ZA ZALJUBLJENE U SUVREMENU UMJETNOST: Prijavite se za „Početnicu likovne kritike“

I.F.

23. travnja 2020.

ZA ZALJUBLJENE U SUVREMENU UMJETNOST: Prijavite se za „Početnicu likovne kritike“

Umjetnička organizacija Atelijeri Žitnjak i portal Kulturflux odlučili su pokrenuti zajedničku „Početnicu likovne kritike“. Namijenili su je svim zaljubljenicima u suvremenu umjetnost, a rok za prijavu samo što nije istekao.

„Svima koji bi željeli naučiti kako što kvalitetnije, upućenije i djelotvornije pisati o svojoj omiljenoj temi, s naglaskom na studente/ice preddiplomskih i diplomskih studija povijesti umjetnosti, umjetničkih akademija, humanističkih, ali i drugih struka, koji su dosad imali malo ili nimalo iskustva s pisanjem u formi likovne kritike ili kratkog eseja“, pojašnjavaju nam Silvia Roberta Zaplatić iz Kulturfluxa

Termini će, s obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i zabranom većih okupljanja, biti poznati tek nakon provedbe poziva za sudjelovanje u "Početnici likovne kritike", odnosno ovisit će kao i većina kulturnih programa danas, o ublažavanju epidemiloških mjera

„Sudionici 'Početnice' će učiti kako pristupati suvremenim umjetničkim djelima interdisciplinarnog, multimedijskog i istraživačkog karaktera, kako ih gledati i čitati, odnosno razumjeti u kontekstu kako povijesnih poveznica, tako i aktualnih društvenih fenomena koji oblikuju slojeviti svijet umjetnosti, promatrajući primjere radova domaćih, ali i međunarodnih umjetnika/ica, grupa, pokreta i zajednica“, navodi se u pozivu na prijavu.

Rok za sve prijave je petak, 24. travanj u ponoć, tako da ako među vama ima zainteresiranih bilo bi dobro da se čim prije prijavite. Uvjet je da živite i radite, odnosno studirate u Zagrebu. Prijava mora sadržavati kratku biografiju prijavitelja/ice, motivacijski tekst duljine maksimalno jedne kartice, što je 1.800 znakova s razmacima te jedan primjer dosad napisanog teksta na temu suvremene umjetnosti, koji ne mora nužno biti i objavljen. Sve navedeno potrebno je poslati na e-mail adresu urednistvo.kflux@gmail.com s naznakom "Za Početnicu 2020.", a rezultati će se znati već u ponedjeljak.

„Program premijerne 'Početnice' činit će grupni obilasci izložbi i razgovori s autorima/icama, kustosima/icama i voditeljima/icama izložbenih i umjetničkih prostora; aktivan, predani rad na tekstovima uz podršku i vodstvo dvoje mentora/ica; međusobne, grupne konzultacije sudionika/ica i mentora/ica; čitanje i kritičko komentiranje odabranih tekstova iz readera 'Početnice'; ali i druženje s renomiranim umjetnicima koji svakodnevno rade u Atelijerima Žitnjak te osmišljavaju i provode javne sadržaje u toj nekadašnjoj školi, Centru periferije“, stoji u opisu programa koji planira osmero sudionica i sudionika.

Produkcijsku i uredničku podršku programu pruža redakcija studentskog portala Kulturflux, gdje će se i objavljivati tekstovi nastali tijekom „Početnice“. Posebno će program biti usmjeren na radio te će obuhvaćati upoznavanje s pisanjem za medij radija, snimanjem zvuka, osnovama montaže i obrade zvuka, kao i radijskim govorom, a radijska praksa će se ostvariti u suradnji s „Kulturizacijom“, središnjom emisijom kulturne redakcije Radio Studenta u čijem će se sklopu emitirati prilozi polaznika.

Mentori i mentorice „Početnice“ su Bojan Krištofić, dizajner, pisac, likovni kritičar i novinar; Maja Flajsig, kustosica i likovna kritičarka; Petra Galović, novinarka, studentica povijesti umjetnosti i komparativne književnosti te Franka Štrkalj urednica „Kulturizacije“ na Radio Studentu i studentica povijesti umjetnosti i talijanistike. Više informacija možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Početnica