PLENUM FFZG-a: Blokada zaustavljena, ali bez predstavnika studenata neće biti sjednica Vijeća

J.S.

4. listopada 2016.

PLENUM FFZG-a: Blokada zaustavljena, ali bez predstavnika studenata neće biti sjednica Vijeća

Blokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FFZG) zaustavljena je nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio rektorovu odluku o suspenziji dekana Vlatka Previšića, izglasano je na Plenumu FFZG-a koji se održavao u dvorani D7 fakulteta. Korištenje dvorane, međutim, nije omogućio novoimenovani vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac, a dvorana A015 i danas je za studente bila zaključana. Zaštitara, međutim, nije bilo. Glasnim odobravanjem dočekana je na Plenumu poruka o potpori Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti. 

Premda su odustali od blokade, Plenum FFZG-a nije zadovoljan izborom v.d. dekana koji je do jučer bio najbliži suradnik dekana Previšića, a osporavaju imenovanje pet v.d. prodekana jer to nije u ovlasti Senata već Vijeća fakulteta. Od Senata zahtijevaju i da opozove odluku o poništenju izbora za Studentski zbor zbog čega je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) već zatražen upravni nadzor nad zakonitošću rada Sveučilišta u Zagrebu. Inicijativi članova i zamjenika Vijeća FFZG-a dali su naputak da pokrene i daljnje procedure vezane za upravni nadzor nad radom Senata Sveučilišta.

Filozofski fakultet u Zagrebu FFZGPlenum je sinoć održan u dvorani D7, ali ne zato što je to odobrio v.d. dekan Holjevac (FOTO: Hina)

Odlučeno je, osim toga, da se od od v.d. dekana zahtijeva vraćanje legalno izabranih studentskih predstavnika u Vijeće FFZG-a jer poništenje izbora Studentskog zbora ne znači i poništenje mandata studentskih predstavnika u Vijeću. Bez predstavnika studenta, odlučni su profesori FFZG-a koji su sjedili na Plenumu, ni oni neće prisustvovati sjednicama Vijeća. Bilo je govora i o tome kako će se već na prvoj sjednici Vijeća tražiti pokretanje postupka izbora novog dekana. Prema Statutu Sveučilišta, naime, izbor novog dekana mora se obaviti u roku od tri mjeseca.

Rasprava o zahtjevu da ostavku podnese i rektor Sveučilišta Damir Boras odgođena je do daljnjega jer, zaključeno je na Plenumu, argumentaciju za takav potez treba dobro pripremiti. Osim toga, rečeno je, FFZG ne može sve odraditi sam, a potpora drugih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta i sinoć je bila tanka; Studentska inicijativa Tekstilno tehnološkog fakulteta, Klub studenata psihologije Hrvatskih studija, Društvo studenata socijalnog rada, Klub studenata elektrotehnike KSET, dok je potpora Studentskog zbora Sveučilišta dočekana s rezervom jer na izvanrednoj sjednici Senata na kojoj je smijenjen Previšić nisu pročitali pismo raspuštenog Studentskog zbora FFZG-a i apelirali na opoziv te odluke kako su bili zamoljeni. Moglo se čuti i to kako FFZG nije omiljen među Studentskim zborovima drugih fakulteta, kao i to da većina tih zborova zapravo ne djeluje slobodno.

Odlučeno je kako će sljedeći Plenum biti održan dan nakon sljedeće sjednice Vijeća FFZG-a koju će profesori ponovo bojkotirati ako na njoj ne bude studentskih predstavnika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com