SLOVENIJA KIDA NALIJEVO: Je li ovo ipak rezultat dana?

Ana Benačić

13. srpnja 2014.

SLOVENIJA KIDA NALIJEVO: Je li ovo ipak rezultat dana?

Da, OK, Nijemci su prvaci svijeta u nogometu, ali - Slovenija ima novi parlament! I to potpuno preobražen u odnosu na dosadašnje sazive. Osim premoćne pobjede Mira Cerara, čovjeka koji je bio uz slovensku politiku zadnjih 20 godina, a prije samo mjesec i pol dana organizirao je i vlastitu stranku, najupečatljivija novina u Zboru je šest zastupnika Združene levice. Koalicija suvremenih socijalista na izborima je u nedjelju bila četvrtoplasirana - ispred socijaldemokrata. Povijesni je to rezultat za socijaliste na teritoriju bivše Jugoslavije, pogotovo uzme li se u obzir da su im ovo prvi parlamentarni izbori. Donosimo prve reakcije.

Nakon 99,97 posto zbrojenih glasova, mandati u slovenskom parlamentu raspoređeni su na sljedeći način: najviše glasova osvojio je SMC (Stranka Mira Cerara) pa će imati 36 poslanika, a slijedi ih SDS, odnosno Slovenska demokratska stranka utamničenog Janeza Janše iliti slovenski HDZ s 21 mandatom te DeSUS (Demokratska stranka umirovljenika) koja ima deset mandata; zatim idu Koalicija Združena levica i SD (socijaldemokrati) šest mandata, s tim da su socijaldemokrati imali manje glasova, pa Nova Slovenija - Kršćanski demokrati s pet zastupnika i četiri iz stranke bivše premijerke Alenke Bratušek.  

SOCIJALIZAM 21. VIJEKA U KOMŠILUKU Imamo tri mogućnosti za samoupravljanje

Unatoč ovom preobražaju parlamenta, postavlja se pitanje koliko većina vođena Cerarom donosi promjenu u slovenskoj politici. Upravo su Bratušek, umirovljenici i socijaldemokrati, dakle, stranke vlade raspuštene u svibnju, vjerojatni partneri ekstremno popularnom Ceraru, koji sebe na političkom spektru smješta u lijevi centar. On obećava, kako ga citira Reuters, daljnju liberalizaciju posrnulog slovenskog gospodarstva: smanjenje udjela države u vlasništvu nad tvrtkama, odnosno privatizaciju, kao i rezanje troškova države i deficita. 

Privatizacija, liberalizacija i rezovi - ne zvuče naročito pionirski u odnosu na politike centra kakve su se u vremenu krize mogle vidjeti na periferiji Europske unije. Treba uzeti u obzir i da je Cerar, iako se do sada nije službeno politikom, dane slovenske postjugoslavenske demokracije provodio kao zaposlenik parlamenta, odnosno savjetnik, ali i dežurni kritičar politike u medijima.

Stvarni pomak se stoga može očekivati tek od Združene levice, čiji je Luka Mesec u zahvali biračima najavio nastavak borbe za uvođenje ekološkog socijalizma. Njegova stranka, Inicijativa za demokratski socijalizam, formirana je tek uoči izbora za Europski parlament, jedna je od najsuvislijih lijevih stranaka ovih prostora i usko surađuje sa grčkom Syrizom, koja je također na prvim izborima u Grčkoj osvojila tek manji broj mandata.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Stožer Združene levice (Facebook)