NOVINAR GODINE: „Nije mi žao što sam smijenjen, dužnost nam je pisati o problemima u vlastitim redakcijama“

Hrvoje Šimičević

5. svibnja 2015.

NOVINAR GODINE: „Nije mi žao što sam smijenjen, dužnost nam je pisati o problemima u vlastitim redakcijama“

"Prošle godine zapravo nisam napravio ništa posebno. Samo sam htio sačuvati dignitet Novog lista i dignitet cijele novinarske profesije. Ako želimo biti pravedni i zastupati druge, dužnost nam je da pišemo i o problemima u vlastitim redakcijama“, poručio je Branko Mijić, kolumnist Novog lista i njegov donedavni glavni urednik, primajući nagradu za Novinara 2014. godine Hrvatskog novinarskog društva. Upravo zbog pisanja o "mutnim vlasnikovim poslovima", Mijić je smijenjen s mjesta glavnog urednika. Nagradu za životno djelo, zbog biografije s kojom se rijetko koji novinar na ovim prostorima može pohvaliti, dobio je Drago Hedl, a nagradu za istraživačko novinarstvo slobodni novinar Željko Peratović.

Novinar 2014. godine je Branko Mijić. Bivši urednik Novog lista dobio je najveći broj glasova članstva Hrvatskog novinarskog društva, zato jer se u nizu tekstova otvoreno suprotstavio poslodavcu i vlasniku riječkog dnevnika Albertu Faggianu, što ga je koštalo uredničke pozicije. Osim njega, kandidati za ovu nagradu bili su Ljubica Gatarić iz Večernjeg lista te slobodni novinar Željko Peratović. Mijić je dobio 214 glasova članova HND-a, Peratović 186 glasova, a Ljubica Gatarić 110 glasova. 

Mijić, koji je nakon smjene vraćen na mjesto kolumnista Novog lista, rekao je na svečanoj dodjeli nagrada da mu nije žao smjene zbog tekstova u kojima je hrvatsku javnost upozoravao na "mutne vlasnikove poslove", koji su riječki list doveli u poprilično nezahvalnu financijsku poziciju.

Branko Mijić
"Htio sam sačuvati dignitet Novog lista i dignitet cijele novinarske profesije" - Branko Mijić (FOTO: FAH)

"Prošle godine zapravo nisam napravio ništa posebno. Samo sam htio sačuvati dignitet Novog lista i dignitet cijele novinarske profesije. Ako želimo biti pravedni i zastupati druge, dužnost nam je da pišemo i o problemima u vlastitim redakcijama. Žao mi je jedino činjenice da su tekstilne radnice, brodograditelji ili radnici u petrokemiji puno jedinstveniji i složniji kad se treba boriti za zajedničke interese i ustati protiv onoga koji nas tlači", poručio je Mijić, spomenuvši u rečenom kontekstu vlasnike medija i poslodavce. Mijić je najavio povratak u HND, odakle je otišao 2006. godine, revoltiran činjenicom da novinar Drago Hedl nije proglašen novinarom godine.

"Čovjek je tada razotkrio ratnog zločinca s kojime ova država i dalje ima problema. To da nije dobio nagradu bilo mi je previše", poručio je Mijić, aludirajući na Branimira Glavaša. Hedl je, naime, danas dobio nagradu za životno djelo, zbog biografije s kojom se rijetko koji novinar na ovim prostorima može pohvaliti. Autor 12 knjiga i nekoliko dokumentarnih filmova, u četiri desetljeća dugoj karijeri objavio je niz zapaženih novinskih tekstova, od kojih su najpoznatije istraživačke priče o ratnim zločinima nad srpskim civilima u Osijeku, zbog čega se i danas vodi proces za ratne zločine nepravomoćno osuđenom Branimiru Glavašu.

Za istraživačko novinarstvo nagradu je dobio Željko Peratović.

"Jedan od sigurno bitnih momenata koji mu je donio prevagu u odlučivanju je i to da su upravo prošle godine aktualizirana dva slučaja kojima se Željko Peratović sustavno bavi i istražuje već duži niz godina. Do danas nerasvijetljeno ubojstvo Milana Levara i upitna umiješanost obavještajca Josipa Perkovića u ubojstvo Stjepana Đurekovića u Münchenu", napisali su članovi odbora za dodjelu ove nagrade.

Drago Hedl
Drago Hedl je dobio nagradu za životno djelo zbog biografije s kojom se rijetko koji novinar na ovim prostorima može pohvaliti (FOTO: FAH)

U kategoriji internetsko novinarstvo, Veronika Rešković nagrađena je za tekstove objavljene na portalu Forum.tm, u kojima je pisala o poteškoćama s kojima se nose ranjive društvene skupine, poput osoba s invaliditetom te ljudi s društvene margine. Sandra Bolanča iz Jutarnjeg lista dobila je nagradu za pisano novinarstvo.

"U svom nagrađenom tekstu 'Život u paklu lažnih optužbi: Osudili su me da sam spalila knjižnicu! 10 godina su mi ukrali!' Bolanča je na izuzetno dirljiv i gotovo literaran način opisala intrigantnu životnu ispovijest bivše ravnateljica knjižnice u Jelsi na otoku Hvaru Marije Huljić – Plantarić koja je bila optužena da je kriva za požar u mjesnoj knjižnici u fundusu koje su bile mnoge vrijedne knjige", stoji u obrazloženju nagrade.

Zbog intervjua s predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernádijem, nagradu za televizijsko novinarstvo dobio je Hrvoje Krešić, novinar RTL televizije, dok je za radijsko novinarstvo i dokumentarnu reportažu "Rapska fjera" nagrada otišla novinarki Hrvatskog radija Mirjani Žugec Pavičić. Autor najbolje fotografije je Damir Senčar iz Hine, koji je iz zraka snimio poplavljeno groblje u Gunji. Nagradu Žarko Kaić za snimateljski prilog na televiziji za 2014. godinu dobio je pak Jurica Ožić Bebek, i to za dokumentarni serijal "Route 66 – priča o pravoj Americi", emitiran na Hrvatskoj televiziji u siječnju 2014. godine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH