RICKY GERVAIS: 'Uspjeh religije nije to što je uvjerila ljude da postoji Bog, već da se ne smiju ismijavati s tim konceptom'

H.Š.

21. rujna 2016.

RICKY GERVAIS: 'Uspjeh religije nije to što je uvjerila ljude da postoji Bog, već da se ne smiju ismijavati s tim konceptom'

Televizijskim gledateljima poznat kao šef iz sjajne britanske serije "U uredu", Ricky Gervais uspješan je stand-up komičar koji žalac svojih drskih šala najčešće okreće prema neupitnim svetinjama koje je uvijek osjetljivo preispitivati. Proslavio se i kao voditelj Golden Globe nagrada, manifestacije koju nazivaju i TV Oskarom, gdje redovito "izvrijeđa" svaku zvijezdu čije ime izgovori, i ništa mu nije sveto. Jednom je prilikom televizijski prijenos zaključio riječima "I hvala Bogu koji me stvorio kao ateista" što je izazvalo buru reakcija američkih vjernika koji su to osudili kao vrijeđanje njihovih vjerskih osjećaja. Od tog trenutka Gervais ne propušta priliku izjasniti se kao ateist, pa tako i u videu nedavno objavljenom na YouTube kanalu odgovara na pitanja koja mu, kao "deklariranom ateistu", najčešće postavljaju.

The Office BBCRicky Gervais redatelj je i scenarist poznate BBC-jeve serije "U uredu" (FOTO: BBC)

Na pitanje je li religija svetinja ili tema otvorena za diskusiju Gervais odgovara kratko i jasno: "Najveći trik religije nije u tome što je uspjela uvjeriti ljude da postoji Bog koji je svemoguć, nego uvjeriti i sve ostale da se ne smiju ismijavati s tim konceptom".

Religija ne bi bila ni približno tako raširena kad se djeci do 20 godine ne bi spominjalo nikakve bogove, religije, pa ni ateizam, onda bi ateista bilo puno više, kaže britanski komičar u videu.

"Zabavno je govoriti djeci da postoji Djed Mraz, da su vilenjaci u vrtu i takve slatke stvari kad im je sedam ili osam godina. Ali kad navrše 24 to više nije društveno prihvatljivo. Gdje vam je sin? Traži vilenjake u vrtu. Stvarno, onda možda bolje da mi krenemo kući… Ako si rođen u Indiji vjerojatno si hindu, ako si iz Amerike tada si kršćanin, iz Palestine musliman – kakva je to sretna slučajnost da se uvijek rodiš kod pravoga boga, jer svi ovi drugi će gorjeti u paklu. A ti si rođen u pravoj religiji i ideš u raj", polemizira Gervais koji smatra kako je i sam pojam ateist zapravo suvišan, jer ne postoji nikakva posebna riječ za one koji ne vjeruju u vilenjake ili Djeda Mraza na primjer.

Biti religiozan i živjeti život utemeljen na mitovima samo po sebi ne mora biti problem, ali pitanje je stupnja, objašnjava Gervais. Molitva može motivirati, pomoći da se artikuliraju želje i ciljevi, ali bez djelovanja, kaže, molitve se neće ostvariti. 

"Vjerovati da netko to odozgo gleda i vuče sve konce – to je već nešto drugo, ali zapravo ni to me se ne tiče. Nema veze sa mnom. Ali kad ti zbog vjere činiš sulude stvari jer ti je bog tako rekao, e to me se već tiče. Ako netko tvrdi da postoji bog i da će svi koji u njega ne vjeruju završiti u paklu, to je njegova stvar, ali ako tvrdi da bogu treba pomoći da nevjernike smjesti u pakao tako što će ih kamenovati do smrti to je – wow! – ogromna razlika. Bog ne treba tvoju pomoć. On je svemoguć. Ohladi! Ne petljaj se u božji posao", kaže britanski komičar koji pitanje "Zašto ne vjeruješ u boga" smatra najčudnijim pitanjem koje mu postavljaju, jer - zašto bi vjerovao?!

Čude ga agnostici koji se od ovakvih pitanja ograđuju pa niti vjeruju, niti ne vjeruju.

"Možda bi ih trebalo pitati što je njihova najbolja pretpostavka. I sumnjaju li na isti način i u Djeda Mraza. Zapravo bi ih trebalo pitati vjeruju li u boga, ne da li postoji jer to ne možeš znati, nego da li vjeruju u njega. Na to ne mogu odgovoriti da ne znaju, jer ako ne znaš da li vjeruješ ili ne tada moraš biti idiot", naoštrio je zube na agnosticima Ricky Gervais u videu koji možete pogledati u nastavku. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: flickr