju i recikliranju otpada već je važno da je Zagreb "najadventskiji" grad.

„Ako ste se pitali koji od 28 glavnih gradova u Europskoj uniji najgore gospodari otpadom, odgovor je – živite u njemu!“, stoji u jednom iz serije radijskih spotova kojima Zelena akcija i Pravo na grad upozoravaju na činjenicu koju je utvrdila Europska komisija u svojem izvještaju za prošlu godinu.

„Ako ste se pitali čemu reklamna kampanja, objava neistina i manipulacija činjenicama o gospodarenju otpadom u Zagrebu, odgovor je – možemo samo pretpostaviti“, počinje radijski spot kojim na kampanju "Zagreb: europska prijestolnica smeća" odgovara Grad Zagreb, pa se nastavlja na: „No ako ste se pitali koja je najbolja adventska destinacija u Europi i ove godine, odgovor je – živite u njoj!“.

ADVENT U ZAGREBU: Najbolji navijači u Europi garantiraju "krunu uspjeha"

Ljudi iz 124 države svijeta glasovali su za Zagreb kao najadventskiju destinaciju, tvrdi se u radijskom jingleu čije je emitiranje Grad Zagreb naručio, očito kao kontru radijskoj kampanji "Zagreb: europska prijestolnica smeća". Jinglovi aktivista Zelene akcije i prava na grad oslanjaju se, međutim, na podatke dostupne na službenim stranicama Grada Zagreba, a oni kažu da se godišnje na gradsko smetlište, Jakuševac, baci 155 milijuna kuna novca građana. Zagreb, prema izvještaju Europske komisije za prošlu godinu odvaja tek jedan posto ukupne količine komunalnog otpada. Milijunske metropole poput Londona ili Berlina, uspjele su zauzeti 7. i 8. mjesto što dokazuje da problem Zagreba nije u broju stanovnika – zaključio je Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji.

Milan Bandić Zelena akcija
Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad prosvjedovali su ispred zgrade Gradske uprave bacajući lažne novčanice s maskom Milana Bandića na licu, ali s ovim jingleovima su izgleda "prevršili svaku mjeru" (FOTO: Hina)

Grad Zagreb se pak poziva na nešto više od 30.000 glasova, uglavnom hrvatskih, koji su u Internet anketi na stranici European Best Destinations glasali za Zagreb u jednoj od preko 60 kategorija u kojima se dijele virtualne titule za najbolje ovo ili ono. 

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad započeli su medijsku kampanju "Zagreb: europska prijestolnica smeća" plakatima u javnom prostoru i zagovaranjem na društvenim mrežama. Snimili su video u kojem su otkrili koliko se novca baca na Jakuševcu, prosvjedovali ispred zgrade Gradske uprave bacajući lažne novčanice s maskom Milana Bandića na licu …

No radijska kampanja s kojom su krenuli ovaj tjedan bila je, čini se, kap koju gradske vlasti više nisu mogle ignorirati.

Radi se o seriji spotova. Jedan posvećen činjenici da je Zagreb najgora europska metropola u odvajanju otpada, drugi s podatkom o 155 milijuna kuna koliko se godišnje baca na Jakuševac, treći o planovima izgradnje spalionice otpada kojom će nas trovati, i za kraj spot o tome kako Grad nezakonito naplaćuje odvoz otpada, o čemu postoji i sudska presuda.

Sve ih poslušati možete na linku

Nakon što su aktivisti pustili svoje poruke u eter nekoliko zagrebačkih radijskih postaja, Grad Zagreb počeo je emitirati svoj jingle. Dok aktivistički spot tvrdi – grad Zagreb je europska prijestolnica smeća, onaj gradski kaže da je Zagreb europska adventska prijestolnica – i oba su tehnički točna. Pitanje je tek što je građanima važnije; živjeti u najadventskijem gradu fontana ili u čistom gradu koji brine o okolišu i kreiranjem cijena odvoza smeća građane potiče na isto. A zašto to pitati, mogu u Gradu Zagrebu pretpostavljati što ih volja, ali svakom tko nije zaslijepljen ponosnim blještavilom adventske nagrade jasno je zašto. Jer nije to baš dlaka u jajetu, nego cijelo brdo u Novom Zagrebu i računi za odvoz smeća koji su, prema mišljenju Visokog upravnog suda RH - nezakoniti.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zagreb.hr