APEL IZ SUSJEDSTVA: Izborno pravo građana Srbije je ugroženo!

Lupiga.Com

14. ožujka 2017.

APEL IZ SUSJEDSTVA: Izborno pravo građana Srbije je ugroženo!

"Organizacije civilnog društva smatraju da je u Srbiji ozbiljno ugrožen demokratski izborni proces, te da je neophodno što aktivnije delovanje domaćih i međunarodnih organizacija kako bi se zaštitila jedna od, verovali smo, zauvek dosegnutih demokratskih vrednosti posle 5. oktobra 2000. godine, a to su slobodni i demokratski izbori, odnosno mirna smenjivost vlasti na demokratskim izborima", stoji na početku apela koji potpisuju 24 građanske inicijative iz Srbije. Njihov apel na ovom mjestu prenosimo u cjelosti.

"Veliku bojazan predstavlja činjenica da bi, prema rečima pravnih eksperata, izborno pravo građana moglo da bude ugroženo i od strane Republičke izborne komisije. RIK je, naime, uspostavio novi, veoma sporni mehanizam načina utvrđivanja izbornih rezultata proširujući svoja ovlašćenja, među kojima je i prepravljanje javnih isprava, što predstavlja ozbiljno krivično delo. Posebno zabrinjava činjenica da vladajuća koalicija u RIK-u ima većinu, protivno zakonu koji predviđa da nijedna stranka niti koalicija ne sme da ima natpolovičnu većinu u sastavu organa za sprovođenje izbora.

Zbog toga, pozivamo Ustavni sud da blagovremeno reaguje na pokušaje državnih organa da donošenjem podzakonskih akata o izbornom procesu a koji su u suprotnosti sa izbornim zakonima – narušavaju zakonitost i regularnost izbora. Podsećamo da na osnovu 168. Ustava Republike Srbije, postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti može da pokrene i sam Ustavni sud, čija je obaveza da štiti izborno pravo građana koje je, prema ocenama mnogih eminentnih pravnika u zemlji, ozbiljno ugroženo novim Uputstvom za sprovođenje izbora za predsednika Republike, koje je usvojila Republička izborna komisija (RIK), ali i kršenjem izbornih propisa o sastavu RIK-a.

Iskustvo na nekoliko prethodnih izbora, kada je dolazilo do sistematskog kršenja izbornih pravila, uključujući i zastrašivanja i ucenjivanja, pa čak i fizičko nasilje – ukazuje da bi i na samim biračkim mestima moglo doći do ozbiljnih nepravilnosti, koje mogu ugroziti regularnost izbora. Treba takođe naglasiti da postoje brojne birokratsko-proceduralne prepreke za ostvarenje izbornog prava građana koji žive u inostranstvu, kao i neadekvatni mehanizmi za zaštitu regularnosti tog glasanja.

Činjenica je da su slobodni i fer izbori od 2012. do danas sve više ugroženi i zbog katastrofalne medijske scene u Srbiji. Sva istraživanja pokazuju da ogromna većina medija apsolutno favorizuje kandidata vladajuće koalicije, a sa druge strane vodi kontinuiranu kampanju protiv njegovih suparnika. Neki od tih medija ne prezaju da na najdrastičniji način u kampanji krše ne samo etički kodeks novinarstva, nego i zakone ove zemlje.

Apelujemo na građane i nevladine organizacije da se, iz polja svoje ekspertize, ali i kroz građanski angažman, uključe u kontrolu celokupnog izbornog procesa i sprečavanje nepravilnosti i ukazivanje na njih, kako bismo svi zajedno odbranili tekovine krhke demokratije u Srbiji, za koje smo se borili decenijama.

Apelujemo na međunarodne organizacije da mnogo aktivnije budu uključene u monitoring izbornog procesa u Srbiji. Izražavamo zabrinutost zbog njihovog, po našem mišljenju, pasivnog angažamana, iako su neke od njih u svojim izveštajima i same konstatovale brojne nepravilnosti na prethodnim izborima, o čemu je delimično bilo reči i u Izveštaju o napretku Srbije za 2016. godinu.

Apelujemo, na kraju, i na same izborne štabove i političke stranke uključene u ovaj proces da se problemu regularnosti izbora u potpunosti posvete, i da ustanove efikasne mehanizme za njihovu kontrolu."

Potpisnici:

Građanske inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava - Yucom

Centar za praktičnu politiku

Fond za humanitarno pravo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Inicijativa mladih za ljudska prava

Transparentnost Srbija

Centar za regionalizam

Biro za društvena istraživanja BIRODI

Forum ZfD

Vojvođanski građanski centar

Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS

Novosadski humanitarni centar NSHC

Sandžački odbor za ljudska prava

Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije

Nova Naša reč

Centar građanskih vrednosti - Subotica

Centar za interkulturnu komunikaciju

Akademska inicijativa Forum 10

Zelena mreža Vojvodine

Centar za održive zajednice

Kulturanova

SOS Ženski centar Novi Sad

Lupiga.Com

Naslovna karikatura: Corax