OVO JE BUDUĆNOST: Ne samo da ovaj stol od mahovine odlično izgleda, već i proizvodi struju

Mladen Barbarić

8. kolovoza 2013.

OVO JE BUDUĆNOST: Ne samo da ovaj stol od mahovine odlično izgleda, već i proizvodi struju

Da se na Cambridgeu ne bave samo veslanjem potvrđuje nam i sljedeća novica. Naime, znanstvenici s ovog prestižnog sveučilišta istražuju tehnologiju koja bi u skorijoj budućnosti mogla posve promijeniti način na koji koristimo električne uređaje - napravili su stol od mahovine koji generira električnu energiju. Za sada dovoljnu tek da napoji digitalni sat, ali u budućnosti ovakvim bismo uređajima, korištenjem fotosinteze živih organizama, mogli puniti mobitele, prijenosna računala. Uostalom, pogledajte!

Stol od mahovine dio je projekta "Dizajn u znanosti" koji pokušava istražiti kako dizajneri mogu pomoći u znanstvenim istraživanjima. Ovaj stol, kako tvrde autori, sve redom profesori, doktori znanosti i inženjeri s Cambridgea (Christopher Howe, Alison Smith, Adrian Fischer i Petra Cameron sa Sveučilišta Bath) trebao bi demonstrirati kako se bio-foto-voltaična tehnologija može primijeniti u svakodnevnom životu.

Riječ je o uređajima koji stvaraju struju iskorištavajući fotosintezu živih organizama poput mahovine, algi, cyanobakterija. Ukratko, stol koristi fotosintezu, proces kojim biljke i alge pretvaraju ugljični dioksid iz atmosfere u organske spojeve koristeći sunčevo svjetlo. Te spojeve, poput karbohidrata ili proteina, biljke koriste za rast. Tijekom procesa biljke određene spojeve ispuštaju u tlo u koje su znanstvenici s Cambridgea stavili bakterije. One se pak hrane organskim spojevima koje ispuštaju biljke pri čemu proizvode nusproizvode među kojima su i elektroni.

Njih pak istraživači "love" po zemlji vodičima postavljenim u zemlju zajedno s bakterijama. Na taj način stol od mahovine prikuplja energiju od 0,4 do 0,6 volta te struju od 5 do 10 mikroampera. Dakako, takvom mizernom energijom laptop bi mogli održavati na životu jedva nekoliko sekundi. No, riječ je o prototipu koji ima dosta prostora za usavršavanje. Znanstvenici računaju kako bi u budućnosti mogli razviti funkcionalan stol koji će napajati stolnu lampu, laptop i slične uređaje. Trenutno se stol ne može kupiti ali se razvija verzija s digitalnim satom koja bi uskoro mogla doći i u naše trgovine.

 

 

 Lupiga.Com