BUDITE DIO OVE PLEMENITE IDEJE: San koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura

P.V.

19. listopada 2016.

BUDITE DIO OVE PLEMENITE IDEJE: San koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura

Dvije okrugle kućice, na mjestu gdje se daleka gvinejska džungla susreće s Atlantskim oceanom, san je koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura. Početni je to cilj dobrotvorne večeri „Afrika – Mjesto početka i preplitanja“. Večer koja jamči nova i rijetko ponovljiva iskustva organiziraju Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Kuća ljudskih prava, a mjesto održavanja je prostor zagrebačke Kuće ljudskih prava, koja je, ukoliko ne znate, smještena u Selskoj cesti 112c.

Cijeli, uistinu bogati, program počinje u petak u 19 sati, a sama ideja začela se iskustvima Sanje Kordić, socijalne radnice s dugogodišnjim volonterskim iskustvom. Ona je četiri godine provela boraveći u lokalnoj zajednici u Gvineji, zapadnoafričkoj državi s gotovo deset milijuna stanovnika, od kojih se velika većina pokušava baviti poljoprivredom. 

Gvineja
Ogromna količina životne energije lokalnog stanovništva odlazi u maštanje o materijalnim stvarima i životnim mogućnostima bez ideja kako ih ostvariti (FOTO: Flickr/cjlvp)

Kordić će mjesto na kojem je boravila opisati kao područje izrazito izloženo siromaštvu, s manjkom prilika za obrazovanje. Uvidjela je, kaže, da ogromna količina životne energije lokalnog stanovništva odlazi u maštanje o materijalnim stvarima i životnim mogućnostima bez ideja kako ih ostvariti, a sve uz težak fizički rad s obzirom da ne poznaju vještine koje bi ga olakšale, te uz svakodnevnu oskudicu. To ju je ponukalo da krene u osmišljavanje volonterskog centra, svojevrsne točke solidarnosti i razmjene, jer tamo je svako znanje dobrodošlo, bilo da se radi o podučavanju djece stranim jezicima ili šivanju, pletenju, krpanju, uzgoji i preradi voća, sviranju gitare …

Kao početni cilj u ostvarivanju ove ideje zamišljena je izgradnja spomenutih dvaju kuća u kojima bi volonteri mogli boraviti i u kojoj bi se odvijale aktivnosti u zajednici. Prema proračunu taj pothvat, koji bi ljudima u zajednici itekako promijenio život na bolje, vrijedi samo 2.000 eura, što će se, nadamo se skupiti tijekom dobrotvorne večeri „Afrika – Mjesto početka i preplitanja“.

Bubnjari DAH
Ritam cijeloj večeri davat će dvije bubnjarske skupine (FOTO: Facebook/OkusDoma)

Program počinje predstavljanjem hrvatskoj javnosti sasvim nepoznatog društva. Radi se o Društvu Afrikanaca u Hrvatskoj (DAH), prvoj hrvatskoj migrantskoj nevladinoj neprofitnoj organizaciji za pomoć i unapređenje kvalitete življenja migranata i njihovih obitelji, osnovanoj prošle godine. Potom će povijesni prikaz Afrike predočiti Tvrtko Jakovina, profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ritam cijeloj večeri davat će dvije bubnjarske skupine, ona Marka Borića, čovjeka koji se već duže vrijeme bavi izradom i sviranjem afričkih i jamajkanskih bubnjeva, te skupine West-Africa, bubnjara okupljenih oko Društva Afrikanaca u Hrvatskoj. Pridružit će im se i poznati DJ Ilko Čulić koji će okupljene upoznati sa suvremenom afričkom glazbom.

Svoj će prilog dati i već dobro poznati kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma koji okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla, te lokalne aktiviste. Za ovu priliku pripremit će poseban menu „Okus Afrike“, prepun zanimljivih specijaliteta koje inače u Hrvatskoj ne možete probati.

Okus doma
"Okus doma" za ovu priliku će pripremiti poseban menu „Okus Afrike“ (FOTO: Facebook/OkusDoma)

Donacija za volonterski centar u Gvineji iznosi minimalno 50 kuna, iako se priželjkuju i nešto veći iznosi. Ukoliko niste u mogućnosti u petak doći na ovu benefit večer, a želite podržati izgradnju centra te svojim skromnim prilogom nekome promijeniti živote, donirati možete putem žiro-računa Zaklade Solidarna, IBAN: HR7323900011100948072, s obaveznim opisom plaćanja „Donacija- Afrika“.

Lupiga vas svakako poziva da podržite ovu plemenitu ideju i trud organizatora, a evo i cijelog programa:

19:00 - 19:20 Afrika – jučer, danas, sutra (Tvrtko Jakovina)

19:20 - 19:40 Predstavljanje DAH-a – Društva Afrikanaca u Hrvatskoj

19:40 - 20:10 Jamajkansko bubnjanje (Marko Borić)

20:10 - 20:30 Sanja Kordić - Izgradnja volonterskog centra u Gvineji

20:30 Zakuska Okus doma- Okus Afrike

21:10 - 21:30 Afričko bubnjanje (west-africa session)

21:30 - 23:30 DJ Ilko Čulić – suvremena afrička glazba

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/OkusDoma