KREĆEMO U PETAK: Treće izdanje „Priča iz regije“ – europski san

Lupiga.Com

28. siječnja 2021.

KREĆEMO U PETAK: Treće izdanje „Priča iz regije“ – europski san

Osnivači Europskog projekta sanjali su o ujedinjenoj Europi: kontinentu mira, solidarnosti i zajedničkog prosperiteta. Europa bez granica i podjela, s bogatom raznolikošću svog stanovništva. Europa koja će biti "jača zajedno"

Da li Europljani danas njeguju ovaj san? Kakva su njihova stajališta u trenutku kada je europski san nekim zemljama više nalik noćnoj mori? Europski skepticizam uzima sve više maha, potpomognut odlaskom Velike Britanije iz Europske unije. U mnogim zemljama se pojavljuju ultranacionalistički pokreti. Što sve ovo znači za budućnost Unije, u vremenu ogromnih izazova koji zahtijevaju veću i zajedničku suradnju (klimatske promjene, migracije), a ne razdor?

Dok se raspravlja o budućnosti Europe, inicijativa "Priče iz regije" posebno je aktualna. Demokracija najbolje funkcionira onda kada se čuju različiti glasovi. Ova inicijativa dijeli glas ljudi iz zemalja koje su već članice Unije, kao i iz zemalja koje su već dugo na "listi čekanja".

Priče iz regije

U trenutnim uvjetima ekonomske i zdravstvene neizvjesnosti, građani Europe traže nešto konkretno čega se mogu držati; vizija za budućnost koja uzima u obzir njihove brige, način života i vrijednosti. Europski san, vođen temeljnim principima EU - demokracija, inkluzija, ekonomski liberalizam - još uvijek može ispuniti tu prazninu. Međutim, ova se vizija može ostvariti samo ukoliko europski lideri shvate da bez plana za budućnost ne može biti izlaza iz neizvjesnosti sadašnjosti.

Počinjemo u petak (29.01).

Treće izdanje “Priča iz regije” provode makedonska Res Publica i Institut za komunikacijske studije iz Skoplja, u suradnji sa crnogorskim portalom PCNEN i partnerima iz Albanije (IDM), Hrvatske (Lupiga), Kosova (Sbunker), Srbije (Ne Davimo Beograd), Bosne i Hercegovine (Analiziraj.ba), Bugarske (Sega.bg), Grčke (Macropolis) i Slovenije (Had).

Inicijativu "Priče iz regije" provodi Institut za komunikacijske studije u okviru projekta "Poveži točke: poboljšane politike kroz građansko učešće" uz podršku britanske ambasade u Skoplju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay