KINOLEKTIRA: Kultni „H-8…“ besplatno na velikom platnu

B.A.

3. travnja 2017.

KINOLEKTIRA: Kultni „H-8…“ besplatno na velikom platnu

Gotovo 60 godina nakon nastajanja kultnog “H-8…”, ovaj će se film prikazati na velikom platnu zagrebačkog kina Europa koje dan kasnije slavi pune 92 godine otkako je po prvi puta otvoreno za posjetitelje.

Projekcija jednog od najboljih domaćih filmskih ostvarenja, filma Nikole Tanhofera, održat će se u petak, 7. travnja u 20:30 sati, u sklopu Kinolektire, programa koji u kinodvoranu donosi najbolje iz filmske antologije. “H-8…” koji organizatori najavljuju kao “jedno od najznačajnijih hrvatskih modernističkih filmskih ostvarenja”, prikazat će se na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima, a prije same projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film koji je snimljen na osnovu istinitog događaja iz 1957. godine, teške prometne nesreće koju je uzrokovao nepoznati vozač automobila.

“Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, 'H-8...' se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. U pitanju je kultna akcijska drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i vozača kamiona - dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake. Iz Zagreba u Beograd polazi autobus pun šarolikih likova: novinar, doktor, lopov, koketa, mlada majka i nekoliko djece. U isto vrijeme na cestu, iz pravca Beograda prema Zagrebu, pristiže kamion kojim upravlja Rudolf Knez sa svojim sinom Vladimirom. Sudar je neizbježan. Ostaje pitanje tko će od svih njih poginuti”, navode iz kina Europa, objašnjavajući da napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje s likovima pojačava činjenica da se radi o istinitom događaju.

Film je na Pulskom filmskom festivalu 1958. godine nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, nagradama za režiju, scenarij i za epizodne uloge te nagradom publike Jelen. Rođendanska projekcija je besplatna, s tim da se ulaznice ranije moraju preuzeti na blagajni kina Europe, i to tako što jedna osoba može preuzeti najviše četiri ulaznice. 

Inače, kino Europa svoja je vrata ljubiteljima filma otvorila 8. travnja 1925. godine, a prošle godine kino je proglašeno najboljim europskim kinom, dobivši nagradu mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji program.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube