RATNI VETERANI (VIDEO): „Oni koji su počinili zločine ne mogu biti nikakvi heroji! Oni su obične kukavice!“

P.V.

28. rujna 2020.

RATNI VETERANI (VIDEO): „Oni koji su počinili zločine ne mogu biti nikakvi heroji! Oni su obične kukavice!“

U Varivode, selo u šibenskom zaleđu, gdje je gotovo dva mjeseca nakon Oluje ubijeno devet mahom starijih civila srpske nacionalnosti, danas će stići hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, Borisa Miloševića kojem je samo nekoliko kilometara dalje, u Bribirskim Mostinama, također nakon Oluje ubijena baka. Plenković i Milošević u Varivode dolaze na komemoraciju, a tamo će stići i manja delegacija ratnih veterana okupljenih oko Centra za nenasilnu akciju

SUSRET BIVŠIH NEPRIJATELJA: Proveli smo dva dana s veteranima zaraćenih vojski koji danas pokušavaju mijenjati stvari

REPORTAŽA KOJA NIJE TREBALA BITI NAPISANA: Nekad su pucali jedni na druge, a sada „neprijateljima“ daju krv

Delegacija će biti malobrojnija, nego što je planirano, uslijed pandemije koronavirusa, koja je onemogućila da pređu hrvatsku granicu i odaju počast žrtvama i veterani iz Srbije, kao i dio veterana iz Bosne i Hercegovine. U mirovnim programima Centra za nenasilnu akciju, naime, sudjeluju veterani iz svih zaraćenih vojski tijekom ratova devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije - Hrvatske vojske, Armije BiH, Vojske Republike Srpske, Hrvatskog vijeća obrane, Jugoslovenske narodne armije i Vojske Jugoslavije. Prije tri godine u Varivode je, na komemoraciju gdje se uz devet žrtava iz Varivoda komemorira i osam mjesec dana ranije ubijenih civila u obližnjem Gošiću, stiglo tridesetak ratnih veterana.

Varivode
Ratni veterani iz HV-a, Armije BiH, Vojske Republike Srpske, HVO-a, Jugoslovenske narodne armije i Vojske Jugoslavije zajedno polažu cvijeće u Varivodama 2017. godine (FOTO: CNA)

„Puno nam je značilo da dođemo na komemoraciju u Varivode i Gošić s obzirom da su to mjesta stradanja civila za koja niko nije odgovarao, i smatrali smo da i dolazak ove naše grupe ratnih veterana može barem do neke mjere potaknuti procese koji bi doveli do toga da se više pažnje obrati na stradanja civila u Domovinskom ratu i svakako da pozovemo na procesuiranje i kažnjavanje onih koji su za to bili odgovorni“, kaže Davorka Turk iz Zagreba, članica Centra za nenasilnu akciju.

U Domovinskom ratu više puta ranjavani pripadnik HV-a, Zvonko Lucić iz Zagreba, objašnjava kako mu je u sjećanju posebno ostalo koliko je mještanima bilo važno da njihove žrtve komemoriraju i drugi.

„Važno je sudjelovati u tako nečemu, zbog toga što je tim ljudima jako važno, oni na taj način doživljavaju priznanje, doživljavaju se kao dio građanstva države, dio ravnopravne zajednice“, objašnjava Lucić.

Njegov „kolega“, Stanislav Krezić, veteran HVO-a, dodat će: „Najmanje što možemo napraviti je da se poklonimo i odamo poštovanje ljudima, posebno onima koji nisu imali ni pravo ni snagu da se brane“. On smatra kako počinitelji zločina ne mogu biti nikakvi heroji ni vitezovi, već obične kukavice.

Solidarnost s obiteljima ubijenih iskazao je i Aleksandar Sokolović, ratni veteran Vojske Jugoslavije iz Kruševca.

„Ako nemaš osjećaj prema tuđim žrtvama nećeš moći imati ni prema svojim“, poručio je Sokolović. 

Iz Centra za nenasilnu akciju pozivaju na kažnjavanje odgovornih kako za ovaj zločin, tako i za druge zločine za koje nitko nije odgovarao. Sjećanju na ubijene pridružili su se i drugi veterani i aktivisti, a kakve su poruke poslali možete pogledati u ovom videu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: CNA

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"