OSUDA BEZ OSUDE: Trump kritiziran jer nije jasno osudio divljanje bijelih supremacista

Hina

13. kolovoza 2017.

OSUDA BEZ OSUDE: Trump kritiziran jer nije jasno osudio divljanje bijelih supremacista

Skup pokreta američke krajnje desnice, koji je izmaknuo kontroli i prerastao u nasilje u Charlottesvilleu gdje je jedna osoba poginula, a desetci su ozlijeđeni, izazvao je val kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se nije jasno odredio prema tim događajima.

Trumpa kritiziraju i ljevica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izrijekom osudio pokret bjelačke supremacije, piše agencija Reuters.

"Apsolutno ćemo održati nove demonstracije u Charlottesvilleu jer nam negiraju naša ustavna prava", rekao je Jason Kessler kojega udruge za građanska prava nazivaju bijelim nacionalističkim blogerom, prenosi agencija Reuters. 

Kessler je organizirao skup "Ujedinimo se desnico" u Charlottesvilleu kako bi prosvjedovao protiv nakane da se ukloni kip junaka Konfederacije, Roberta E. Leeja.

Sukobi pripadnika krajnje desnice i protuprosvjednika zaredali su se i prije subotnjeg skupa u Charlottesvilleu koji vlasti na kraju nisu odobrile.

Donald Trump
Na novinarski upit Trump nije htio izričito osuditi pokrete krajnje desnice koji su ga dijelom poduprli u izbornoj kampanji (FOTO: Hina/EPA/Chris Kleponis)

U subotu navečer guverner Virginije Terry McAuliffe, kritizirao je ekstremne desničare i rekao da za njih ima samo jednu poruku: "Svim bjelačkim suprematistima i nacistima koji su danas došli u Charlottesville jasno i glasno poručujem: Niste dobrodošli u ovaj lijepi grad".

Predsjednik Donald Trump osudio je nasilje u Charlottesvilleu, povijesnom gradiću u Sjedinjenim Državama, ne očitujući se o odgovornosti ove ili one strane te je izjednačavanjem odgovornosti dvaju tabora potaknuo gnjev demokrata, ali i nelagodu među republikancima, u svojoj stranci.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu te na svom Twitter profilu napisao "SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno". 

Na novinarski upit Trump nije htio izričito osuditi pokrete krajnje desnice koji su ga dijelom poduprli u izbornoj kampanji.

Demokratkinja Hillary Clinton koju je Trump porazio na predsjedničkim izborima 2016. uputila mu je kritiku, ne imenujući ga. "Svaki trenutak u kojemu šutnjom i nedjelovanjem dopuštamo da se to nastavlja, sramota je i opasnost za naše vrijednosti", objavila je na Twitteru.

I republikanski senator Floride Marco Rubio oglasio se putem Twittera. "Za našu je zemlju jako važno da iz predsjednikovih usta čuje da su događaji u Charlottesvilleu zapravo teroristički napad bjelačkih suprematista".

I bivši predsjednik Barack Obama izašao je iz svoje skrovitosti pozivajući se na Nelsona Mandelu koji je rekao kako se "nitko ne rađa mrzeći drugog zbog boje kože, podrijetla ili vjere".

Charlottesville
Građani pale svijeće stradalima u divljanju bijelih supremacista (FOTO: Hina/EPA/TASOS KATOPODIS)

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja. 

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi su već uklonjeni ili preseljeni, a sudbina koja je zadesila Leejev spomenik u u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti i ostalima, objavio je dpa.

Četiri su osobe uhićene zbog nasilja, a među njima i James Fields, 20-godišnji bijelac iz Ohija osumnjičen da se automobilom zaletio u mnoštvo protuprosvjednika pri čemu je ubio 32-godišnju ženu te ranio 19 osoba, od kojih je pet u kritičnom stanju. 

Oko 15 osoba je ozlijeđeno kada su se sukobile suprotstavljene skupine šakama, palicama i suzavcem.

Nasilje u Charlottesvilleu u subotu najnoviji je u nizu sukoba koji izbijaju između pripadnika krajnje desnice od kojih se neki svrstavaju u Trumpove pobornike i njegovih protivnika. U siječnju su tako u tom gradu 'protutrumpovci' razbijali izloge i palili automobile te se sukobljavali s policijom koja je privela 200 osoba.

Nekih dvadesetak osoba bilo je uhićeno u Charlottesvilleu u srpnju kada su se članovi Ku Klux Klana okupili kako bi prosvjedovali protiv uklanjanja Leejeva kipa, a bijeli nacionalisti demonstrirali su protiv njegova uklanjanja i u svibnju. 

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Virginia State Police