LEZ OF THE YEAR 2016.: Proglašene lezbijke godine

A.R.

27. prosinca 2016.

LEZ OF THE YEAR 2016.: Proglašene lezbijke godine

Espi Tomičić lezbijka je godine prema izboru Lez Of The Year 2016., a titula se tradicionalno, već petu godinu dodjeljuje osobama, kolektivima, inicijativama, bendovima koji doprinose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena i poboljšavaju kvalitetu svih života "prožetih" LGBTIQ-om, kako bi to lijepo sročili u središnjem Dnevniku javne televizije nabrajajući poroke glazbenika Georgea Michaela i javljajući o njegovoj smrti. Espi Tomičić studentica je Akademije dramskih umjetnosti koja je u lipnju ove godine podigla šator ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je ponovo kasnilo s isplatom studentskih stipendija.

„Mislim da je to sigurno nemar, jer on (ministar Predrag Šustar) se ovdje nije pojavio, ništa se nije odvilo, studenti su bili ovdje prije mjesec dana, rekli su da će sjesti stipendije i svake srijede su po malo stipendije isplaćivali, a danas su svima sjele na račun. Zašto? Jer se treba šatorom vjerojatno rješavati stvari. Mislim da je to problematično“, rekla je tada Espi Tomičić novinarki Nove TV. 

Pored toga, publika je glasovima nagradila i njezinu dosljednu spremnost da glasno stane u obranu ljudskih prava stalnim aktivističkim angažmanom na organizaciji događaja i prosvjeda koji pozivaju na njihovu zaštitu. 

Lez Of The Year (LOTY) tradicionalno se bira glasanjem na LOTY ZbeLeTron tulumu koji je ove godine upriličen u zagrebačkom Jiggy baru. Drugo mjesto pripalo je Ani Brakus, novinarki tjednika Novosti, suradnici portala Libela i poznatoj LGBTIQ aktivistici koja se svojim javnim istupanjima ove godine zalagala za Cjelovitu kurikularnu reformu i protiv napada Vlade na profesionalno novinarstvo, medijski pluralizam i ljudska prava.

LezOfTheYearPozivnica za LOTY ZbeLeTron tulum 2016. (FOTO: Facebook)

„Nitko mi nema pravo oduzeti san da će moje dijete biti sigurno od nasilja, kad već to danas nisu brojni od vas ovdje. To pravo nema država, i to pravo nema crkva. (…) Svi mi radnici, radnice, gej, strejt, trans… Državljani i državljanke, ili oni koji to žele postati, baš svatko od nas ima pravo na slobodu, na obrazovanje, i na naše bazično ljudsko dostojanstvo“, grmjela je Ana Brakus s govornice na Markovom trgu dok je u lipnju govorila na prosvjedu „Hrvatska može bolje – bez vas“.

Treće mjesto pripalo je psihologinji Sandri Tolić i kolegicama Antoniji Maričić, Marini Štambuk i Maji Tadić za njihovo, prvo hrvatsko znanstveno istraživanje o LGB roditeljima, a na temelju kojega su napisale knjigu „Ja nisam gej mama, ja sam mama“. U istraživanju je sudjelovalo 19 LGB roditelja i njihovih partnera uglavnom iz Zagreba, nešto manje iz Rijeke, Istre i Slavonije dok se iz drugih hrvatskih regija nitko nije odlučio sudjelovati u istraživanju.

Povod istraživanju bile su brojne predrasude s kojima se suočavaju LGB roditelji i njihova djeca od toga da su loši roditelji, da će zlostavljati djecu, da će djeca postati gej osobe ili imati psihološke poteškoće i teškoće u ponašanju – a koje istraživanje opovrgava kao neutemeljene. Utemeljeni su, međutim problemi s kojima se takve obitelji susreću u svakodnevnom životu jer partneru koji nije biološki roditelj ne dozvoljavaju posvajanje djeteta, kao i društvena stigma zbog koje djeca skrivaju seksualnu orijentaciju roditelja ili se roditelj koji nije biološki skriva pa ne dolazi na informacije u školu ili po dijete u vrtić gdje mu se može dogoditi i da mu odbiju predati dijete jer mu nije skrbnik.

Nominirane za nagradu predlaže kolektiv ZbeLe Na Tron, a ove godine bilo ih je dvanaest. Za publiku koja glasa uvijek je osiguran zanimljiv program pa je tako zabava ovoga puta krenula s lezbijskim speed dejtingom, a nastavila se glazbenim nastupom Pi Ivane Picek i Antonije Ivančan i njihovim ambijentalnim folkom te play listama DJane Dunje i DJane Ive, a upriličena je i svečana premijera najnovijeg video uratka u produkciji kolektiva House Of Flamingo. „Hrabri Tranđeli i Strašna Krampussy“ u epizodi „The Shequel“ smjelo se sprdaju sa svetinjama poput začeća novog života. 

„Ako su ti Patsy i Eddie omiljeni likovi, ne sumnjamo da ćeš se večeras bezuvjetno zaljubiti u Colindu i Entity. Njihov jedini zadatak je da budu neugodnije i neumjerenije od svih nas zajedno“, kaže se u najavi video uratka predstavljenog kao „prekrasan spoj tranđelizma i političke nekorektnosti“

Djevojke iz kolektiva ZbeLe Na Tron poručile su kako je ovo bila jedna od plodnijih godina za promicanje vidljivosti lezbijski, biseksualnih i trans žena i njihovih prava. Nagrada je simbolično priznanje u znak naklonosti i zahvalnosti lezbijske zajednice, navodi se u najavi ovogodišnje dodjele nakon koje se tražila jedna izgubljena obična siva kapa, fejk bunda s tri različita gumba i jednim bedžem sa sovom koji je važniji i od bunde, kao i božićna kruna.

Čestitamo svim dobitnicama i veselimo se novim nominacijama. Pred nama je godina, prva u kojoj Zagreb Pride neće primiti niti kune poticaja Ministarstva kulture. A nije još ni počela.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: voxfeminae.net/Kristina Josic

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".