POLA TEBI, POLA MENI, POLA BAGI: Vjesnikove nekretnine od 80 mil. € država će podijeliti s Todorićem, Pavićem i Styrijom

Hina

18. ožujka 2015.

POLA TEBI, POLA MENI, POLA BAGI: Vjesnikove nekretnine od 80 mil. € država će podijeliti s Todorićem, Pavićem i Styrijom

Prijedlog podjele i upisa vlasništva nad zemljištem i nekretninama bivšeg NIŠPRO Vjesnik raspravljen je u utorak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a na zajedničku prijavu predlagatelja Vjesnika d.d., Tiska, Večernjeg lista i Allegheny Financiala, nekretninske tvrtke Ninoslava Pavića i partnera, nije bilo protivljenja predstavnika Državnog odvjetništva (DORH). Na ročištu o provođenju tzv. zemljišnoknjižnog ispravnog postupka raspravljalo se o zajedničkom prijedlogu formiranja jedinstvene katastarske čestice i podjeli i uknjiženju vlasništva nad nekadašnjim nekretninama Vjesnika – neboderu i okolnim zgradama, svojevremeno procijenjenim na 80 milijuna eura.

Na zemljište i nekretnine jedne od najvrjednijih parcela u središtu Zagreba, a temeljem dogovora suvlasnika, pravo na 60,6 posto vlasništva polažu država i tiskara Vjesnik d.d., na 11,94 posto polaže pravo Allegheny Financial Ninoslava Pavića i partnera, na 10,84 posto Styria preko Večernjeg lista, a na gotovo 11 posto Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića.

Država želi kupiti preostale dijelove nekretnina

Tijekom rasprave kojom je predsjedala sutkinja Mihaela Jozipović, predstavnica DORH-a istaknula je kako se ne protivi prijavi predlagatelja za uknjiženjem vlasništva, ali da država ima namjeru kupiti preostale dijelove nekretnina bivšeg NIŠPRO Vjesnika, sukladno Planu upravljanja državnom imovinom u 2015. godini.

S druge strane, odvjetnici predlagatelja upozorili su da država nije u cijelosti ispunila sve odredbe kupoprodajnog ugovora kojim je u procesu predstečajne nagodbe Vjesnika preuzela 38 posto nekretnina u kompleksu Vjesnika, no nakon završetka tog postupka neće biti zapreka da se dopusti predbilježba prava vlasništva u korist države.

Vjesnikov neboder (FOTO: commons.wikimedia.org)

U raspravi su odvjetnici predlagatelja iskazali protivljenje zabilježbi založnog prava tvrtke Chargonet koja na temelju nepodmirenog duga Vjesnika d.d. traži uknjiženje nad dijelom nekretnina, ali su odbacili i većinu prigovora i prijava ostalih stranaka u sporu – Marice Krivić, tvrke Novabela i Inge Lobpreis, smatrajući ih paušalnim i zlouporabom procesnih ovlaštenja.

Otvaranjem postupka uknjiženja vlasništva nad kompleksom Vjesnika otvaraju se mogućnosti privođenja svrsi tog sada zapuštenog prostora u kojem je ostala samo Vjesnikova tiskara, gdje nakon gašenja lista Vjesnik i preseljenja Večernjeg lista nema niti jedne novinske redakcije.

Prema Studiji prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik iz 2012. godine, iza koje stoje svi suvlasnici, na parceli od 32.435 četvornih metara moguća je gradnja poslovno-stambenog prostora na čak 260.000 četvornih metara, gotovo šest puta više od sadašnjih 45.000 korisnih kvadrata na 17.606 četvornih metara izgrađene površine

Bogata isplata za Pavića, Styriu i Todorića

Prihvati li se plan suvlasnika Vjesnikova kompleksa i pronađe li se zainteresirani investitor, svi suvlasnici mogli bi nakon uknjiženja vlasništva i "zelenog svjetla" DORH-a biti bogato isplaćeni. Prema posljednjoj procjeni vrijednosti, potencijalni investitor ili država trebao bi tvrtki u Pavićevu suvlasništvu, austrijskoj Styriji i Todorićevoj kompaniji platiti ukupno 27 milijuna eura - svakome od njih između 8,8 i 9,5 milijuna eura.

Na natječaj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za iskazivanje interesa za nekretnine Vjesnika u rujnu prošle godine javili su se AR Group Istanbul Turska, investitor u hotelske lance zainteresiran za poslovno trgovački centar u Vjesnikovu kompleksu, kao i Rubin Open Investment Group, koji je najavio osnivanje poslovnog centra izvrsnosti.

I Todorić se nada pozamašnoj svoti (FOTO: Agrokor)

No, samo mjesec dana kasnije država kao da je odustala od stranih investitora, najavivši preseljenje dijela Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i nekih državnih agencija u Vjesnikov neboder. Novi problem se, po svemu sudeći, pokazao i u spisima priloženim za već dogovorenu podjelu nekretnina i uknjiženje vlasništva, jer se osim zabilježbi i prigovora Grada Zagreba, tvrtke Chargonet i nekih manjih vjerovnika, oglasio i DORH.

Podnesak DORH-a

"U svezi s prijedlogom predlagatelja, a s obzirom na upis društvenog vlasništva u zemljišnim knjigama, suglasni smo s provedbom prijavnog lista i formiranja zemljišnoknjižne čestice, međutim predlažemo da predlagatelji dostave sve isprave iz kojih proizlazi osnovanost njihove prijave", piše u podnesku DORH-a.

Osim zahtjeva da podnositelji prijedloga obrazlože koliko imaju poslovnih prostora u četvornim metrima u pojedinim objektima Vjesnika, DORH je posebno zatražio dokaz o procijenjenoj imovini i zaključnu bilancu za društveno poduzeće Arena, preko kojeg je i Ninoslav Pavić ušao u podjelu imovine bivšeg Vjesnika, prvo preko Europapress Holdinga, a potom i Allegheny Financiala.

U svom zahtjevu DORH je zatražio i kupoprodajne ugovore koji bi otkrili dosad nepoznate pojedinosti o prodaji Večernjeg lista, ali i Tiska.

"Za sve ugovore koji su predlagatelji dostavili predlažemo da dostave dokaze o isplati kupoprodajne cijene u kojima je određeno da dokaz o isplati predstavlja uvjet upisa prava vlasništva kupca u zemljišnim knjigama", piše u podnesku DORH-a.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA