NAJAVLJENI PROSVJEDI: „Dosta je! Moramo pružiti otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva!“

Ivor Fuka

9. svibnja 2022.

NAJAVLJENI PROSVJEDI: „Dosta je! Moramo pružiti otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva!“

Slučaj Mirele Čavajde, trudnice koja je zbog teške malformacije ploda tražila prekid trudnoće, ali joj zdravstvene ustanove ne žele omogućiti to pravo, uznemirio je dio hrvatske javnosti koja spoznaje prave razmjere štetnosti instituta liječničkog priziva savjesti na način kako ga se primjenjuje u Hrvatskoj. Iako su liječnici zagrebačke bolnice Sveti Duh potvrdili da u slučaju pacijentice Čavajde postoje opravdani razlozi za prekid trudnoće, nijedan liječnik nije želio obaviti takav postupak, dok su druge tri zagrebačke bolnice pustile Čavajdu da čeka dva tjedna, a onda odgovornost prebacile na drugostupanjsko tijelo. 

ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

INTERVJU - MINISTAR BEROŠ O TZV. ZAKONU O ABORTUSU: „Pobačaj neće biti besplatan, obavezno savjetovanje“

Dok se čeka odluka te komisije nekoliko organizacija civilnog društva, predvođeno Rodama (Roditelji u akciji), za ovaj četvrtak je u više hrvatskih gradova najavilo prosvjede

„Prosvjed se održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova“, poručili su organizatori, među kojima su, osim Roda, i Zaklada Solidarna, Udruga PaRiter, CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje), Građanke i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu te vjernička inicijativa U dobroj vjeri. 

Markov trg
Organizacije civilnog društva uz nekoliko saborskih zastupnica i zastupnika još su prošlog tjedna javno iskazali podršku Mireli Čavajdi (FOTO: HINA/Edvard Šušak)

Zagrebački prosvjed najavljen je za četvrtak u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a osim u Zagrebu prosvjed će se održati i u Rijeci, Splitu, Osijeku, Sisku i još nekim gradovima. Prosvjedima se, stoji u pozivu, poručuje – „DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi! DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!“.

Još krajem prošlog tjedna organizacije civilnog društva, potaknute slučajem Mirele Čavajde, uputile su zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj. Radi se o svojevrsnom otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva, Viliju Berošu koji je još prije dvije godine u intervjuu za Lupigu, povodom našeg velikog istraživanja o dostupnposti pobačaja, najavio da pobačaj neće biti besplatan niti lako dostupan. U njemu se navodi kako zdravstvena zaštita koja se pruža u takvim situacijama treba maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda, mora umanjiti patnju koliko god je to moguće, spriječiti daljnje traumatiziranje žene i obitelji, ali nadasve pružiti ženi pravovremene i točne informacije o medicinskim opcijama koje su joj nužne radi donošenja odluke koja je za nju u tom trenutku najbolja.

Zahtjeva se hitno osiguravanje odgovarajućeg medicinskog postupka prekida trudnoće Mireli Čavajdi u okviru i o trošku hrvatskog zdravstvenog sustava te utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje odgovornih za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi. 

„Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će joj osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće u skladu sa suvremenim medicinskim metodama i važećim međunarodnim standardima medicinske struke, medicinskom indikacijom i zahtjevom Mirele Čavajde“, stoji među zahtjevima objavljenima u petak. Traži se i hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i objavljivanje cjelovitih podataka o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj po pitanju pružanja zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće (raspoloživi kadrovi, specijalistička znanja, tehnologija, kapacitet primitka pacijentica, financijska sredstva). Također, zahtjeva se i izrada javnog registra zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a koji bi se redovito ažurirao te bio dostupan svim pacijenticama. 

Vili Beroš
Beroš se nije snašao ni u ovoj situaciji, već se skandalozno pitao zašto se pacijentica odmah njemu direktno nije javila (FOTO: HINA/PIXSELL/POOL/Robert Anić/ml)

Naime, u rubriku vjerovali ili ne, spada informacija kako nadležni uopće nemaju informacije koliko zdravstvenih radnika se poziva na priziv savjesti u hrvatskim bolnicama, objašnjavajući da te podatke imaju samo uprave javnozdravstvenih ustanova. Iz Ministarstva zdravstva javno poručuju da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ako su se stekli navedeni medicinski uvjeti. No, ovaj, kao i mnogi drugi slučajevi dokaz su da je to daleko od istine. Ministarstvo zdravstva sada javno „skreće pozornost“ svim zdravstvenim ustanovama da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti, ali ne čini baš ništa više od tog „skretanja pozornosti“, nego već godinama ignoriraju problem. 

Stoga je jedan od zahtjeva organizacija civilnog društva prema vladajućima da zdravstveni radnici i radnice te bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istraže odgovornost zdravstvenog osoblja koje uskraćuje informacije ili pruža netočne informacije te onemogućava prekide trudnoće na zahtjev, što su zapravo redovne pritužbe pacijentica. 

„Osigurajte dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te osigurajte dovoljan broj medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti“, navodi se u ovom „otvorenom pismu“ u kojem se ističe i kako je UN-ov odbor za prava žena (CEDAW) već u dva navrata ranije upozoravao Hrvatsku da mora omogućiti ženama pristup prekidu trudnoće na zahtjev, kao i na obavezu da troškovi prekida trudnoće moraju biti pokriveni iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U međuvremenu je Zaklada Solidarna pokrenula humanitarnu akciju „Podržimo Mirelu“ u kojoj je u prvih 40 sati prikupljeno više od 220.000 kuna. Cilj je bio prikupiti potreban iznos kako bi Mirela Čavajda nužni medicinski zahvat koji joj ne želi pružiti nitko u Hrvatskoj, iako joj to jamči zakon, obavila u susjednoj Sloveniji po cijeni od 5.000 eura. Na što će se usmjeriti ostatak prikupljenih sredstava koja i dalje pristižu na račun Solidarne upitali smo Ivana Blaževića, upravitelja Zaklade.

Ivan Blažević
Upravitelj Zaklade Solidarna - Ivan Blažević (FOTO: Bernard Mihaljević)

„S ostatkom novca ćemo sigurno pokriti odvjetnički troškove za Mirelu Čavajdu, kao i troškove psihološke podrške u procesu oporavka, a većinu ćemo usmjeriti prema ženama koje ne mogu dobiti zdravstvenu skrb. Dakle, govorimo o bilo kojem obliku zdravstvene skrbi, ne nužno samo o pobačaju, nego i drugim uslugama“, kaže Blažević objašnjavajući kako je do jučer podršku Mireli donacijama iskazalo gotovo 1.500 osoba. 

„Hvala svima na iskazanoj solidarnosti našoj sugrađanki u ovim teškim trenucima. Hvala vam što ste dokazali da, kad država okrene leđa od jedne od nas, možemo računati jedni na druge“, poručuju iz Solidarne. 

A hoće li Mirela Čavajda uistinu biti prisiljena zdravstvenu skrb potražiti u Sloveniji, još uvijek nije poznato. Drugostupanjska komisija trebala bi se do kraja tjedna očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njene trudnoće zbog malformacije ploda, objasnila je odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić

Odvjetnica se osvrnula i na izjave nekih liječnika koji nepoduzimanje opravdavaju tvrdnjom da bi potrebni zdravstveni postupak bio eutanazija koja je zabranjena u Hrvatskoj. Jurić kaže kako feticid nije isto što i eutanazija, jer se ovdje radi o plodu, dok se pravno eutanazija odnosi na rođenu osobu. Odvjetnica je poručila i kako će cijeli slučaj imati pravni i sudski epilog ukoliko se stvari nastave razvijati ovom tijekom.

Danas je ministar zdravstva Vili Beroš poručio kako je od nadležnih zdravstvenih ustanova zatražio rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva i HZZO-a da utvrde jesu li dosadašnja postupanja bila odgovarajuća. Dok se ova slatkorječiva obećanja uistinu ne sprovedu, građankama i građanima ne preostaje ništa drugo nego da jasno i glasno na prosvjedima u četvrtak pokažu što misle o dugogodišnjem urušavanju hrvatskog zdravstva vođenog klerikalnim pogledima na svijet. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Rode

 

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga