IZJAVA DANA: „Društvo se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće“

Adnan Terzić

24. lipnja 2021.

IZJAVA DANA: „Društvo se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće“

„Zapadno društvo moralno se SRUŠILO onog momenta kada su ženu izveli iz kuće, i onda kada je žena postala sve osim MAJKA“, poruka je Elvedina Pezića kojeg mediji proizvoljno predstavljaju kao „jednog od najpoznatijih tumača islama u regiji“. Pezić je zapravo daija, odnosno „predavač“ koji poziva u vjeru. Izrazito je selefističke orijentacije, a ukratko i ugrubo rečeno daije, zbog izostanka bilo kakve službene funkcije, slanjem poruka u javnost nastoje kod vjernika steći autoritet kakav imaju islamski dužnosnici u Islamskoj zajednici. To se u velikom broju slučajeva pretvara u najprizemniji populizam, jer se odašilju one poruke za koje „predavač“ ocijeni da su, kako da kažemo, „lajkabilne“, a to sebi mogu priuštiti s obzirom da ne snose nikakvu službenu odgovornost za izrečeno, niti ih je vrlo često briga za posljedice koje njihove riječi mogu izazvati. A mnogi od njih otvoreno promoviraju netoleranciju, superiornost svoje vjere i isključenost žena iz brojnih aspekata društva.

Vratimo se Peziću koji je citirano izrekao na svojoj Facebook stranici. Da se ne radi o nekom neutjecajnom ili neostvarenom imamu, svjedoči činjenica da njegovu Facebook stranicu prati gotovo 300.000 osoba, kao i da često puni dvorane, doduše manjeg kapaciteta (najčešće lokalni domovi kulture ili kino sale), u bosanskohercegovačkim mjestima promovirajući svoja predavanja.

Ukoliko neko u medijima kritički secira Pezićeve izjave njegovi selefijski sljedbenici okupljeni oko nekoliko internetskih stranica posvećenih „izvornom prakticiranju islama“, a ne onom "pogrešnom", reagirat će ovako: „Eh ti, tebi govorim praško jedna, koji si se usudio ikada uvrijediti, ogibetiti ili na bilo koji način povrijediti čast i ugled šejha Elvedina, jesi li svjestan kakvu gromadu od insana vrijeđaš? Traži mu halala, dok si još uvijek na ovom dunjaluku, ne znaš kada ti Gospodar može poslati meleka smrti?“. Jasno, dakle, ne gine nam najmanje nekoliko meleka zbog ovog teksta.

Inače, Pezić se na Facebooku bori protiv raznih šejtana koji su, po selefijskom tumačenju, protivni islamu. Tezu o tome da se „zapadno društvo moralno srušilo kada su ženu izveli iz kuće“ ponavlja već godinama. 

On, recimo, ratuje protiv čupanja obrva, jer je ono „strogo zabranjeno u islamu“. Kaže, kako će oni koji čupaju obrve, bez obzira bili žene ili muškarci, biti prokleti prema hadisima Alahovog Poslanika. Smeta mu, naravno, alkohol, ali i muzika na vjenčanjima, kao i sjedenje žena i muškaraca za istim stolom, pa kaže: „Vjernik i vjernica neće i ne trebaju da prisustvuju svadbi na kojoj se servira alkohol, svira muzika, muškarci i žene sjede zajedno“. Ratuje i protiv nenošenja hidžaba, te poručuje da se prema braći muslimanima mora biti maksimalno blag i tolerantan, dok druge, jasno, ne spominje. 

Bavi se i nekim neobičnim pitanjima, kao što je nošenje mobitela u WC, pa kaže da nije sporno sa sobom u WC ponijeti mobitel koji ima instaliranu aplikaciju Kurana, ali pod uslovom da aplikacija nije otvorena i vidljiva prilikom ulaska u WC. Protivi se liječenju marihuanom, jer je ona isto što i alkohol, pa to nije dozvoljeno. Svi bi, prema Peziću, trebali imati šerijatsko vjenčanje koje se mora odvijati uz „suglasnost i pristanak staratelja djevojke“, jer valjda djevojka nije sposobna sama odlučiti može li stupiti u brak s nekim ili ne. Zamjera i ljudima koji, da bi se zaštitili od nesreće, kucaju o drvo. To je, naime, zabranjeno. 

Nakon što su neki mediji objavili njegov tri dana star Facebook status o moralnom krahu društva zbog izlaska žena iz kuće, Pezić se zahvalio medijima što njegovu poruku prenose dalje. Svima koji se ne slažu s tom tvrdnjom preporučio je knjigu „Žena između šerijatskog i svjetovnog prava“, dok je istovremeno, očito zbog velikog broja onih koji se ne slažu s njegovim stavom, odlučio ograničiti ko može komentirati njegove objave

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube