KONFABULATOR: Milanović šokirao europske socijaliste priznanjem da nije socijalist – SDP mijenja ime?

Ante Radić

19. prosinca 2013.

KONFABULATOR: Milanović šokirao europske socijaliste priznanjem da nije socijalist – SDP mijenja ime?

Hrvatski premijer, Zoran Milanović, šokirao je danas europske socijaliste koji su se okupili u Bruxellesu. Na sastanku Stranke europskih socijalista Milanović je izašao na govornicu i okupljenima u dirljivom govoru priznao kako on nije socijalist. „Honores mutant causa! Časti mijenjaju običaje! Ja sam, poštovane bivše kolege, liberal“ poručio je Milanović okupljenima nakon čega je u dvorani nastao potpuni muk, a europski socijalisti u nevjerici su pogledali jedan drugog. Odlazeći iz dvorane, javlja novinska agencija LINA, najavio je i kako će uskoro na stranačkom Glavnom odboru predložiti da Socijaldemokratska partija (SDP) promijeni ime u Nova liberalna snaga (NLS).

Premijer Zoran Milanović provest će dva dana u Bruxellesu. Pojavio se i na pripremnom sastanku Stranke europskih socijalista, a planirano je da nazoči i sastanku Europskog Vijeća. Već sam početak njegovog boravka u Bruxellesu bio je itekako zapažen.

„Poštovane bivše kolege, dugo sam vagao kako vam se danas obratiti i odlučio sam ostati na liniji političke korektnosti. Tjerali ste lisicu, istjerali ste King Konga! Kolege, ja jednostavno nisam socijalist i to nije galimatijas“, započeo je Milanović nakon čega je u dvorani nastao potpuni muk, a europski socijalisti u nevjerici su pogledali jedan drugog.

„Honores mutant causa! Časti mijenjaju običaje! Ja sam, bivše kolege, liberal. Iako sam toga svjestan već dulje vrijeme, zatomljivao sam svoju spoznaju i zbog toga sam se loše osjećao. Znam i da velika većina vas ovdje također niste nikakvi socijalisti i zato vas pozivam da napokon izađete iz ormara. Na istom smo brodu, on nije šupalj, ali oluja je“, nastavio je hrvatski premijer i uz glasan pljesak napustio pozornicu.

Zoran Milanović
Milanović na putu za Bruxelles (FOTO: NLS)

Novinska agencija LINA prenosi da je na izlasku iz dvorane Milanović novinarima najavio i kako bi uskoro na stranačkom Glavnom odboru mogao predložiti da Socijaldemokratska partija (SDP) promijeni ime u Nova liberalna snaga (NLS). Dodao je kako je takav prijedlog već podijelio s najbližim suradnicima koji su objeručke prihvatili ovu ideju. No, prema LINA-i, priznaje da postoje neke „nazadne snage“ u stranci koje nisu spremne na promjene ovakvog tipa i koje i dalje žele „tjerati šegu sa socijaldemokracijom“ i „sličnim glupostima“. Navodno se radi o takozvanom „trećem ešalonu“.

„Jasno mi je da je u politici komplicirano i neisplativo biti principijelan, ali neke stvari radimo iz uvjerenja, a ne iz političke koristi jer nje nema“, objasnio je na odlasku Milanović novinarima. Uskoro očekujemo i prve reakcije šefova svih hrvatskih parlamentarnih stranaka.

Lupiga.Com