ZAVRŠEN 7. SUPETAR SUPER FILM FESTIVAL: Publika nagradila priču o odrastanju romske djece

I. F.

19. srpnja 2015.

ZAVRŠEN 7. SUPETAR SUPER FILM FESTIVAL: Publika nagradila priču o odrastanju romske djece

Projekcijom filma „Ana trg“ Jelene Novaković i prezentacijom radova nastalih u radionici dokumentarnog filma, sinoć je zatvoren sedmi Supetar Super Film Festival. U šest dana prikazano je čak 40 filmova na tri festivalske lokacije, a nagradu publike odnio je film –„Spartacus i Cassandra“, Ioanisa Nugueta. Francuski film u 81 minutu prikazuje odrastanje dvoje romske djece, koje udomljava mlada trapezistica u predgrađu Pariza. Film je prikazan i na nekim najvažnijim festivalima dokumentarnog filma, kao što su DOK Leipzig ili HotDocs Toronto, a imala ga je priliku pogledati i publika na filmskom festivalu u Cannesu.

Nagradu publike ovaj film je osvojio u neizvjesnoj utrci s filmom „Bijela kuća“ Ranka Paukovića, koji je tematski vezan upravo za otok Brač. Naime, radi se o filmu koji govori o bračkom kamenu i Braču, kroz portrete petero ljudi koji žive od tog kamena, a u 71 minutu film progovara i o slučaju Jadrankamen, tvrtke koja je nakon duge agonije završila u stečaju. Supetarskoj projekciji, koja je izazvala veliki interes javnosti i kojom je film i započeo svoju otočku turneju, nazočili su i sami protagonisti filma. Inače, Pauković se s ovom temom odlučio uhvatiti u koštac nakon pedesetogodišnjeg turističkog staža na otoku Braču. Nakon obilaska otoka film će biti prikazan na predstojećem prestižnom festivalu u Amsterdamu.

RAZGOVOR –OLIVER SERTIĆ: „Emotivno otkrivanje pred kamerom je čisti aktivizam“

FESTIVAL POD ZVIJEZDAMA: Nikad bogatiji Supetar Super Film Festival, odabirao je i Đelo Hadžiselimović

Na ovogodišnjem Supetar Super Film Festivalu odvrtjelo se pet selekcija, a među njima je prvi put bilo mjesta i za glazbene i animiranje dokumentarce te za retrospektivu Nedžada Begovića.

Radionica SSFF
Najmlađi sudionici radionice (FOTO: Petar Santini)

„Publika je velik interes pokazala za dokumentarce koji se bave aktualnim političkim i društvenim temama, kao što su 'Utopija' Mladena Ćapina i 'Djeca tranzicije' Matije Vukšića, ali i za filmove lakšeg tona, kao primjerice 'Tonetov život ili bog, lavur, iće i piće' kojeg je na festivalu predstavio protagonist, začetnik ideje i koproducent filma, Tonči Huljić“, kažu organizatori.

Supetar
Pet prikazanih selekcija (FOTO: Petar Santini)

Prije zatvaranja festivala publika je imala priliku vidjeti što se izrodilo u besplatnoj radionici o osnovama produkcije dokumentarnog filma i videa. Po prvi puta radionice su bile podijeljene u dvije skupine - za djecu od šest do 13 godina te za mlade i one koji se tako osjećaju, od 14 do 77 godina. Neki od dugogodišnjih polaznika ovih radionica na festivalu su dovršili materijal na kojem su radili cijele godine. Oni koji su pogledali nastali materijal kažu kako nakon viđenog mogu zaključiti da za hrvatsku dokumentaristiku nema straha.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Petar Santini