OD KROASANA DO UBOJICA: Kad se zaigraju fundamentalisti

Mladen Barbarić

3. kolovoza 2013.

OD KROASANA DO UBOJICA: Kad se zaigraju fundamentalisti

Na području Alepa, koje kontroliraju pobunjenici protiv Asadovog režima, šerijatski je komitet proglasio fetvu protiv kroasana tvrdeći kako se radi o pečenom simbolu pobjede nad Islamom zbog čega je omiljeni doručak zapadnjaka stavljen van zakona. Prije no što se podozrivo nasmijete primitivnim fundamentalistima sa sirijskih brda sjetite se da su se, u ne tako davnoj prošlosti, i kod nas iz knjižnica masovno izbacivale knjige na ćirilici, dok se na radiju nije mogla niti smjela čuti pjesma na ekavici, a o delicijama leskovačkog roštilja da i ne govorimo.

Najnoviji izvještaj Al Arabiyae koja prati događanja u Siriji donosi vijest kako su tamošnji islamski fundamentalisti proglasili novu fetvu i to protiv - kroasana. Na području Alepa, koje kontroliraju pobunjenici protiv režima Bashara al-Assada, šerijatski je komitet zabranio ovu europsku poslasticu tvrdeći kako se radi o pečenom simbolu pobjede nad Islamom zbog čega je omiljeni doručak zapadnjaka stavljen van zakona. Prije no što se podozrivo nasmijete primitivnim fundamentalistima sa sirijskih brda sjetite se da su se, u ne tako davnoj prošlosti, i kod nas iz knjižnica masovno izbacivale knjige na ćirilici dok se na radiju nije mogla niti smjela čuti pjesma na ekavici, a o delicijama leskovačkog roštilja da i ne govorimo.

To što su islamski fundamentalisti faktički u pravu kada je riječ o kroasanu, ne umanjuje ridikuloznost njihove zabrane. Naime, kroasan je potomak kipfela, koji je nastao 1683. godine kada je Beč uspješno obranjen od Turaka. Lokalni pekar u slavu pobjede napravio je kiflu u obliku polumjeseca koji, kada se pojede, simbolizira i pobjedu nad Turcima.

Kroasan
To što su islamski fundamentalisti faktički u pravu kada je riječ o kroasanu, ne umanjuje ridikuloznost njihove zabrane (FOTO: zastavki.com)

Kako javljaju poznavatelji prilika u Siriji, spomenuta regija oduvijek je bila umjereno islamistička te je tek nedavnim razvojem događaja postala izvorom smiješnih zakona. Nedavno je na istom prostoru ženama zabranjeno nošenje odjeće koja otkriva siluetu tijela, a Vijeće Ujedinjenog Sudstva, povezano s pobunjeničkom Slobodnom Sirijskom Vojskom, donijelo je fetvu kojom se svi oni koji ne poste za svetog mjeseca Ramazana osuđuju na godinu dana zatvora.

Ridikulozna zabrana koja dolazi iz regije Aleppo došla je kao naručena da se malo sprdamo s fundamentalizmom koji može biti uistinu smiješan, ali samo dok se ne domogne vlasti i moći kada poprima tragične oblike. No, prije no što se nasmijemo primitivnim muslimanima sa sirijskih goleti valja se prisjetiti fundamentalizma i primitivluka s naših prostora. I taj je započeo svoje divljanje ulazeći u naše živote polako i zabavljajući nas pritom svojom apsurdnošću.

Lupiga.Com