"KOMANDANT SAVA" U KIJEVU: „Za Ukrajince je danas ova pjesma himna slobode“

J.B.

10. ožujka 2022.

"KOMANDANT SAVA" U KIJEVU: „Za Ukrajince je danas ova pjesma himna slobode“

Solistica Ukrajinskog vojnog orkestra iz Kijeva, Margarita Meleško, oduševila nas je svojim kratkim gostovanjem na crnogorskom portalu Antena M gdje je iz svog kijevskog doma, uz pratnju Jaroslava Džusa na ukrajinskom nacionalnom instrumentu banduri, otpjevala pjesmu „Komandant Sava“. Odmah nakon što su Jaroslav i Margarita završili izvođenje pjesme posvećene legendarnom jugoslavenskom narodnom heroju, komandantu partizanske Treće divizije, morali su u sklonište zbog oglašene uzbune koja je već više od dva tjedna svakodnevica stanovnika Kijeva i mnogih drugih ukrajinskih gradova koje granatiraju ruske snage. 

DAN KAD JE JURIŠALA CIJELA PRVA PROLETERSKA: ‘Juriš proleteri..., juriš! Samo juriš!'

LUPIGA NA SUTJESCI: Za kakvu slobodu su partizani dali živote?

Za Antenu M Margarita Meleško objasnila je kako pjesmu „Komandant Sava“ mnogi Ukrajinci doživljavaju kao ukrajinsku himnu slobode

„Znam da ljudi vole tu pjesmu i veliko mi je zadovoljstvo što sam je pjevala. Danas, ova pjesma je himna slobode i nezavisnosti za sve Ukrajince“, rekla je Margarita koja je jučer pjevala i vojnicima koji brane Kijev od višestruko nadmoćnijeg i opremljenijeg protivnika. Željela je, kaže, ukrajinskoj vojsci na neki način dati snage da nastave borbu. 

Zanimljivo, pjesma „Komandant Sava“ koju je u jugoslavenskoj pop kulturi najviše proslavila karlovačka pjevačica Nena Ivošević, itekako ima veze s Ukrajinom. Naime, pjesmu je 1943. godine napisao književnik Puniša Perović koji se i sam, uz Savu Kovačevića, borio u partizanima. Još 1973. godine u TV novostima Perović je objasnio kako je nastala pjesma o Savi Kovačeviću koji je poginuo u slavnoj bitci na Sutjesci, 13. lipnja 1943. godine. Ispričao je kako su kod njih u štab te 1943. godine stigla dvojica Rusa koje su Nijemci zarobili u Rusiji, a životni ih je put doveo do granica Crne Gore gdje su prebjegli u partizane. Došavši među narodnooslobodilačku vojsku često su pjevali revolucionarne pjesme, između ostalog i onu o ukrajinskom narodnom heroju Mikoli Oleksandroviču Šorsu, članu Komunističke partije poginulom 1919. godine. Upravo na osnovu muzike ove pjesme Perović je napisao pjesmu „Komandant Sava“.

Inače, Ukrajinski vojni orkestar više je puta javno izvodio ovu pjesmu, pa poslušajte kako to zvuči i u orkestralnoj izvedbi, iako je nama osobno, verzija s Jaroslavom na banduri u ovom trenutku daleko emotivnija. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube