MISA ZA ANTU PAVELIĆA: Petnaestak fašista fizički napalo prosvjednike

H.Š.

28. prosinca 2015.

MISA ZA ANTU PAVELIĆA: Petnaestak fašista fizički napalo prosvjednike

Dvadesetak osoba koje su krenule na prosvjed ispred bazilike Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, gdje se u 19 sati održava misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, sat vremena prije prosvjeda brutalno je napadnuto stotinjak metara od bazilike. Prosvjednike je u zasjedi na putu prema crkvi dočekalo petnaestak mladića i iznenada fizički nasrnulo na njih. Napad je, kako za Lupigu kažu svjedoci, trajao jedva minutu, a napadači su osim šaka koristili i kante za smeće, nakon čega su pobjegli u nepoznatom smjeru.

Prosvjedi Pavelić
Trenutno je pred bazilikom tridesetak prosvjednika (FOTO: Lupiga.Com)

Policija nije niti stigla reagirati, a iako za sad nije poznato kako će policija okvalificirati ovaj događaj, motiv napada svakom razumnom građaninu je sasvim jasan.

ustase
Profašistički prosvjednici salutiraju "Sieg heil" i viču okupljenim antifašistima da su Srbi (FOTO: Lupiga.Com)

Trenutno je pred crkvom sedamdesetak prosvjednika, a preko puta njih se okupila i skupina očigledno profašističkih prosvjednika, međutim kontakta između dvije skupine za sada nema. Profašistički prosvjednici salutiraju "Sieg heil" i viču okupljenim antifašistima da su Srbi te pjevaju ustaške pjesme. Prosvjednici antifašisti odgovaraju: "Ustaše i četnici, zajedno ste bježali!". Preko megafona poručuju da je Ante Pavelić ratni zločinac i da ne pripada u javni prostor Hrvatske.

ZAGREB 2015: Blagdanska ponuda prosvjeda

MISA ZA PAVELIĆA (VIDEO): "Ustaše i četnici zajedno ste bježali!"

"Sačekali su nas na uglu Hatzove i Palmotićeve ulice i počeli nas udarati i bacati kante za smeće na nas. Potrajalo je možda minutu, a onda su otišli. Ne znam tko su, ali sigurno da antifašisti nisu", kazao nam je Marko Milošević iz Radničke fronte.

pavelic
Pogled iz Crkve (FOTO: Lupiga.Com)

Nakon početka mise prosvjednici su se razišli, a dio je otišao na prosvjede na Trgu bana Jelačića gdje su se okupili građani koji prosvjeduju protiv nove vlasti.

Od prije:

Trenutno ispred bazilike ima dvadeset do trideset prosvjednika, ali očekuje se dolazak većeg broja ljudi prije nego misa započne u 19 sati.

Bazilika Srca Isusova
Prosvjeduje se desetak metara od ulaza u crkvu (FOTO: Lupiga.Com)

Na dan kad je hrvatskoj javnosti obznanjeno da će prva velika reforma biti vraćanje imena "Hrvatski državni sabor" parlamentu, baš kao u ozloglašena ustaška vremena, u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici organizirano je misno slavlje Ante Pavelića, točnije, zadušnica povodom godišnjice njegove smrti. Već oko 18 sati, sat vremena prije mise, ispred sakralne građevine počeli su se skupljati aktivisti različitih inicijativa za ljudska prava, kako bi pokazali svoje neslaganje s ovom drskom proustaškom klerikalnom praksom, koja se događa iz godine u godinu. Skup je ove godine organizirala Radnička fronta.

Već godinama Bazilika Srca Isusova mjesto je okupljanja simpatizera ovog ratnog zločinca. Pater Vjekoslav Lasić ne libi se o njemu reći da vjeruje kako je zaslužio boravak u raju, premda je zbog pritiska medija i građana, koji se zadnjih godina glasno bune zbog glorifikacije ustaškog poglavnika za oltarom, lani bio nešto mirniji i povučeniji - Pavelićevo je ime spomenuto tek na kraju euharistije, kao da se radi o bilo kojem pokojniku za kojeg je misa posvećena bez ikakvih atributa i pohvala za vrijeme propovjedi.

Crkva
Prvi građani počeli su pristizati na misu (FOTO: Lupiga.Com)

Pitanje je hoće li propovjednici - osokoljeni političkim usponom bogobojaznog Bože Petrova i lovca na komuniste Tomislava Karamarka, ali i zajedničkim nastupima propavelićevskih i pronedićevskih revizionista u Hrvatskom institutu za povijest - ove godine lokalizirati štovanje Ante Pavelića na puko spominjanje njegova imena.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com