PODNESENE KAZNENE PRIJAVE: Beogradski HFP u Srbiji traži suđenje za zločine u Škabrnji i Nadinu

Lupiga.Com

21. studenog 2017.

PODNESENE KAZNENE PRIJAVE: Beogradski HFP u Srbiji traži suđenje za zločine u Škabrnji i Nadinu

Beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je danas kaznenu prijavu srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) protiv šestorice identificiranih i neidentificiranih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenom 1991. godine.

"Naime, JNA je, zajedno sa TO Benkovac, dana 18. studenog 1991. godine ušla u selo Škabrnja u opštini Zadar. Po ulasku u selo, srušili su Crkvu blažene djevice Marije, a nakon toga su na različitim mestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubijeno je još sedmoro civila", stoji u priopćenju za javnost Fonda za humanitarno pravo.

Nadalje, u priopćenju se navodi da su se ubojstva na dvije lokacije, u Škabrnji i Nadinu, odigrala po istom obrascu: civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede napolje, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Milan Martić
Milan Martić u Ravnim kotarima (SCREENSHOT: YouTube)

Za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju na višegodišnje zatvorske kazne do sada su osuđeni Milan Martić, tadašnji ministar unutarnjih poslova takozvane Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine. Pred sudom u Srbiji niti jedan pripadnik JNA ili Teritorijalne obrane nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Nadinu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Općina Škabrnja