PLENUM STUDENATA FFZG-a: Bez studenata neće biti sjednice Vijeća

A.B.

21. rujna 2016.

PLENUM STUDENATA FFZG-a: Bez studenata neće biti sjednice Vijeća

Sjednica Vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta sutra, u četvrtak 22. rujna, mogla bi biti najkraća do sad, doznali smo od profesora na parkiralištu pred ulazom u zgradu Filozofskog fakulteta gdje je održan Plenum. Bio je to 210. po redu i ujedno prvi Plenum održan pod vedrim nebom, jer je dekan odlučio zaključati zgradu već danas poslijepodne i navodno će ostati zaključana do završetka sjednice Vijeća sutra. Profesori FFZG-a, prema informacijama koje smo dobili, već su uoči Plenuma počeli raspravljati hoće li pristati na održavanje sjednice Vijeća bez predstavnika studenata, i većina se, kako smo doznali nakon Plenuma, izjasnila kako će odbiti sudjelovati na takvoj, krnjoj sjednici.

Koliko uopće legitimne mogu biti odluke donesene na sjednici bez predstavnika studenata pitanje je, no poznajući dosadašnju praksu dekana Vlatka Previšića – sve je moguće, pa je na Plenumu odlučeno da se sutra pola sata uoči sjednice koja počinje u 11 sati, okupi što veći broj ljudi koji bi ustrajali na tome da se studentskim predstavnicima u Vijeću FFZG-a omogući sudjelovanje na sjednici. Takva će nastojanja podržati i profesori, u suprotnom se sjednica neće održati.

previšić Dekan je na Plenumu studenata FFZG-a dobio i novi nadimak, PreviŠIC! (FOTO: Lupiga.Com)

Svi na Plenumu okupljeni, a moglo je biti nekoliko stotina ljudi, bili su jednoglasno za to da dekan Previšić sam i odmah podnese ostavku, a ako to ne učini do 3. listopada dogovorena je blokada nastave na FFZG-u. Moglo se tu čuti i kojekakvih drugih ideja, poput blokade i opstrukcije dekanovog susreta s brucošima u dvorani D7 koja je za Plenum ostala zatvorena zbog, kako je rečeno - sigurnosnih razloga. Niti na ovom Plenumu, kao niti na jednom prije njega kako su naglasili moderatori, nije bilo nikakvih incidenata. Ni na ovom nije bilo policije, osim jedne patrole koja je automobilom možda češće no inače kružila kvartom. Nije bilo ni zaštitara, jer zgrada je bila zaključana.

Do sutra popodne navodno će ostati zaključana i knjižnica fakulteta, usprkos činjenici da se neke od knjiga koje tamo postoje nigdje drugdje ne mogu pronaći, a vrijeme je ispitnih rokova, kako je primijetio jedan student. Druga je studentica, vjerojatno antropologije, upozorila kako je prije neki dan Institut za antropologiju jednostrano raskinuo ugovor s FFZG-om pa pitala, više retorički, zašto o tome nitko ne govori i što će biti sa studijem antropologije sada kad je ostao i bez nekih predavača s Instituta. Posljedice Previšićeve skandalozne bitke da svemu usprkos i pod svaku cijenu zadrži funkciju već se itekako osjećaju, a Plenum je ovog puta odlučio na odgovornost pozvati i rektora Damira Borasa zbog raspuštanja ogranka Studentskog zbora FFZG-a čime su studenti izbačeni iz Vijeća.

Na Plenumu, gdje su svi anonimni i novinari su zamoljeni da ne snimaju govornike, moglo se čuti i da se prema posljednjim medijskim istupima rektora Borasa možda može nagađati o njegovom "pranju ruku" od Previšića kojeg je Plenum počastio i novim nadimkom – PreviŠIC! Ipak, i Boras je dobio rok do 3. listopada da razriješi dekana Previšića dužnosti ili i sam snosi posljedice. Podršku će Plenum FFZG-a u tom slučaju tražiti i od Studentskih zborova drugih fakulteta, a Tekstilno tehnološki na plenumu se oglasio svojom podrškom i za širu akciju – traženje ostavke svih dekana koji opstruiraju pravo studenata da sudjeluju u odlučivanju o upravljanju fakultetom gdje studiraju. Tu FFZG sigurno, čuli su se komentari, nije usamljen slučaj.

Sljedeći Plenum najavljen je u 20 sati 3. listopada, kada završava rok dekanu Previšiću i rektoru Borasu da prekinu ovu agoniju koja nanosi štetu ugledu fakulteta, ali i ugledu institucije dekana FFZG-a. Kako se u međuvremenu planiraju brojne akcije, a među najzahtjevnijima bit će blokada fakulteta bude li do nje moralo doći, pozvani su novi aktivisti koji bi se željeli više angažirati u djelovanju Plenuma. Liste su se brzo punile ako je suditi po gužvi koja se oko njih stvorila odmah nakon poziva. Parkiralištem je kružila i "škrabica", kutija u koju se moglo ubaciti novčani prilog za funkcioniranje Plenuma. Prikupljeno je više od 1.000 kuna. 

FFZG je posljednja točka otpora, smatraju svi koji su bili na Plenumu ispred zgrade fakulteta. „Ovo nije Previšićev dvorac“, poručili su s Plenuma odlučni da neće dozvoliti da ih se ostavi pred vratima, i da će u tome ustrajati. Snimke Plenuma objavljene su na Facebook stranici Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga