PROSVJED RADNIČKE FRONTE: Kapitalizam je ustao čak i protiv našeg zdravlja!

Ivan Kegelj

24. siječnja 2015.

PROSVJED RADNIČKE FRONTE: Kapitalizam je ustao čak i protiv našeg zdravlja!

Radnička fronta organizirala je prosvjed protiv privatizacije Imunološkog zavoda, na koji se odazvalo stotinjak građana i građanki. Iza transparenta na kojem je stajalo "Kapitalizam protiv zdravlja" prosvjednici su prošetali od Cvjetnog trga do Trga svetog Marka, gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo uništavanjem Imunološkog zavoda. U Radničkoj fronti smatraju da Imunološki zavod netko planski uništava, e kako bi ga lakše i povoljnije mogao prodati zainteresiranim privatnicima. Zdravstvo mora biti ustrojeno tako da radi na dobrobit cijelog društva, smatraju u Radničkoj fronti. „O Imunološkom zavodu ovisi zdravlje svih građana i nećemo ga dati privatizirati“, rekao je član RF-a Denis Geto.

"Ako dođe do privatizacije, Imunološki zavod će namjerno biti uništen, poput tisuća drugih slučajeva u Hrvatskoj. Namjerno uništavanje Imunološkog zavoda je samo jedan mali primjer sukoba ekonomskog sistema u kojem je jedini motor privatni profit manjine, a ne dobrobit čitavog društva. Ta želja za profitom dovodi do ugrožavanja zdravlja cijele populacije", zapisano je na letku koji su članovi Radničke fronte dijelili okupljenim prosvjednicima. 

"Privatizacija? Ne damo vam više ništa! (FOTO: Lupiga.Com)

Nadalje, u letku se navodi da je u Hrvatskoj na djelu puzajuća privatizacija zdravstva, što će uroditi lošijom i manje dostupnom zdravstvenom skrbi za ljude koji si ne mogu priuštiti privatno plaćanje liječnika.

"U svijetu imamo primjere zaostajanja s istraživanjima 'neisplativih' antibiotika ili lijekova za bolesti od kojih obolijevaju u siromašnim krajevima svijeta (primjer ebole), dok u isto vrijeme farmaceutske kuće ulažu golema sredstva u istraživanje lijekova i preparata namijenjenih bogatim zapadnjacima, jer na tome mogu više zaraditi", upozoravaju u Radničkoj fronti. 

Zdravstvo mora biti ustrojeno tako da radi na dobrobit cijelog društva, smatraju organizatori prosvjeda te ističu da je ključna stvar u ovom trenutku prepoznati da privatizacija Imunološkog zavoda nije samo posljedica jednog ekscesa ili loših namjera pojedinaca, nego samo dijelić sustavnog uništavanja našeg društva radi interesa najbogatije manjine. Dio je to, ističu u RF-u, normalnog funkcioniranja ekonomskog sistema u kojem živimo. 

"Cjepiva naše djece nisu vaša profitna prćija!" (FOTO: Lupiga.Com)

Hodajući od Cvjetnog trga do Trga svetog Marka i natrag do Trga bana Jelačića, prosvjednici protiv uništavanja Imunološkog zavoda glasno su upozoravali da "cjepiva naše djece nisu ničija privatna prćija" te uzvikivali da više neće olako dopuštati nastavak uništavanja hrvatskih poduzeća i ustanova.

"Ovo je samo početak našeg djelovanja. Prosvjedovat ćemo protiv svake privatizacije koju smatramo štetnom", rekao je Marko Milošević iz Radničke fronte.

"Imunološki ne treba privatizaciju!" (FOTO: Lupiga.Com)

Prosvjed protiv privatizacije Imunološkog, inače, prvi je prosvjed na koji je građane pozvala Radnička fronta, nova politička inicijativa na lijevoj strani političke scene. Odazivom građana u Radničkoj fronti su više nego zadovoljni, jer kišna i hladna subota nije bila primamljiv mamac za građane koji su odlučili dići glas protiv uništavanja Imunološkog zavoda. Među prosvjednicima se našao i određen broj bivši radnika Imunološkog, koji će s Radničkom frontom surađivati kako bi javnosti dokazali da za privatizaciju Imunološkog zavoda nema potrebe, odnosno da ova ustanova može biti samoodrživa.   

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com