IVICA TODORIĆ NADMAŠIO SAMOG SEBE: Ministarstvo zdravlja zabranjuje da se u Konzumima pacijentima vadi krv

Nataša Škaričić i Ivor Fuka

20. svibnja 2015.

IVICA TODORIĆ NADMAŠIO SAMOG SEBE: Ministarstvo zdravlja zabranjuje da se u Konzumima pacijentima vadi krv

Ministarstvo zdravlja neće dopustiti koncernu Agrokor da se u lancu Konzumovih samoposluga pacijentima vadi krv za biokemijske pretrage, doznaje Lupiga. Koliko je poznato, ovo je prva zabrana koju će država potpisati na metastaziranje poslovnog carstva Ivice Todorića, što je sasvim dovoljan dokaz da je hrvatski poduzetnik broj 1 s ovakvom poslovnom idejom nadmašio samog sebe i svoje dosadašnje apetite.

Neslužbeno doznajemo da su nadležna inspekcijska tijela ocijenila da je situacija toliko bizarna da nije predviđena zdravstvenim zakonima, pa će se u zabrani vjerojatno pozivati na najopćenitije odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odnosno na činjenicu da biokemijske pretrage spadaju u zdravstvenu zaštitu, a da se zdravstvena zaštita može pružati samo u ustanovama koje su registrirane za zdravstvenu djelatnost.

Konzum Črnomerec
Radi se o dućanima s hrenovkama, povrćem niže klase, pilećim odrescima i svim ostalim kraj čega nije moguće pružati zdravstvenu zaštitu (FOTO: Lupiga.Com)

Konzum ne samo da nije registriran za obavljanje zdravstvene djelatnosti, nego i ne može biti, budući da se radi o dućanima s hrenovkama, povrćem niže klase, pilećim odrescima i svim ostalim kraj čega nije moguće pružati zdravstvenu zaštitu.

Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja obavljen je u utorak na inicijativu Hrvatske komore medicinskih biokemičara. Podsjetimo, mediji su ovaj tjedan objavili da je na internetskim stranicama trgovačkog lanca Konzum osvanula reklama "AVIVA laboratorijski paketi od sada i u Vašem susjedstvu" i da su kupci obaviješteni da će u trgovinama ubuduće moći obaviti i laboratorijske pretrage.

Konzum Aviva
"AVIVA laboratorijski paketi od sada i u Vašem susjedstvu" (FOTO: Lupiga.Com)

"Obavljanje laboratorijskih pretraga vrši se u zasebnim prostorijama prodajnih mjesta Konzuma, u kontroliranim uvjetima koji udovoljavaju zahtjevima zdravlja i sigurnosti, a sve analize obavljaju se u medicinsko - biokemijskom laboratoriju Poliklinike Aviva. Nalaze možete podići idući dan ili ih dobiti elektronskom poštom isti dan", poručili su iz Konzuma. 

Poliklinika Aviva u sudskom je registru zavedena kao klinika za ortopediju, internu medicinu, psihijatriju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, radiologiju, opću kirurgiju, ginekologiju, oftalmologiju, kliničku farmakologiju i citologiju, dermatologiju, urologiju, otorinolaringologiju, medicinu rada i onkologiju s dijagnostikom i rehabilitacijom s medicinsko-biokemijskim laboratorijem. Osnivač Poliklinike Aviva je Agrokor Ivice Todorića.

Kada reakcija nadležnih tijela Ministarstva zdravlja bude i službeno potvrđena, radit će se o prvom slabašnom dokazu da ova država nije do kraja u posjedu Ivice Todorića.

Konzum Aviva
Poziv na web stranicama Konzuma nedvojbeno je jasan (SCREENSHOT: konzum.hr)

Prema rasporedu objavljenom na Konzumovoj internetskoj stranici prva trgovina koja je trebala početi s uzimanjem uzoraka krvi je Super Konzum u Gajnicama. Lupiga se stoga uputila u Gajnice i pronašla Todorićev laboratorij, nakon što nas je do mjesta gdje možemo izvaditi krv uputila ljubazna prodavačica. Uz vidljivo istaknutu reklamu, laboratorij je smješten tik uz blagajne, odmah pored automobilskih guma i zemlje za vrt.

Iako je gajnički Konzum bio prepun kupaca, danas za laboratorijske pretrage nitko nije pokazivao interes. Na samom ulazu u prostoriju u kojoj se od brojnih paravana, poput onih u bolnicama, ništa ne vidi, dočekale su nas dvije radnice Avive. Na naše pitanje može li se na ovom mjestu izvaditi krv ili obaviti neke druge pretrage i po kojim cijenama, radnice odjevene u normalnu civilnu odjeću rekle su da to nije moguće i da pretrage možemo obaviti samo u poliklinici u Nemetovoj ulici.

Knzum Aviva
Tik uz automobilske gume i zemlju za vrt (FOTO: Lupiga.Com)

„Ovo je samo informativnog karaktera", objasnile su nam misleći na reklamu, no na pitanje zašto na stranicama Konzuma jasno piše kako se od 19. do 23. svibnja na ovom mjestu može obaviti niz laboratorijskih pretraga, uzvratile su tek sa smiješkom. Isti odgovor dobili smo i kada smo pitali hoće li se u budućnosti moći obavljati pretrage u Konzumovim dućanima. Ni na pitanje zašto su za nešto što je tek "informativnog karaktera" potrebne prostorije od preko stotinu kvadratnih metara i deseci paravana, umjesto uobičajenog štanda od dva kvadrata, također nismo dobili odgovor.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com