DOZA POZITIVE: Šest dana stvarali smo bolje i zdravije društvo

Ivor Fuka

23. svibnja 2015.

DOZA POZITIVE: Šest dana stvarali smo bolje i zdravije društvo

Nakon šest dana Hrvatska je odvolontirala svoje, međutim akcija koja je krenula u ponedjeljak 18. svibnja i potrajala do subote 23. svibnja, za jedan od zadataka imala je upravo popularizaciju volontiranja, pogotovo među mladima, pa ne treba sumnjati da će se u Hrvatskoj nastaviti ustrajno volontirati i nadalje, pogotovo s obzirom na veliki odaziv na ovogodišnjoj manifestaciji. Akcija nazvana „Hrvatska volontira“ okupila je 195 organizatora volontiranja, a dobrobit koju je donijela u proteklih se šest dana osjetila diljem Hrvatske. U preko 60 gradova u tom se periodu odvilo više od 290 volonterskih aktivnosti. Time su, smatraju organizatori, dali obol izgradnji sretnije i boje zajednice. 

"Iskreno vjerujem kako je najvažnija poluga društvenog napretka ono što čini sadržaj naših svakodnevnica - rješavanje problema koji su nam najbliži, izgradnja boljih odnosa, zaštita dostojanstva svih ljudi, obrazovanje i aktivizam. Ono što istinski posjedujemo jesu naša dobra volja, znanje i iskustvo te je upravo dobrovoljni angažman kroz koji dajemo i stječemo najbolje od sebe i za sebe možda najvažniji izraz naše slobode. Hrvatska volontira i ove je godine to potvrdila", smatra Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek, koja je na ovaj način rezimirala ovogodišnju akciju.

Veliki Brijun
Čišćenje obale - Veliki Brijun (FOTO: Hrvatska volontira)

Inače, cilj manifestacije, kako su zamislili organizatori, Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske, bilo je da se građane podsjeti na vrijednost volontiranja, ali i dobrobit koje ova humana aktivnost donosi kako svakom pojedincu, tako i zajednici, odnosno društvu u cjelini. Sama akcija dio je znatno opsežnijeg projekta „Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice“, koji se provodi još od ožujka prošle godine, a planirano je da potraje do rujna ove godine. Ne treba posebno napominjati kako je među onima koji su volontirali najveći broj mladih, što je i sasvim logično jer je u akciji sudjelovao veliki broj osnovnih i srednjih škola.

Osim spomenutog cilja akcije, namjera projekta je osnaživanje organizacija mladih za provedbu kvalitetnih volonterskih programa, podizanje razine javne svijesti o važnosti volontiranja te doprinos priznavanju kompetencija koje su volonteri stekli volontiranjem. U tu svrhu je proveden niz obrazovnih aktivnosti, javna kampanja te izrada povelje o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem. Nositelj projekta bila je Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb te Sveučilištem u Rijeci.

Dugave dom
U Domu za odgoj djece i mladih u zagrebačkim Dugavama niknuo je eko vrt (FOTO: Hrvatska volontira)

„I ove godine brojni volonteri i organizacije pokazali su da imaju snage, kreativnosti i volje uključiti se i volontirati na poslovima koji su korisni i vrijedni za njihove zajednice, ali i za njih same. Vjerujemo da smo kroz manifestaciju unijeli puno pozitive u mnoge gradove, općine, zajednice, da smo potaknuli mnoge ljude na makar malene promjene u stavu“, rezimira Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb. Osim toga, naglašava, akcija je doprinijela povezivanju ljudi te primjerima pokazala da je zajedno uistinu lakše i „da smo zajedno zaista puno jači i veći“.

Istoimena akcija organizirana je i prošle godine, također u svibnju, a s obzirom da su u istom mjesecu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju pogodile velike poplave, veliki broj planiranih volonterskih aktivnosti tada je bio preusmjeren na organiziranje i slanje humanitarne pomoći u poplavljena područja. Prošle godine volontiralo se u 67 gradova, a broj „odrađenih“ aktivnosti popeo se na 317.

„Svjesni smo bogatstva, važnosti i utjecaja 'volonterskog svijeta' i silna nam je želja da i ostatak javnosti bude upoznat s tom količinom pozitivnih i vrijednih aktivnosti koje se zbivaju oko nas svaki dan, a koje se često izgube u šumi loših vijesti. U sve provedene aktivnosti utkan je komadić srca onih koji, bez naknade, dobrovoljno daju sebe i svoje vrijeme ne bi li nam svima bilo malo ljepše, bolje i lakše, a time pomažu i samima sebi. Pokušajte i vi!“, poručila je Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Kuglanje Petrinja
U Petrinji su volonteri na kuglanje vodili korisnike Doma za starije i nemoćne (FOTO: Hrvatska volontira)

Uistinu je teško, ako ne i nemoguće, pobrojati gdje se i kako sve volontiralo u proteklih šest dana. U zagrebačkim Dugavama, u Domu za odgoj djece i mladih, izgrađeni su eko vrt i komposište za korisnike doma; Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ iz Koprivnice organizirala je modnu reviju pod nazivom „Tko je chef?“ gdje su predstavljeni odjevni predmeti koje je izradila zadruga Humana nova od recikliranog materijala; Klub za starije iz Nedelišća i Volonterski ured Međimurja organizirali su akciju pod nazivom "Kako smo se igrali nekad, kako se igramo danas" održanu u Dječjem vrtiću "Zvončić" u Nedelišću; maturanti s Cresa umjesto prosipanja, hranu su prikupljali za korisnike riječke socijalne samoposluge; u Labinu je uređen Spomenik kulture Šoht, a na Lošinju izgrađen suhozid za budući školski vrt; u Osnovnoj školi Stobreč u Splitu uređivalo se školsko dvorište; u Dubrovniku je uređen pothodnik i dječje igralište u naselju Mokošica te adaptirana prostorija u privremenom prihvatilištu za beskućnike Vis 2; Volonteri Ugostiteljsko-turističke škole Osijek ugostili su sedam učenika/ca Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" s kojima su kroz druženje i u opuštenoj atmosferi pripremali različita predjela i deserte, prenoseći im svoja znanja i kuharske vještine; u Petrinji su mladi na kuglanje vodili umirovljenike …

„Akcije provedene u Splitsko-dalmatinskoj županiji bile su usmjerene ka vršnjačkoj pomoći, različitim kreativnim radionicama, uređenju okoliša, što ujedno i govori o širini spektra aktivnosti kojima se volonteri mogu baviti. Volontiranje u našoj zajednici više ne spada u 'trend' ili 'modu', volontiranje je klasik. I u prilog tome govore rezultati svih dosadašnjih manifestacija, pa tako i ovogodišnje. Volonteri i organizatori volontiranja, stari i mladi, učenici i učitelji, muškarci i žene, svi na jednoj strani ujedinjeni za boljitak društva potpuno se uklapaju u ovogodišnju poruku manifestacije – Zajedno smo jači!“, zaključuje Nives Ivelja, direktorica Udruge „MI“ iz Splita.

 

Bake volontiraju
Bake volontiraju (FOTO: Hrvatska volontira)

 

Lovran volonteri
Oslikavanje zidova Doma za nezbrinutu djecu - Lovran (FOTO: Hrvatska volontira)

 

Osijek
Volonteri Ugostiteljsko-turističke škole Osijek ugostili su sedam učenika Centra za odgoj i obrazovanje (FOTO: Hrvatska volontira)

 

Split
Prikupljanje potrepština za socijalnu samoposlugu u Splitu (FOTO: Hrvatska volontira)

 

Petrinja vritć
Volonteri udruge IKS igrali su lutkarsku predstavu u petrinjskim vrtićima (FOTO: Hrvatska volontira)

 

Stobreč škola
Uređivanje školskog dvorišta - Stobreč (FOTO: Hrvatska volontira)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hrvatska volontira

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".