GEORGE SOROS: Europska unija se mora suprotstaviti Mađarskoj i Poljskoj

George Soros/Project Sindicate

21. studenog 2020.

GEORGE SOROS: Europska unija se mora suprotstaviti Mađarskoj i Poljskoj

Mađarska i Poljska stavile su veto na sedmogodišnji proračun Europske unije težak 1,15 bilijuna eura (1,4 bilijuna eura), kao i na 750 milijardi eura težak Europski fond za oporavak. Iako će budžeti ove dvije zemlje najviše profitirati, njihove vlade se nepopustljivo protive nalogu Europskog parlamenta da europski novac bude uvjetovan vladavinom prava. Oni znaju da krše vladavinu prava na nečuvene načine i ne žele za to snositi posljedice.

Apstraktan koncept vladavine prava nije ono čemu se protive mađarski premijer Viktor Orbán i - u manjoj mjeri - poljski de facto vladar Jarosław Kaczyński. Za njih vladavina prava predstavlja praktično ograničenje osobne i političke korupcije. Veto na proračun Europske unije očajničko je kockanje dvojice serijskih prekršitelja vladavine prava.

NEPRIJATELJ BROJ JEDAN: Lov na LGBT zajednicu

Također, to je potez bez presedana, povučen u trenutku kad Europa pati pod opasnim valovima pandemije koronavirusa, koji je unio zabunu među predstavnike drugih europskih zemalja. Međutim, kad je prvi šok prošao, pomniji analitičari otkrili su da postoji način da se veto zaobiđe.

Pravilo uvjetovanosti vladavinom prava je usvojeno. U slučaju da se sporazum o novom budžetu ne postigne, stari budžet, koji ističe koncem 2020. godine, vrijedit će godinu za godinom. Mađarska i Poljska neće primiti nikakva sredstva od Europske unije jer njihove vlade narušavaju vladavinu prava.

Također, Europski fond za oporavak, nazvan "Iduća generacija Europe", mogao bi biti implementiran uz korištenje procedure pojačane suradnje, kao što je to predložio Guy Verhofstadt. Ako Europska unija krene ovim putem, Orbán-Kaczyński veto bi mogao biti zaobiđen. Pitanje je samo hoće li Europska unija, pri čemu će mišljenje njemačke kancelarke Angele Merkel možda biti odlučujuće, za to smoći političke volje.

Ja sam angažirani pristalica Europske unije kao modela otvorenog društva utemeljenog na vladavini prava. Kao čovjek čiji su preci mađarski židovi, posebno sam zabrinut situacijom u Mađarskoj, gdje sam kao filantrop bio aktivan više od trideset godina.

Orbán je u Mađarskoj ustrojio razrađen kleptokratski sustav za pljačku zemlje. Teško je procijeniti iznose za koje su se obogatili Orbánova obitelj i prijatelji, ali sigurno je da su mnogi od njih postali iznimno bogati. Orbán sad koristi novi val COVID-a 19 kako bi izmijenio mađarski ustav i izborni zakon (još jednom) i sebi ustavnim sredstvima trasirao put do pozicije doživotnog premijera. To je tragedija za mađarski narod.

Viktor Orban
Orbán najnovije promjene izbornog zakona planira predstaviti u vrijeme dok divlja epidemija koronavirusa (FOTO: HINA/EPA/Zoltan Mathe)

Dat ću vam nekoliko primjera kako je Orbán opljačkao mađarski narod. On je transferirao ogromne sume javnog novca u brojne privatne fondacije koje posredno kontrolira. Pametnim ustavnim trikovima, on taj novac sad trajno uklanja iz javne sfere, a da bi se novac vratio mađarskom narodu potrebna je odluka parlamenta donesena dvotrećinskom većinom. U pitanju je iznos od 2,8 milijardi dolara.

U nizu prijevarnih transakcija, poduzeća bliska Orbánu za milijardu dolara kupila su za Mađarsku 16.000 respiratora, a taj broj daleko premašuje broj kreveta na odjeljenjima intenzivne njege, kao i kapacitete medicinskog osoblja koje ih opslužuje. Analiza trgovinskih podataka pokazuje da je Mađarska kineske respiratore platila skuplje nego bilo koja druga zemlja Europske unije. U jednom trenutku, kupovala ih je po 50 puta većoj cijeni od one koju je plaćala Njemačka.

Jedno od ovih poduzeća narudžbu je osiguralo iz Slovenije, zemlje čiji je premijer Janez Janša politički blizak saveznik Viktora Orbána. Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) mora bi istražiti je li Europska unija prevarena. Recentni ugovor o nabavci ruskog cjepiva protiv koronavirusa, koji će Mađarsku učiniti prvom europskom zemljom koja to cjepivo koristi, također zaslužuje istragu.

U isto vrijeme, Orbán pokušava izbjeći pozivanje na odgovornost zbog ovakvih postupaka i poduzima korake kako bi spriječio da se ponove lokalni izbori iz 2019. godine, kad je njegova stranka Fidesz izgubila kontrolu u Budimpešti i drugim velikim gradovima. On se danas trudi da Budimpeštu ostavi bez novca, stavljajući veto na zahtjev ovog grada za kreditom od Europske investicijske banke, namijenjen za razvoj gradskog prijevoza. Budimpešta je sad suočena s deficitom od 290 milijuna dolara u svom proračunu za 2021. godinu. Slično se događa i u drugim lokalnim samoupravama koje ne kontrolira Orbánov Fidesz.

Mađarska oporba hrabro se pokušava suprotstaviti Orbánu sastavljajući zajedničku listu kandidata za generalne izbore 2022. godine, ali njihove šanse za uspjeh su limitirane, budući da Orbán može izmijeniti pravila igre kad hoće, kao što je to učinio nekoliko puta ranije. Prikladno, Orbán najnovije promjene izbornog zakona planira predstaviti u vrijeme dok divlja epidemija koronavirusa, dok je Budimpešta pod policijskim satom, a njezinim ulicama patroliraju vojnici.

K tome, Orbán ima gotovo potpuno kontrolu u ruralnim dijelovima Mađarske, gdje živi većina stanovništva. On kontrolira koje će i kakve informacije ti ljudi dobivati, a sam čin glasanja u mnogim selima nije tajan. Praktički, gotovo da nema načina da ga oporba nadjača.

Samo Europska unija može pomoći. Europski fondovi, primjerice, morali bi biti usmjereni prema onim lokalnim sredinama u Mađarskoj gdje je, za razliku od nacionalne scene, demokracija još funkcionalna.

Europska unija sebi ne može priuštiti kompromis kad je u pitanju vladavina prava. Način na koji će odgovoriti na izazov koji pred nju stavljaju Orbán i Kaczyński odredit će hoće li ona opstati kao otvoreno društvo vjerno vrijednostima na kojima je utemeljeno.

Tekst je izvorno objavljen na stranici project-syndicate.org.

Prijevod: Lupiga.Com

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons/swiss-image.ch/Sebastian Derungs