IVICA TODORIĆ: "Slobodan sam čovjek. Imam pravo boriti se protiv laži."

Hina

7. studenog 2017.

IVICA TODORIĆ: "Slobodan sam čovjek. Imam pravo boriti se protiv laži."

Nakon što ga je Westminsterski sud koji se bavi izručenjima pustio uz jamčevinu, osnivač Agrokora Ivica Todorić oglasio se u utorak navečer na svom blogu tvrdeći da se nije skrivao i da se u Londonu nalazi zato što mu je ugrožena elementarna pravna sigurnost u Hrvatskoj.

Todorić se u utorak ujutro odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhićen te je pred Westminsterskim sudom koji se bavi slučajevima izručenja rekao da će se protiviti ekstradiciji u Hrvatsku kako bi odgovorio na optužbe za dužničku krizu. Sudac ga je pustio nakon što je platio jamčevinu od 100.000 funti, ali mu je oduzeta putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno. Sljedeće ročište zakazano je za 10. travnja 2018.

Todorić u svome priopćenju ističe kako su njegova adresa, osobni i kontakti njegovih odvjetnika vlastima poznate još od 10. listopada, da je te podatke osobno dostavio nadležnim institucijama i čekao da ga pozovu.

"Sud, čijem sam se pozivu odazvao čiste savjesti, je sagledao sve argumente obiju strana i odlučio da sam slobodan čovjek. Sudskoj se odluci veselim, no kao odgovoran čovjek ne mogu je i ne želim komentirati. U Londonu sam jer su mi teško povrijeđena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost i imam svako pravo boriti se protiv laži i konstrukcija kojima me se želi prikazati kao čovjeka koji je u teškoj opreci sa pozitivnim zakonima moje države. To nije tako, i to ću dokazati", napisao je Todorić.

"Neću dopustiti da me se političkim dekretom osudi bez suđenja kao i da me ušutka jer moj govor očito smeta onima koji su mi oduzeli vlasništvo. Itekako ću govoriti, jer je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prva ma koliko nekome smetala istina", poručio je.

Todorić na kraju priopćenja zahvaljuje "medijskim kućama čiji su predstavnici danas cijeli dan, unatoč lošem vremenu, bili pred zgradom suda kako bi javnost izvijestili o sudskoj odluci", kao i svima koji su izvještavali o ovom događaju. "Javni je govor, pa bio on ponekad i kritika, stup svakog demokratskog društva i nitko ga nema pravo ograničavati", zaključio je Todorić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com